İsrail - Filistin sorunu

Münih'te İsrail-Suudi zirvesi

İsrail Radyosu, İsrail’in Adalet Bakanı Tzipi Livni’nin Münih’teki güvenlik konferansında Suudi Prens Türki bin Faysal’la görüştüğünü duyurdu. Livni ve Faysal İsrail-Filistin barışını görüştü.

Eski MOSSAD ajanı Tzipi Livni, İsrail-Filistin barış görüşmelerinde ülkesinin heyetinin başkanlığını yapacak. [AA - ARŞİV]

israil radyosu’nun haberine göre, adalet bakanı tzipi livni ile suudi prensi türki bin faysal, münih’teki görüşmede yeniden canlandırılmaya çalışılan israil-filistin barış görüşmelerini ele aldı. görüşmede suudi arabistan istihbarat şefi türki bin faysal’ın, ülkesinin 2002’de önerdiği barış planını yeniden gündeme getirdiği belirtildi.

suudi planı, 2002’de önerildikten sonra arap birliği tarafından da kabul edilmişti. plan, israil’in 1967 sınırlarına çekilmesi, gazze, doğu kudüs ve batı şeria’da bir filistin devletinin kurulması karşılığında arap ülkelerinin israil devletini tanımasını öngörüyordu. ancak plan topraklarından çıkarılmış milyonlarca filistinli’ye geri dönüş hakkını boşlukta bırakması nedeniyle de eleştirilmişti.

'faysal livni'den memnun'

israil radyosu'na göre, suudi istihbarat şefi, eski mossad ajanı livni’nin israil’in müzakere heyetine başkanlık edecek olmasından duyduğu memnuniyeti iletti. livni de suudi diplomata “israil için anlaşamamanın bedelinin anlaşmanın bedelinden daha ağır olacağı” mesajını verdi.

livni, abd dışişleri bakanı john kerry’nin hazırladığı barış planından da 'mutsuz' olduklarını aktarırken, “israil bu planla yaşayamaz” dedi. kerry’nin planı, israil’in filistin topraklarındaki askerlerini çekmesi karşılığında israil’e yüksek savunma teknolojisi öneriyor. israilliler ise bunu reddediyor.

abbas'tan nato önerisi

bu arada filistin devlet başkanı mahmud abbas, gelecekte kurulacak filistin devletinde abd öncülüğündeki nato kuvvetlerinin görev yapabileceğini söyledi.

new york times gazetesine röportaj veren abbas, israil ordusunun işgal ettiği topraklardan beş yıl içinde çekilmesi ve bu süre içerisinde bölgedeki güvenliği nato kuvvetlerinin sağlamasını önerdi.

abbas, nato birliklerinin batı şeria, gazze ve kudüs topraklarındaki kontrol noktalarında görev yapabileceğini de vurguladı.

abbas ayrıca, ‘gelecekte yeniden dünyaya geleceğimi ve yeni bir hayat yaşayacağımı bilsem dahi, bir daha asla silahlı mücadeleye geri dönmeyeceğim’’ ifadelerini kullandı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;