IŞİD

İbadi'den IŞİD saldırısı uyarısı

Irak Başbakanı Haydar İbadi, IŞİD'in ABD ve Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan metrolara saldırı girişiminde bulunacağına dair 'güvenilir' istihbarat aldıklarını söyledi. ABD ise ellerinde herhangi kanıt olmadığını duyurdu.

Konular: Irak, Suriye, ABD, Fransa, Ortadoğu
Irak - Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

irak başbakanı haydar ibadi, perşembe günü ulaştıkları 'güvenilir' bir istihbarat doğrultusunda irak şam islam devleti (işid) örgütünün paris ve abd'nin genelindeki metro istasyonlarına saldırı planladıklarını söyledi. 

bm genel kurulu için new york'ta bulunan ibadi, bilginin irak askerlerinin ülkede ele geçirdiği işid üyelerinden alındığını ve detaylı araştırmadan sonra bilgilerin 'güvenilir' göründüğünü belirtti.

ibadi, "bağdat'tan aldığım bilgiye göre, irak'ta tutuklanan bazı kişilerden edinilen bilgilere göre, bir grup bu saldırıların planlamasını yapıyor. paris'te ve abd'de bulunan metrolara saldırmayı planlıyorlar" diye konuştu.

ibadi, isimler, detaylar ve tarihlere ilişkin yaptıkları derinlemesine incelemede planın ciddi olduğunun görüldüğünü söyledi.

ibadi, gazetecilerin, saldırı planının önlenip önlenmediğine ilişkin sorusu üzerine de, bunun bir örgüt planı olduğunu ve bir kaç kişinin yakalanması ile planın devre dışı bırakıldığının söylenemeyeceğini ifade etti.

yakalananların iraklı olmadığını kaydeden ibadi, abd'de saldırı planlanan metro ismini ise vermedi.

beyaz saray'dan açıklama

beyaz saray, irak başbakanı haydar ibadi'nin açıklamalarıyla ilgili inceleme yapıldığını ancak ellerinde böyle bir saldırı planını doğrulayacak bilgi olmadığı duyurdu.

beyaz saray ulusal güvenlişk konseyi sözcüsü caitlin hayden, "böyle bir komployu doğrulamış değişiz, bir saptamaya varmadan önce bilgiyi iraklı ortaklarımızla gözden geçirmek zorundayız" açıklamasında bulundu.

konuyla ilgili fransız yetkililerden ise henüz bir açıklama gelmedi. fransa, bir vatandaşının cezayir'de işid tarafından öldürülmesinin ardından toplu taşıma ve halka açık alanlarda güvenlik önlemlerini artıracağını duyurmuştu.

fransa uçaklar irak'ta işid hedeflerine düzenlenen hava saldırılarına aktif katılım gösteriyor. fransa, suriye'deki işid hedeflerini vurulmasında ise rol almıyor. 

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;