Türkiye

İMC TV yayını kesildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türksat'a gönderdiği yazıda, İMC TV'nin frekansının iptal edilmesini istedi. Savcılık, kanalın 'terör örgütü propagandası yaptığını' iddia etti. RTÜK'ün CHP ve HDP'li üyeleri savcılığın talebine tepki gösterdi.

Konular: Türkiye, Medya

başsavcılığın 24 şubat'ta türksat'a gönderdiği yazıda, ankara emniyet müdürlüğüne, imc tv aracılığıyla 'pkk/kck propagandası yapıldığı için şikayette bulunulduğu' ve ilgili televizyon kanalıyla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi.

pkk/kck'nın amaç ve faaliyetlerine ilişkin bilgilerin de yer verildiği yazıda, imc tv'de 'terör örgütü propagandası yapılıp yapılmadığının' tespiti için radyo ve televizyon üst kurulundan (rtük) çeşitli tarihlerde kanala ait yayınların istendiği, yayın çözümlerinin ve bilirkişi raporlarının da türksat'a yollandığı kaydedildi. yayın çözümleri ve bilirkişi raporları incelendiğinde türksat uydusu aracılığıyla yayın yapan imc tv'de 'pkk/kck propagandası yapıldığının anlaşıldığı' bildirilen yazıda şu ifadelere yer verildi:

"imc tv kanalında pkk/kck silahlı propagandasının yapılıp yapılmadığının tespiti amacıyla rtük'ten 3 mayıs ile 4 eylül 2015 arasındaki yayın kayıtları getirtilmiş, bahse konu kayıtlarla ilgili düzenlenen bilirkişi ön raporu ve 6, 13 ve 14 temmuz ile 6 ağustos 2015 tarihli yayın çözümleri, yazımız ekinde gönderilmiştir. yayın çözümleri ile ilgili bilirkişi raporu incelendiğinde türksat uydusu vasıtasıyla imc tv kanalında pkk/kck silahlı terör örgütünün propagandasının yapıldığı anlaşılmıştır."

ayrıca, yazıda 3713 sayılı terörle mücadele kanunu'nun 7. maddesinde "terör örgütünün propagandasını yapmak" eyleminin suç olarak düzenlendiği hatırlatılarak, "imc tv kanalına, suç işlemekte vasıta olarak kullanılması nedeniyle yer ve imkan sağlanmaması, fiillerine iştirak edilmemesi, frekans tahsisine ilişkin kararın bilirkişi raporu ve yayın çözümleri dikkate alınarak yeniden değerlendirilmesi rica olunur" ifadelerine yer verildi.

yayını saat 15.20 surlarında kesilen kanal, türksat’tan kesintiyle ilgili yapılan açıklamada, “pazarlama bölümünden gelen talimatla yayını kestik” denildiğini bildirdi.

"bbc’nin yayın ilkeleri rehberimiz oldu"

kanalın yönetim kurulu’ndan konuyla iligili yapılan yazılı açıklama ise şu şekilde: 

"biz 5 yıldır 24 saat yayın yapan bir haber ve kültür kanalıyız. türkiye’de, barışın tesisi ve demokrasinin inşası için objektif bir haberciliğin her şeyden daha önemli olduğuna inanıyoruz ve bu inançla yayın yapıyoruz. tarafsız, yalın ve yalansız haberciliğiyle tüm dünyada saygınlık kazanmış olan bbc’nin yayın ilkeleri rehberimiz oldu.

kanalımız imc tv bir süredir çeşitli basın yayın organları tarafından hedef gösteriliyordu. bugün itibarıyla gazetelerden ve internetten haber aldığımız bir hukuksuzlukla karşı karşıya kalmış durumdayız. ankara cumhuriyet başsavcılığı, türksat genel müdürlüğü’ne gönderdiği bir yazıyla kanalımızın türksat uydusundan çıkarılmasını talep etti ve türksat da hemen bu isteği yerine getirdi, yayınımız aceleyle kesildi.

yazıdan öğrendiğimize göre kanalımız hakkında “terör örgütü propagandası” yaptığımız gerekçesiyle bir soruşturma başlatılmış. bu tümüyle asılsız suçlamaya karşı yasal savunma haklarımızı elbette kullanacağız. ancak, tv yayınları türkiye’deki yasalara göre rtük tarafından denetlenmektedir. herhangi bir başka kurumun böyle bir yetkisi yoktur.

savcılığa ulaşan suç duyurularına ilişkin bilirkişilik yapma yetkisi de rtük’tedir. savcılık rtük’ü bypass ederek, ticari bir kuruluş olan, bizim sözleşmeyle bağlı olduğumuz, yayın yapabilmek için kendisine ücret ödediğimiz türksat üzerinde bir basınç uygulamış ve bunda başarılı da olmuştur."

hdp'li ve chp'li rtük üyelerinden tepki 

hdp’li rtük üyesi ersin öngel, savcılığın talebiyle ilgili olarak “savcının türksat’a gönderdiği yazıdaki talebi hukuka ve medya özgürlüğüne aykırılık içermektedir. en nihayetinde imc tv rtük’ten lisans almış bir yayıncı kuruluştur. dolayısıyla yayın denetimi savcılığa değil rtük’e aittir” dedi. chp rtük üyesi ismet demirdöğen ise, “bir televizyon kanalının lisanslı yayın yapıp yapamayacağına rtük karar verir. savcılığın değerlendirmesi sübjektif ve işgüzar bir değerlendirmedir” yorumunda bulundu. 

savcılık daha önce de türksat'tan gülen cemaati'ne yakın kanalların platformlardan çıkarılmasını istemiş, bu talep türksat tarafından yerine getirilmişti.

kaynak: aa, imc tv

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;