Mısır'da Mursi Dönemi

İskenderiye'de referandum gerginliği

Mısır'ın ikinci büyük kentinde yeni anayasaya destek verenlerle muhalifler arasında çatışma çıktı. Polis, grupları biber gazıyla dağıttı.

Konular: Afrika, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

Çatışmalar sürüyor

Kutuplaşma hakim

Oylama öncesi yaşandı

Referandumdan bir gün önceki gün de çatışmalara sahne olan şehirde taş ve sopalar devreye girmişti. [Al Jazeera]

mısır'daki anayasa referandumunun ikinci turu arafesinde gerginlik devam ediyor. ülkenin kuzeyindeki iskenderiye kentine yeni anayasaya destek verenlerle karşıt görüşlü gruplar arasında çatışma çıktı. olaylarda en az 55 kişi yaralandı. polis, grupları biber gazıyla dağıttı. 

referandumunun bir gün sonra yapılması öngörülen ikici aşaması öncesindeki çatışmalara binlerce islamcı ve yüzlerce muhalif karşı karşıya geldi.

olaylar, islami eğilimli gruplar, iskenderiye'de el kaid ibrahim camisi çevresinde 'alimlerin ve mescidlerin korunması' sloganıyla yeni anayasaya destek gösterisi düzenlemesinin ardından patlak verdi. caminin karşı tarafında ise mursi muhalifleri protesto eylemi için toplandı.

güvenlik güçlerinin iki grubu birbirinden uzak tutma çabasına rağmen taraflar arasında başlayan gerilim taşlı saldırılara dönüştü.

iskenderiye savcılığı olayı, "islamcılar, kimliği belirsiz gruplar tarafından taşlı sopalı saldırıya uğradı" açıklamasıyla doğruladı. 

muhammed baradey'in başkanlığını yaptığı muhalif düstur partisi de olayları kınadığını ve yaşananlarla herhangi bir bağlarının olmadığını ifade etti.

anayasa taslağı için yapılan referandumun ikinci aşaması için halk cumartesi günü sandık başına gidecek. ilk aşamada, oy kullanan seçmenlerin yüzde 56,5'inin 'evet' oyu verdiği bilgisi paylaşılmıştı. 

iskenderiye'deki ilk çatışma değil

muhalifler, iskenderiye'de geçen cuma kaid ibrahim camisi'ni basıp, halkı anayasa referandumunda 'evet' oyu kullanmaya çağıran şeyh ahmed mahlevi'nin camiden çıkmasına izin vermemişti. 14 saat camide mahsur kalan şeyh mahlevi, güvenlik güçleri eşliğinde camiden çıkmıştı.

olay üzerine islami eğilimli parti ve siyasi güçler, 'alimlerin ve mescidlerin korunması' sloganıyla bugün 'milyonluk gösteri' düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.

referandumdan bir gün önce tarafların çatıştığı iskenderiye'de, cumartesi günü de karşıt görüşlü gruplar arasında taş ve sopaların kullanıldığı kavgalar çıkmıştı.

başsavcı istifasını geri çekti

öte yandan, mursi tarafından atanan, ancak protestolar sonrası önceki gün istifa eden başsavcı talat abdullah kararından vazgeçti.

muhalif ulusal kurtuluş cephesi sözcüsü hüseyin abdulgani, yönetim ve  müslüman kardeşler’in başsavcıyı istifadan vazgeçirmek için baskı yaptığını söyledi.

muhalifler mursi'nin mübarek döneminden kalma yetkilerle başsavcı atamasını ‘yargıyı kontrol altına alma çabası’ olarak değerlendiriyor. 

perşembe günü de, yüksek seçim kurulu başkanı zaglul belşi de rahatsızlığını ileri sürerek istifa etmişti.

tepkiler dinmiyor 

ülkede taslak anayasaya karşı çıkan laiklik taraftarı, liberal ve hristiyan gruplarla cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin ve yeni metnin islamcı destekçileri, referandum önceki günlerde yoğun olarak karşılıklı gösteriler düzenliyordu. muhalif gruplar, oylamada ‘hayır’ oyu verilmesi yönünde çağrı yapmıştı.

mursi, ülkedeki mevcut hassas güvenlik durumunu gerekçe göstererek, referandum tamamlanana kadar orduya sivilleri tutuklama yetkisi vermişti.

eski rejimin şubat 2010'da yıkılması sonrası seçimler başa gelen ilk cumhurbaşkanı konumunda olan mursi'nin, 22 kasım'da devlet kurumlarının denetimini aşacak bir şekilde yetkilerini genişletmeye çalışmasıyla ülkede zaten var olan kutuplaşma daha da yoğunlaşmış, taslak anayasaya ilişkin görüş ayrılıklarıyla birlikte ise tansiyon had safhaya çıkmıştı.

yetkilerini artıran kararnamenin ise demokratik süreci hızlandırmak adına geçici olduğunu öne süren mursi, yetkilerini arttırmaya yönelik girişimini tepkiler üzerine geri çekmişti. 

60 yılda beş cumhurbaşkanı 

mısır'da 30 yıl yönetimi elinde bulunduran hüsnü mübarek’in halk ayaklanması sonucu şubat 2011’de isifa etmesinden sonra yönetimi yüksek askeri konsey üstlenmişti. temmuz ayında ise ülkede demokratik ilk seçimleri kazanan muhammed mursi, yemin ederek resmen göreve başlamıştı. 

muhammed mursi, 1952'de monarşinin sona ermesinden bu yana mısır'ın beşinci cumhurbaşkanı olmuştu. ağustos ayında ise, başbakan hişam kandil liderliğindeki yeni hükümet göreve başlamıştı. 

mursi göreve gelmesinin hemen ardından, mübarek rejiminin devrilmesiyle geçiş döneminde iktidarı üstlenen yüksek askeri konsey (yak) başkanı ve yeni kabinenin savunma bakanı hüseyin tantavi ile genelkurmay başkanı sami annan'ı emekliye sevk etmişti. 

mursi, ayrıca, askerlerin 17 haziran 2012 tarihinde ilan ettiği, orduya geniş yetkiler tanıyan ve cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayan anayasal düzenlemeleri de iptal etmişti.

mısır'da devrim sırasında ise 800’den fazla kişi hayatını kaybederken, 11 bine yakın kişi de yaralandı.

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;