Ortadoğu

İran'ın 'Suudi uçakları büyükelçiliğimizi vurdu' açıklamasına yalanlama

Tahran yönetimi, Yemen'deki İran büyükelçilik binasının Suudi savaş uçakları tarafından vurulduğunu, saldırıda bazı elçilik görevlilerinin yaralandığını duyurdu. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon ise bunu reddetti. İran konuyu BM'ye taşıyor.

Yemen'in Başkenti Sana'daki İran Büyükelçiliği [Fotoğraf: AFP / Arşiv]

iran, yemen'in başkenti sana'daki iran büyükelçilik binasının suudi arabistan öncülüğündeki koalisyona ait savaş uçakları tarafından vurulduğunu açıkladı. iran dışişleri bakanlığı sözcüsü hüseyin caber ensari, bazı görevlilerin yaralandığını ve elçilik binasında hasar oluştuğunu söyledi. ensari, saldırının "diplomatik misyonları koruyan tüm uluslararası konvansiyonlara aykırı" olduğunu ifade etti.

suudi arabistan öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü ahmed aseri ise, iran'ın iddiasını araştırdıklarını söyledi. aseri, hava saldırılarında husi'lerin suudi arabistan'a saldırı düzenlemek için kullandıkları üsleri hedef aldıklarını belirtti. aseri, husilerin, sivillerin kullandığı binalarda saklandıklarını, bu binalar arasında 'terk edilmiş elçilik binaları' olduğunu söyledi. 

ancak soruşturma sonucunda "iddiaların yanlış olduğu ve büyükelçilik çevresinde ya da yakınlarında hiçbir operasyon yapılmadığı" açıklandı.

iran bm'ye taşıyor

iran dışişleri bakan yardımcısı hüseyin emir abdullahiyan, "suudi arabistan'ın elçiliğimizin bulunduğu bölgeye roket ve hava saldırısı düzenlediği esnada elçiliğimiz yakınlarına bir roket düşmesi sonucu elçilik korumalarımızdan biri ağır yaralandı. biz bu konuyu programımız içine aldık. birkaç saate kadar bm'ye ayrıntılı rapor hazırlayarak onları da bu konuya müdahil edeceğiz" dedi.

abdullahiyan, "suudi arabistan, sana'daki elçiliğimizin güvenliği ve diplomatlarımızın korunmasından sorumludur. bu konuyu kesinlikle dikkate almalıdır. malesef, elçiliğimizin bulunduğu bölgeye saldırılması sebebiyle bizim elçilik korumalarından biri yaralandı. biz suudi arabistan'ın dikkate almadığı bu olayın uluslararası düzeyde takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.

idamla gerilen ilişkiler

suudi arabistan yönetimi, aralarında şii din adamı ayetullah nemr'in de olduğu 47 kişiyi idam etmiş, bu durum iran ve suudi arabistan arasında krize neden olmuştu. suudi arabistan'ın iran'daki temsilciliklerine yönelik saldırılar meydana gelmişti. geçen hafta suudi arabistan, bugün de iran, ticari ilişkileri kestiğini açıkladı.

kaynak: reuters, afp, aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;