Yemen

'Husi ve Salih yanlılarının rolü bitmiştir'

Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin, gelecek aşamada İran destekli Şii Husilerin ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih taraftarlarının rolünün bittiğini söyledi.

Konular: Ortadoğu, Yemen
Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin, Bahreynli mevkidaşı ile basın toplantısı düzenledi. [Fotoğraf: AFP]

bahreyn dışişleri bakanı şeyh halid bin ahmed bin muhammed halife ile ortan basın toplantısı düzenleyen yasin, husi milisleri ve salih taraftarlarını, mümkün olduğu kadar ülkedeki altyapıyı yıkmaya çalışmak, iran'ı ise onları bu konuda desteklemekle suçladı.

iran’ı bölgede çatışmayı tırmandırmaya çalışmakla suçlayan yemen dışişleri bakanı yasin, şöyle konuştu:

"husi milislerin yemenlilere yaptığı büyük bir suçtur. diyalog oturumlarının, ülkede iç istikrarın sağlanması, milislerin birleşmiş milletler genel kurulu'nun (bmgk) kararlarına uymaları ve silahlarının tamamını teslim ettikleri zaman başlayacağını tahmin ediyoruz. maalesef, gıda maddeleri göndermesi gereken iran da husi milislerine destek amaçlı savaş gemileri göndermeye çalışıyor ve sanki bölgede çatışmayı daha fazla tırmandırmak istiyor. iran'ın, askeri operasyonların durmasının operasyonun başarısız olduğu anlamını taşımadığını bilmesi gerekir."

yemen dışişleri bakanı yasin, gelecek aşamada düzenlenecek diyalog görüşmelerinde husiler ve salih yanlılarının rolünün olup olmayacağı konusunda da, "yemenliler için, husiler ve salih yanlılarının rolü bitmiştir. husiler ve salih taraftarlarının yemen ve halkına yönelik yaptıkları bunca şeyden sonra yemen diyaloğunda rollerinin olacağını zannetmiyorum. şimdiye kadar yemen'e yaptıkları yeter" dedi.

"umuda dönüş"

bahreyn dışişleri bakanı halife de "kararlılık fırtınası" ve "umuda dönüş" operasyonlarının birbirine paralel olarak devam ettiğini ve siyasi, askeri, insani alanları kapsadığını söyledi.

halife, "biz operasyonların durmasından söz etmiyoruz. operasyonlar, husi milislere karşı koymak ve yemenlileri husi milisler tarafından gelebilecek herhangi bir saldırıya karşı savunmak için devam ediyor" ifadelerini kullandı.

operasyon tamamlanmıştı

suudi arabistan öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü ahmed asiri, salı günü yemen'de husilere yönelik 'kararlılık fırtınası operasyonu'nun sona erdiğini ve 'umudun yeniden tesisi operasyonu'nun başlatıldığını açıklamıştı.

suudi arabistan savunma bakanlığı mevcut operasyonun hedeflerine ulaştığını, şimdi yeni bir siyasi aşamaya geçildiğini duyurmuştu.

koalisyonun sözcüsü ahmed asıri operasyonların çok dikkatlı bir şekilde gerçekleştiğini, 2 bin 415 hava saldırısının gerçekleştiğini, tüm hedeflerin dikkatlı bir şekilde belirlendiğini ve yemen hükümeti ve cumhurbaşkanının talebine bağlı olarak koalisyon kararlılık fırtınası operasyonu'nu sona erdiğini ilan etti.

'gerekirse yeniden müdahale olabilir'

asiri üç durumda yemen'e yeniden askeri müdahalede bulunabileceklerini söylemiş ve şöyle özetlemişti:

"husilerin yemen'de yeniden harekete geçmesi ve yemen halkı için yeniden tehdit oluşturmaları veya istikrara zarar vermeleri halinde koalisyon harekete geçecek. ayrıca husilerin komşu ülkeler için tehdit oluşturması da yeniden bir askeri operasyonun başlaması için geçerli neden sayılacak."

26 mart'ta başlamıştı

siyasi krizin yaşandığı yemen'de husilerin başkent sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi, aden'i 'geçici merkez' ilan etmiş ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarda bulunmuştu.

bu gelişmelerden sonra husilerin aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine hadi yönetimi, arap birliği ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çağrısında bulunmuştu. suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon 26 mart'ta husilere yönelik hava harekâtı başlatmıştı.

operasyona suudi arabistan, bahreyn, katar, kuveyt ve birleşik arap emirlikleri'nden oluşan körfez ülkelerinin yanı sıra fas, sudan, ürdün ve mısır da katılmıştı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;