Türkiye
Irkçı pankart taşıyanlar serbest
İstanbul'da, 26 Şubat günü Hocalı Katliamı'nı anma gösterisinde pankart taşıyanlardan dokuzu gözaltına alındı ve savcılık tarafından serbest bırakıldı.
Haberin Öne Çıkanları
'Elimize tutuşturuldu'
Tepki toplamıştı
'Kanun yetersiz'
istanbul'da azerbaycan'daki hocalı katliamı'na yönelik protesto gösterilerinde taşınan pankartlarla ilgili soruşturma sürüyor. 26 şubat tarihinde gerçekleşen gösteride ırkçı pankartlar taşıdıkları gerekçesiyle gözaltına alınan dokuz kişi, ifadelerinde pankartları kendilerine tanımadıkları kişilerin verdiğini söyledi. gözaltına alınanlar, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
1992’de azerbaycan’ın hocalı kentinde yapılan katliam için, 26 şubat günü taksim meydanı’nda anma ve protesto gösterisi yapılmıştı. içişleri bakanı idris naim şahin’in de katıldığı gösterilerde bazı gruplar ırkçılık ve hakaret içeren pankartlar taşımıştı. eylemde, agos gazetesi genel yayın yönetmeni hrant dink’i öldüren ogün samast ve yasin hayal’e övgü içeren sloganlar atılması kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu.
hocalı katliamı'nı anma mitinginde açılan pankartlar ve atılan sloganlar üzerine insan hakları derneği ve tbmm insan haklarını inceleme komisyonu suç duyurusunda bulunmuştu.
çağlayan'daki istanbul adliyesi'ne gelen ihd istanbul şubesi üyelerinin yaptığı basın açıklamasında, taksim'de yapılan mitingde içişleri bakanı idris naim şahin'in de bir konuşma yaptığı hatırlatılarak, miting sırasında atılan sloganlar ve taşınan pankartlar protesto edilmişti.
açıklamanın ardından, içişleri bakanı idris naim şahin ve miting tertip komitesi hakkında hazırlanan suç duyurusu dilekçesi, müracaat savcılığına verilmişti.
kanunlar yetersiz
tbmm insan hakları komisyonu başkanı ak partili ayhan sefer üstün olaya "ordaki pankartlar tamamen ırkçı, ayrımcı ve nefret uyandıran ifadeler içermektedir. tck’da 2005’te bir değişiklik yaptık. çok açık ayrımcılık yapanların hangi cezaya maruz kalacağı yazıyor" şeklinde tepki göstermişti.
ancak savcıların bunu gerektiği şekilde uygulamaması sonucu ayrımcı-ırkçı söylemlerin devam ettiğini belirten üstün, "bizden nefret suçları için kanun çıkartmamızı istiyorlar. evet nefret suçları ile ilgili kanun çıkartalım. ama önce mevcut kanunları tatbik edelim" demişti.
türkiye'de bir süredir çeşitli dernekler nefret suçlarıyla mücadele edilmesi için çalışma yapan nefret suçları yasa kampanyası platformu, avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı’nın (agit) 56 katılımcı ülkesinin 34’ünde nefret suçlarına yönelik düzenleme olduğuınu ve türkiye'nin de bu ülkeler arasında yer alması gerektiğini savunuyor.
kimi hukukçular ise tck'da bulunan nefret suçlarına yönelik maddenin yeterli olmadığı gerekçesiyle yeni bir yasayı destekliyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar