Mısır'da darbe dönemi

Hamas yasak kararını kınadı

Mısır'da mahkeme, Gazze'yi yöneten Hamas'ın ülkedeki her türlü faaliyetini yasakladı. Hamas, mahkeme kararını kınadı, Mısır yönetimine tepki gösterdi.

mahkemenin kararında hamas'ın mısır'da bulunan tüm ofislerinin kapatılmasına ve mal varlıklarına el konulmasına hükmedildi.

kararın ardından hamas'tan yapılan açıklamada ise mahkeme kararı kınanarak, söz konusu kararın 'israil işgaline hizmet edeceği' ve filistin davasını hedef aldığı belirtildi.

hamas'ın sözcüsü sami ebu zuhri, kararın mısır’ın imajına ve filistin meselesindeki rolüne zarar verdiğini ifade etti.

hamas'ın siyasi büro üyesi izzet reşak da 'siyasi' olarak nitelediği karara sert tepki göstererek, söz konusu adımın filistin halkının onurlu direnişine zarar vermeyi hedeflediğini açıkladı.

al jazeera'nin gazze muhabiri vail dahduh, mahkeme kararının filistin'de fetih ve hamas grupları arasında mısır'ın arabuluculuk yaptığı görüşmeleri olumsuz etkileyeceğini söyledi.

dahduh ayrıca, mısır'ın gazze sınırındaki sık sık açılıp kapanan refah sınır kapısındaki durumun daha da kötüleşebileceğini vurguladı.

hamas tarafından daha önce yapılan davayla ilgili açıklamada da, "bu, daha önce benzeri görülmemiş, tüm milli değerlere aykırı bir davadır. mısır'dan beklenen tutum, filistin direnişini yargılaması değil ona sahip çıkmasıdır" ifadeleri kullanılmıştı.

gazze'deki fetih hareketi'nden açıklama

gazze'de hamas'ın siyasi rakibi olan fetih hareketi'nin devrim konseyi genel sekreteri emin makbul, hamas'ın mısır'daki faaliyetlerinin yasaklanması ve merkezlerinin kapatılması kararını 'üzüntü verici' ve 'tehlikeli' olarak değerlendirdi.

mısır yargısının hangi gerekçeyle böyle bir karara vardığını bilmediklerini söyleyen makbul, "fetih hareketi olarak, bu kararın filistin direnişini olumsuz etkilemesinden endişe ediyoruz" diye konuştu.

DOSYA: MISIR'DA DARBE DÖNEMİ

'terör örgütü' davası

ülkede hamas'a, müslüman kardeşler grubuyla güçlü ilişkiler içinde olduğu gerekçesiyle ve 'terör örgütü' ilan edilmesi amacıyla dava açılmıştı.

davayı açan avukat semir sabri, hamas'ın filistin'de islamcı bir direniş hareketi olarak ortaya çıktığını ancak daha sonra hareketin 'terör örgütüne' dönüştüğünü iddia etmişti.

mısırlı yetkililer hamas'ı, sina yarımadası'nda güvenlik güçlerine düzenlenen saldırılarla da bağlantılı olmakla suçluyordu.

mısır’ın darbeyle devrilen eski cumhurbaşkanı muhammed mursi de, ‘casusluk’ davası kapsamında hamas ile işbirliği yaparak şiddet eylemlerinde bulunduğu iddiasıyla yargılanıyor.

ülkede müslüman kardeşler'in geçtiğimiz yıl aralık ayında 'terör örgütü' ilan edilmesinin ardından şiddet olaylarında büyük artış yaşanıyor.

kaynak: al jazeera, reuters, afp ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;