Türkiye

İlk makul şüphe kararı

"Kuvvetli şüphe" şartını "makul şüphe"ye dönüştüren yargı paketi ilk Denizli'de uygulandı. Pazar günkü bir toplantının bildirileri suç delili olduğu gerekçesiyle toplatıldı.

Konular: Türkiye
Denizli'de mahkeme kararıyla toplatılan afiş. [Fotoğraf: DHA]

denizli'de 7 aralık pazar günü 14.00'te makine mühendisleri odası konferans salonu'nda yapılacak birleşik haziran hareketi'nin forumu için candoğan parkı önünde çarşamba'dan itibaren dağıtılmaya başlanan bildiri hakkında, mahkeme el koyma ve toplatma kararı verdi. denizli cumhuriyet başsavcılığı hazırlık bürosu'nun talebini değerlendiren 2'nci sulh ceza hâkimliği, "suçun işlendiği hakkında makul şüphe olduğu" ve "delil niteliği taşıdığı" gerekçesiyle bildirinin el konulup toplatılmasına karar verdi.

kararda, bir sayfadan oluşan renkli, künye bilgileri bulunmayan broşür şeklinde basılmış benzer nitelikteki yayına ilişkin daha önce adana 1'inci sulh ceza hakimliği'nin el koyma ve toplatma kararı olduğunun da dikkate alındığı vurgulandı.

broşürde yer alan ve hükümeti eleştiren ifadelere de yer verilerek hükmedilen toplatma kararının ardından, dağıtılan broşürler toplatılmaya başlandı.

toplantı için bildiri dağıtan birleşik haziran hareketi denizli meclisi karara tepki gösterdi. yasa yürürlüğe girmeden uygulamasının başlatıldığı savunularak, "ak parti'nin her geçen gün artarak devam eden baskısına boyun eğmeyecekleri" duyuruldu.

aralık başında meclis'te kabul edilen yargı paketine göre, ceza muhakemesi kanunu'nundaki "şüpheli veya sanıkla ilgili arama" maddesinde yapılan değişiklikle, "yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilebileceği hususunda somut delillere dayalı kuvvetli şüphe varsa; şüphelinin veya sanığın üstü, eşyası, konutu, işyeri veya ona ait diğer yerler aranabilir" ifadesindeki "somut delillere dayalı kuvvetli" ibaresi "makul" olarak değiştiriliyor.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;