Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

IKBY'den 'Petrol ithalatını artırın' talebi

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Sözcüsü Safin Dizayi, Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin Ankara ziyaretinde Türkiye'den daha çok petrol ithal etmelerini istediklerini söyledi.

Konular: Irak, Ortadoğu
Barzani Türkiye ziyaretinde Başbakan Erdoğan ile bir araya gelmişti. [Fotoğraf: AA]

irak'ta kürdistan bölgesinden yayın yapan rudaw haber kanalı'na konuşan irak kürdistan bölgesel yönetimi (ikby) sözcüsü safin dizayi, barzani'nin ankara ziyaretinde türkiye'den daha çok petrol ithal etmelerini istediklerini söyledi.

halihazırda günlük 120 bin varil olan türkiye'ye petrol ihracatını yıl sonuna kadar günlük 400 bin varile çıkarmak istediklerini belirten dizayi, "türkiye'den daha fazla petrol ithal etmesini istedik" dedi. 

dizayi ayrıca, barzani liderliğindeki kürt heyetin ankara'ya yaptığı ziyaret sayesinde kürt yönetimi memurlarının ay sonunda belki maaşlarını alabileceğini söyledi. 

enerji bakanı taner yıldız, kuzey irak'tan sevk edilen ve ceyhan'da depolanan petrolün 2,6 milyon varile kadar çıktığını, günlük 120 bin varil civarında bir sevkiyat gerçekleştiğini ifade etmişti.

yıldız o tarih itibariyle 97 milyon dolarlık kürt petrolünün satıldığını ve bu miktarın 93 milyon dolarının halkbank'taki hesaba yatırıldığını söyledi.

yıldız, barzani'nin halkbank'ta biriken petrol parasından kuzey irak kısmına düşen miktarın tahsili için türkiye'ye geldiği iddiasını ise yalanladı.

bağdat-erbil arasında petrol gerilimi

kuzey irak’tan çıkarılan petrol yasal statü olarak irak petrolü sayılıyor. irak anayasası’na göre kürtlerin irak içindeki nüfus oranı göz önünde bulundurularak irak topraklarında çıkarılan petrol gelirlerinin ancak yüzde 17’si kürt yönetimi’ne veriliyor.

fakat erbil-bağdat arasında kürt petrolünün bağdat’ın onayı olmaksızın dışarıya satılması ile ilgili ortaya çıkan gerginlikten sonra maliki hükümeti, irak petrollerinden kürtlere verilmesi gereken yüzde 17’lik payı kesti. kuzey irak’tan çıkarılıp türkiye üzerinden satılan petrolün halkbank’ta toplanan parasının dağılım oranı konusunda türkiye ile kürt yönetimi arasında nasıl bir protokolün izleneceği ise net değil.

işid’in 10 haziran’da irak’ın en büyük ikinci kenti musul’u alması ve bağdat’a 60 km yakındaki bölgelere kadar birçok yeri ele geçirmesi sonrasında merkezi yönetimin sünni bölgelerde denetimi kaybetmesi sonrasında erbil-bağdat gerginliği daha da derinleşti. kürt yönetimi’ne bağlı peşmergeler kerkük’teki petrol kuyularının bulunduğu alanlarda tam kontrolü sağlarken, kürt yetkililer bu alanlardan artık çekilmeyeceklerini ilan etti. bağdat ise kürtleri petrol bölgelerini yasal olmayan yollarla ele geçirmekle suçluyor.

kaynak: al jazeera ve rudaw

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;