IŞİD

Irak ordusundan stratejik karayolu için operasyon

Irak ordusu Tikrit-Bağdat karayolu çevresinde bulunan bazı köyleri IŞİD'den geri aldı. Stratejik karayolunda kontrolü sağlamaya çalışan Irak ordusu, IŞİD'in bölgede rahat hareket etmesini ve ikmal yapmasını engellemeye çalışıyor.

Konular: Irak, Ortadoğu
Özellikle Kobani ve Cerablus arasında batıya doğru önemli mevzi kaybeden IŞİD, Haseke bölgesinde saldırılarını yoğunlaştırdı. [Fotoğraf: AP-Arşiv]

irak ordusunun operasyonu tikrit-bağdat karayolunu güvence altına almayı amaçlıyor. bölgede süren sokak çatışmalarının ardından, irak ordusu tikrit yakınlarında ve karayolu üzerinde bulunan bazı köyleri işid'den geri aldı.

irak ordusunda görevli komutanlardan sami nasır, işid'in irak ordusunun kontrolüne geçen köylere 5 kilometreden fazla yaklaşamadığını, köyleri ve kasabaları hâlâ kuşatmayı denediklerini ama bunda başarılı olamadıklarını söyledi. nasır, kontrollerindeki köylerde yaşayan halkın güvenliğini garanti ederek krizin yakın zamanda biteceği sözünü verdi.

gönüllü şii milisler destek veriyor

işid'le çatışmayı sürdüren irak ordusuna şiiler için kutsal şehirlerden samarra'nın kuzeyinde bulunan şii gönüllü milisler de destek veriyor. 

irak'ta etkili şii liderlerinden mukteda sadr tarafından kurulan 'barış tugayları' liderlerinden ve aynı zamanda irak parlamentosu eski milletvekili hakim zamili ise, "ordu ve polis güçlerini destekliyoruz. onların görevi söz konusu bölgelerin güvenliğini sağlamak. biz ise işid'den özgürleştirilmiş olan samarra çevresini koruyoruz. bizim temel amacımız samarra çevresindeki kutsal mabetleri korumak" diye konuştu. 

işid anbar eyaletinin bağdat yakınlarında olan şehirleri ramadi ve felluce'de etkili olsa da, selahaddin eyaletindeki ana yolda irak ordusunun kurabileceği hakimiyet orduya bir avantaj sağlayacak.

eğer ordunun operasyonu başarılı olursa irak ordusu musul, tikrit ve anbar eyaletindeki bazı noktaları elinde bulunduran işid'in irak'ta rahat hareket etmesini zorlaştıracak. ayrıca işid'in bölgedeki üyelerine ikmal yapması da zorlaşacak.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;