Türkiye

'Hukuk savunmaya geçti'

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın açıklamaları için “Sözde bir diktatörün, diktatör özentisinin yüzüne hukuk devletinin ne olduğu söylendi” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin il başkanları toplantısında konuştu. [AA]

partisinin il başkanları toplantısında konuşan chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, anayasa mahkemesi’nin 52. kuruluş yıldönümünde hükümete sert eleştiriler yönelten haşim kılıç’ın sözlerini değerlendirdi.

“sözde bir diktatörün, diktatör özentisinin yüzüne hukuk devletinin ne olduğu söylendi. yargının, iktidarın ya da egemen güçlerin arka bahçesi olmaması gerektiği söylendi. türkiye bu noktaya geldiyse hepimiz oturup düşünelim. hukuk savunmaya geçtiyse bu ülkede bir şeyler var. bu kaygı sadece bir kişinin değil, bütün yargıçların ortak kaygı ve söylemi. türkiye bu noktaya gelmişse hepimize düşen yeni ek görevler var demektir.”

“zalimlere karşı adalet mücadelesi”

kılıçdaroğlu türkiye’nin son yıllarda hızla hukuk devleti olmanın dışına çıktığını savundu ve hukuk devletinin önemine değindi:

“bu kaygı sadece chp’nin, entelektüellerin, aydınların kaygısı değil. demokratik dünyanın ortak kaygısı. avrupa birliği’ne gidin ilerleme raporlarına bakın. avrupa parlamentosu’ndaki tartışmalara bakın. totaliter bir rejimle karşı karşıyayız. barışı egemen kılacaksanız, refah toplumu yaratacaksanız. bireylerin hak ve özgürlüklerini koruyacaksanız, yolu, hukuk devletinden geçer. dünyada saygın bir toplum olmak istiyorsak yolu hukuk devletinden geçer. dünyadan kopmayacaksak, yönümüzü batı’ya çevirecek ve uygar toplumun bir parçası olacaksak yolu hukuk devletinden geçer. zorbalara karşı özgürlük mücadelesi veriyoruz. diktatörlere karşı demokrasi, zalimlere karşı adalet mücadelesi. hukuk devletinde rahatsız olan bir iktidar varsa geldiğimiz nokta iyi değil. kendisine hakaret olarak algılıyorsa geldiğimiz nokta iyi değil. yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı denilince ‘bana mı dediniz’ diyorsa geldiğimiz nokta iyi değil.”

"sürerler diye korkmayın"

kemal kılıçdaroğlu hâkim ve savcılara da seslendi.

“korkmayın, cesur olun. kimse hâkime talimat veremez. sizin yetkileriniz anayasa'yla güvence altına alındı. mahkemeleri siyasal iktidarın arka bahçesi haline getirmeyin ve korkmayın, ‘acaba bizi sürerler mi’ diye. her yer türkiye cumhuriyeti topraklarıdır. adalet dağıtacağınız her yer türkiye cumhuriyeti toprakları. nereye gönderecekler sizi? sadece ülkeye değil, çocuklara ve ülkemin geleceğine karşı sorumluklarınız var. adalet yüce ve soylu bir kavramdır. adalet size, sizin vicdanınıza teslim edildi. adaleti yüceltmek zorundasınız. sıradan yurttaşın garantisi sizsiniz; adaleti siyasal iktidarın arka bahçesi haline getirirseniz en büyük yarayı siz alırsınız. adaleti korumak bizden çok sizin göreviniz. elbette her karardan sonra birileri sevinip üzülecek ama siz vicdanınızın sesini dinledikçe bir şey olmayacaktır. adalet sizin vicdanınızdır. verdiğiniz kararlar milli iradenin kararları. adaletin üzerine hepimiz titremeliyiz. evrensel hukuk kurallarını yerine getirmenizi bekliyoruz.”

“istihbaratla devleti yönetiyorsunuz”

chp lideri, 25 nisan cuma akşamı cumhurbaşkanı abdullah gül’ün onayladığı milli istihbarat teşkilatı (mit) yasası'nı da şu sözlerle eleştirdi:

“devleti bir istihbarat teşkilatı haline getirdiler, istihbarat devleti oldu. hukukun üstünlüğü olduğu yerde istihbarat elbette olur, ama ana unsur olmaz. istihbaratla devleti yönetiyorsunuz. 12 eylül askeri darbesinin yapamadığını bunlar yapıyor. bizim yeni kenan evren'lere değil demokrasi ve hukuka ihtiyacımız var.”

“köşelerine çekilebilirler”

30 mart’taki yerel seçimlerde istedikleri başarıyı yakalayamadıklarını söyleyen kılıçdaroğlu partilileri uyardı.

“son seçimlerde biz akp devletiyle yarıştık; valisiyle, emniyetiyle, bütün kurumlarıyla. bunu biliyoruz ama bu bizi yıldırmamalı. tam tersine mücadele gücünü ateşlemeli. sorumluluklarımız her zamankinden daha fazla ve daha ağır, bilincinde olacağız. kendi iradesini halka milli irade olarak dağıtmaya çalışan bir zihniyet var. milli iradenin ne olduğunu bilmiyor. kendi düşüncesinin dışındakiler hukuk dışı. demokrasi için tehlike bu. bir kişinin açıkça çıkıp kendi iradesini milli irade olarak halka satmasını kabul edemeyiz. 200 yıllık demokrasi mücadelemiz var. 200 yıla bakın bir de son beş yıla bakın. ben dahil her chp’li hukuk ve demokrasi yolunda bedel ödemekten kaçınmayacak. bu bizim ortak irademizdir. çalışmayacak ve ‘ben bu kadar yükü çekemeyeceğim’ diyenler köşelerine çekilebilir. umutla ve heyecanla yolumuza devam edeceğiz.”

kılıçdaroğlu ayrıca, 1 mayıs işçi bayramı’nın taksim’de kutlanmasına izin verilmemesini de eleştirdi. “çatışmadan beslenen bir iktidar var, 1 mayıs’ta göreceğiz. biber gazları, yaralananlar vs. olacak” dedi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;