İsrail - Filistin sorunu

Hamas’tan yabancı güce veto

Gazze’deki Hamas yönetimi, gelecekte kurulacak Filistin Devleti’nde herhangi bir uluslararası askeri gücü kabul etmeyeceklerini söyledi.

7 Şubat'ta Gazze'nin kuzeyinde İsrail ve Filistin arasındaki barış görüşmeleri protesto edilmişti. [AFP]

hamas sözcüsü sami ebu zuhri konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada filistin devleti içerisinde yer alacak herhangi bir uluslararası askeri birliğin israil işgalinden bir farkının bulunmadığını dile getirdi.

zuhri açıklamasında“dönem dönem filistin ile israil arasındaki barış görüşmelerinde israil işgalinin ardından filistin içerisinde yabancı güçlerden oluşan bir birlik kurulmasını öneriyorlar. biz hamas olarak buna izin vermeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

abd dışişleri bakanı john kerry ve diğer aktörlerin pozisyonlarını gözden geçirmelerini beklediğini söyleyen zuhri, “çünkü biz kimsenin haklarımızı çiğnenmesine asla müsaade etmeyeceğiz.” dedi.

abbas'tan nato önerisi

filistin ve israil arasındaki barış görüşmelerinde güvenlik konusu ana gündem maddelerinden birini oluşturuyor. israil özellikle barı şeria’daki ürdün vadisi’nde askeri varlığında ısrar ediyor.

DOSYA: İSRAİL-FİLİSTİN SORUNU

filistin yönetimi uluslararası güç teklifine sıcak bakmasa da devlet başkanı mahmud abbas şubat ayının başlarında, gelecekte kurulacak filistin devletinde abd öncülüğündeki nato kuvvetlerinin görev yapabileceğini söylemişti.

abbas, israil ordusunun işgal ettiği topraklardan beş yıl içinde çekilmesi ve bu süre içerisinde bölgedeki güvenliği nato kuvvetlerinin sağlamasını önerdi.

nato birliklerinin batı şeria, gazze ve kudüs topraklarındaki kontrol noktalarında görev yapabileceğini de vurgulayan abbas ayrıca, ‘gelecekte yeniden dünyaya geleceğimi ve yeni bir hayat yaşayacağımı bilsem dahi, bir daha asla silahlı mücadeleye geri dönmeyeceğim’’ ifadelerini kullandı.

görüşmeler temmuz’da başladı

israil ve filistin arasındaki barış görüşmeleri üç yıllık aradan sonra abd’nin arabuluculuğuyla temmuz ayında yeniden başladı.

dışişleri bakanlığındaki ilk yılında israil ve batı şeria’ya on bir ziyaret gerçekleştiren john kerry, taraflar arasında olası nihai statü anlaşmasının genel hatlarını içeren bir taslak çerçeve üzerinde anlaşma sağlamaya çalışıyor.

müzakereleri dokuz ay sürdürme sözü veren tarafların anlaşmak için nisan sonuna kadar zamanı var.

filistinliler, 1967 yılında israil tarafından işgal edilen batı şeria, doğu kudüs ve gazze’nin dâhil olduğu topraklarda bağımsız bir devlet kurmak istiyor. ancak yaklaşık 20 yıldır süren israil - filistin müzakerelerinde bir türlü sonuç elde edilemiyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;