2014 Yerel seçim

İki taraf da 'manipülasyon' diyor

CHP'nin Ankara adayı Mansur Yavaş ve İstanbul adayı Mustafa Sarıgül, görevlilere 'sandık başından ayrılmayın' çağrısı yaptı. AKP’nin Ankara adayı Melih Gökçek ise yüzde 50 oyla kazanacağı görüşünde.

Mansur Yavaş main
Mansur Yavaş: "Seçmenin iradesi sonuçlara yansıtılmıyor" [AA]

chp’nin ankara’da şu ana kadar yüzde 50 civarında oy aldığını söyleyen mansur yavaş, bazı haber kanallarının ankara’da kasten ak parti’nin yüzde 5 ila 10 puan farkla önde olduğunu öne sürerek, seçim görevlilerinin sandık başından ayrılmalarını sağlamaya çalıştıklarını belirtti. 

chp istanbul büyükşehir belediye başkan adayı mustafa sarıgül de, seçim sonuçlarıyla ilgili manipülasyon yapıldığını öne sürdü.

sarıgül twitter mesajında, “değerli gençler sonuçlar kesinleşinceye kadar kesinlikle sandıkların başından ayrılmayalım. manipülatif sonuçlara itibar etmeyelim” açıklamasını yaptı.

"yüzde 50'ye 39 kazanacağız"

AKP'nin Ankara adayı Melih Gökçek %50 oy oranıyla kazanacağını savundu. [AA]

ak parti’nin ankara büyükşehir belediye başkan adayı melih gökçek, ankara'da seçimlerin tahmin ettiği gibi geçtiğini söyledi. sonuçların ankara'da 'ak parti için %50, chp için de %39 olacağını savundu.

gökçek'e göre de sonuçların açıklanmasında manipülasyon var. açıklamaları şöyle:

"seçim sırasında özellikle önce bizi ankara, istanbul gibi yerlerde düşük gösterip manipülasyon yapacaklar ve insanları sokağa dökecekler demiştim. cihan haber ajansı tamamen manipülasyon yaparak gerçek dışı verilerle ortalığı karışıtmaya çalışıyor, kimse inanmasın. bunun uzantısı olarak da ankara'nın chp adayını kullanıyorlar. bir de baktık ki açıklama yapıp 'çankaya'da öndeysek seçimi aldık' dedi, hadi canım sende. ankara'da 25 ilçe var, çevre ilçeler 17 tane. 17 ilçeyi biz kazanırken bir de bakıyorsunuz chp ankara’da kazanmış, tam bir akıl tutulması ve manipülasyon. kimse itibar etmesin. ankara'da netice 50’ye 39 bitecek. ben bu işi bilen ve iyi anket yapan biriyim."

ak istanbul'da zaferini ilan etti

AKP İstanbul İl Başkanlığı'nda kutlamalar başladı. [Mustafa Değirmenci-Al Jazeera]

ak parti istanbul il başkanı aziz babuşçu, kendilerine ulaşan sonuçlara göre mevcut belediye başkanı kadir topbaş’ın istanbul’u kazandığını iddia etti.

babuşçu,  parti taraftarlarını ‘sükûnete davet ederken, “biz başbakanımızın teşkilat mensupları olarak seçim kurullarının çalıştığı bütün okullarda oy tasnifinin devam ettiği, okulda sandıkta sorumlu olan arkadaşlarımız sürekli bize sonuçları aktarıyorlar” dedi. babuşçu “şu andaki verilere göre büyük bir memnuniyetle ifade ediyorum ki istanbul kadir topbaş’la devam ediyor.”

kendi teşkilatlarından akan sonuçları kesin tayin ettikten sonra paylaştıklarını belirten babuşçu, “istanbul açısında iki kaybedeni var:

  1. akp karşısında oluşturulan cephedekilerin tamamı
  2. chp’nin adayı olarak çıkan bize göre o cephenin adayı olan mustafa sarıgül

babuşçu, chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu’nun 2009 yerel seçimlerinde topbaş’la yarışı kaybettiğini aktarırken, “2009’da da manipülasyonlar karşısında akp karşısında yenilgiyi tadan ve onu kendisi açısından  zafer olarak gören kılıçdaroğlu genel merkeze yürümüştü. şimdi akp sarıgül’e de yenilgiyi tattırarak onu da genel merkeze gönderiyor.” dedi.

akp istanbul il başkanı, partilileri de kutlamalar konusunda uyarıp, “bu sonuçlar içinde farklı provokasyon içinde olanlara fırsat vermeyeceğiz. şu anda bile birkaç uyduruktan kanal sonuçları manipüle etmeye çalışıyor. biz sonuçların tamamı elimize geçtiğinde coşkumuzu bir kere daha göstereceğiz” dedi.

"chp'liler kendilerini mahcup etmesin"

Hüseyin Çelik basın toplantısında CHP'yi eleştirdi. [Al Jazeera]

ak parti genel başkan yardımcısı hüseyin çelik, chp’nin ankara ve istanbul ile ilgili açıklamaları üzerine gazetecilere açıklama yaptı.

“yalancının mumu yatsıya kadar yanar. chp açık ara izmir’de önde, bununla ilgili bizim itirazımız var mı? chp’nin önde olduğu illerde bizim önde olduğumuza dair açıklama yapmamız kendi kendimizi aldatmamız olur. ankara’nın 25 ilçesinin 21’i akp tarafından kazanılmış gözüküyor, resmi olmayan sonuçlara göre. chp’liler sokaklara çıkıp kutlamalar yapıyorlar. kendilerini mahcup etmesinler, halkı da kandırmasınlar. cihan temennisini yansıtıyor. devletin ajansı (aa) bugüne kadar en doğru sonuçları vermiştir. sükûnetle seçim sonucunu takip edeceğiz.”

chp ankara'da net istanbul'da ısrarlı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç basın açıklaması yaptı. [Al Jazeera]

chp genel başkan yardımcısı haluk koç, "devletin resmi haber ajansı manipülasyonların merkezi olarak çalışmaktadır. bütün chp'lilere sesleniyorum: sonuna kadar mücadeleye devam ediyoruz.  bize gelen bilgilere göre ankara'da yüzde 45'in üzerinde görünüyoruz. ankara ve istanbul'da zafer ilan edenler farklı bir sonuç çıkarsa şaşırmasın. hırsızlık ve yolsuzluk başka bir şey ve bunu yapmaya devam ediyorlar. elektrik kesintileri haberleri geliyor, bütün bu yolsuzlukları arsızlıkları örtmek için." dedi.

haluk koç, chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ile de telefonda görüştüklerini söyledi.

chp genel merkezi'nin önünde toplanan partililer, melih gökçek ve başbakan erdoğan aleyhine sloganlar attı.

chp istanbul il başkanı oğuz kaan salıcı da, kendi sandık görevlilerinden aldığı bilgileri açıkladı. salıcı, istanbul'da oyların yüzde 39'unun sayıldığını söyledi. salıcı'nın açıklamalrına göre chp'nin oy oranı yüzde 39,02, akp'nin yüzde 37,72, mhp'nin yüzde 3,29.

salıcı da anadolu ajansı kaynaklı bilgilere güvenilmemesi gerektiğini söyledi.

chp genel başkan yardımsıcı umut oran twitter mesajında "chp'nin vefakar partilileri, anadolu ajansı'nın haberlerine itibar etmeyin moralinizi bozmayın ankara'da öndeyiz, istanbul'da başa baş gidiyoruz" ifadelerini kullandı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;