Kronoloji

Kronoloji: Mübarek sonrası Mısır

Devrik liderin görevi bırakmasının ardından halk, bir yılı aşkın süre boyunca askerin yetkiyi sivillere devretmesi için sokaklardaydı.

Devrimin taleplere cevap vermediğini düşünen Mısırlılar, neredeyse her hafta cuma namazı sonrası gösteriler düzenledi. [Reuters]
şubat 2011

12 şubat: mısır'ın devrik lideri hüsnü mübarek’in istifası, tahrir maydanı’nda kutlandı. askeri yönetim, seçimlerin en kısa zamanda yapılacağı ve görevi sivil yönetime devredecekleri sözünü verdi. israil’le 1979’da atılan imza da dahil bütün uluslararası anlaşmalara bağlı kalınacağını söyleyen yönetim, ahmed nazif’in de aralarında olduğu bazı mübarek dönemi başbakanlarına seyahat yasağı getirildiğini bildirdi.

13 şubat: yüksek askeri konsey, meclisi feshetti ve anayasayı askıya aldı. konsey, altı ay içinde gerçekleştirilecek genel seçimlere kadar iktidarda olacaklarını açıkladı.

14 şubat: protestocuların büyük bir çoğunluğu sabah saatlerinde tahrir’den ayrılsa da, gün içerisinde birkaç bin kişi polise tepkisini ortaya koymak için meydana geri döndü. askeri konsey ise, milli birliğin sağlanması ve ekonominin zarar görmemesi için protestolara son verilmesi çağrısında bulundu.

21 şubat: britanya başbakanı david cameron, mübarek’in devrilmesinin ardından ülkeyi ziyaret eden ilk yabancı lider oldu.

25 şubat: protestocular, geçici yönetimin üzerindeki baskıyı artırmak için yeniden tahrir meydanı’nda bir araya geldi.

mart 2011


protestolar, içişleri bakanlığı binasında yangına sebep oldu. [ap]

2 mart: mısır’da anayasa değişikliklerine yönelik referandum için 19 mart’ta sandık başına gidileceği açıklandı.

3 mart: ahmed şefik, kendisine yönelik geniş katılımlı protestoların bir gün öncesinde başbakanlık koltuğundan indirildi. şefik’in yerine isam şaraf getirildi.

5 mart: iskenderiye’de bulunan çeşitli devlet güvenlik soruşturma kurumu (ssi) binaları protestocular tarafından basıldı. eylemciler, ssi’nın mübarek döneminde halka yönelik işlediği suçları gösterdiğine inandıkları belgelerin güvenliğini sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

6 mart: nasr şehrindeki merkeze baskın düzenleyen protestocular, kitlesel gözetim ve oy sahteciliğini kanıtlayan kayıtları ele geçirdi. aktivistler, gözaltındaki işkence ve kötü muamele deneyimlerinin de kayıtlarına ulaştı.

19 mart: anayasa değişikliği yapılmasını öngören referandum yüzde 77,27’lik oyla kabul edildi.

22 mart: içişleri bakanlığı’nın bir bölümü çevresindeki protestolar sebebiyle yandı.

23 mart: mısır kabinesi, protesto gösterilerini organize eden ve eylem çağrısında bulunan kişilerin 500 bin mısır llirası'yla (yaklaşık 80 bin dolar) cezalandırılmasını öngören bir yasa çıkardı.

nisan 2011


mübarek'in tedavisi, yargı süreci boyunca devam etti [reuters]

1 nisan: on binlerce gösterici, iktidardaki yüksek askeri konsey’den mübarek rejiminin kalıntılarını yok etme konusunda elini çabuk tutması talebiyle sokaklara döküldü.

2 nisan: mısır, rusya, italya ve abd’ye, vatandaşlarına ugylanan seyahat ambargosunu sonlandırmaları için çağrıda bulundu.

5 nisan: iskan eski bakanı ibrahim süleyman, mübarek döneminde gayrimenkul müteahhitleriyle bazı tartışmalı anlaşmalar yapığı iddiasıyla tutuklandı.

8 nisan: on binlerce kişi, devrimin taleplerini karşılamadığını düşündükleri askeri yönetimin istifa etmesi ve mübarek yetkililerine yönelik suçlamalar konusunda yavaş hareket ettiğini iddia ettikleri başsavcının değiştirilmesi talebiyle proteto gösterileri düzenledi.

9 nisan: devrimcilerle mübarek yanlıları çatışmanın eşiğine geldi. ordu, farklı kamplarda protestocular arasında büyüyen gerginliğin önüne geçmek için güç kullandı.

12 nisan: mübarek, tedavi gördüğü hastanede savcılara ifade verdi.

13 nisan: mısır'da başsavcı, devrik lider hüsnü mübarek ve çocukları ela ve cemal için 15 gün süreli gözaltı talebinde bulundu. mısır başsavcılığı, iznin başlatılan cezai soruşturma kapsamında verildiğini bildirdi.

15 nisan: binlerce kişi kıptilerin hakları için şobra'dan tahrir’e yürüdü.

16 nisan: yüksek idare mahkemesi, mübarek’in, devrimden önce iktidarda olan ulusal demokrasi partisi’nden kendisini feshetmesi ve elinde mal varlıklarını hükümete teslim etmesini talep etti.

18 nisan: iran, mısır’da son 30 yılda ilk kez büyükelçi atadı.

21 nisan: mübarek’in ismi kamuya açık tüm mekanlardan kaldırıldı.

26 nisan: mısır'dan israil ve ürdün'e doğalgaz taşıyan boru hattı saldırı uğradı.

28 nisan: işçiler, 'daha fazla özgürlük' talebiyle 1 mayıs kutlamaları için organize olmaya başladı.

mayis 2011


uluslararası af örgütü, şiddet olayları için derin soruşturma çağrısı
yaptı. [reuters]

9 mayıs: islam dinini seçen bir hristiyan kadının kendi isteği dışında kiliseye hapsedildiğini duyan selefi gruplar, kutsal mekanı ateşe verdi. çatışmalarda 12 kişi ölürken, 200'e yakın kişi de yaralandı.

10 mayıs: islam konferansı örgütü, mısır’daki kilise saldırılarını kınadı.

19 mayıs: uluslararası af örgütü, mısır'da cumhurbaşkanı hüsnü mübarek'in görevi bırakması ile sonuçlanan gösterilerde yaşananlar için daha derin bir soruşturma açılması çağrısında bulundu.

24 mayıs: devrim süresince protestocuların ölümlerinden sorumlu tutulan devrik lider mübarek ve oğullarının hakim karşısına çıkacağı açıklandı.

27 mayıs: mısır'ın ‘ikinci tahrir devrimi’ diye adlandırılan protesto için bir araya gelenler, askeri yönetimden demokratikleşme adımlarını hızlandırması talebinde bulundu.

28 mayıs: eski cumhurbaşkanı hüsnü mübarek ve iki bakanı, ocak 2011'deki ayaklanma sırasında cep telefonlarını ve interneti kestikleri için 540 milyon mısır lirası (yaklaşık 87 milyon dolar) para cezasına çarptırıldı. aynı gün mısır, gazze sınırındaki refah sınır kapısı'nın açıldığını bildirdi. gelişme kadın, çocuk ve 40 yaşın üzerindeki tüm erkeklerin mısır'a kolayca geçebilmesinin önünü açtı. 18 ila 40 yaş arasındaki filistinli erkeklerin ülkeye geçişi ise izne bağlandı.

haziran 2011


cumhurbaşkanı gül, 25 ocak tahrir gençlik liderleri'ni ağırladı.
[aa]

1 haziran: devrik cumhurbaşkanı hüsnü mübarek ve oğullarının 3 ağustos'ta mahkemeye çıkarılacağı bildirildi.

5 haziran: türkiye cumhurbaşkanı abdullah gül, mübarek'in istifasıyla sonuçlanan halk hareketinde gençlik gruplarını örgütleyen '25 ocak tahrir gençlik liderleri'ni tarabya köşkü'nde kabul etti.

6 haziran: başkent kahire'de yüzlerce evsiz vatandaş, barınma sorunlarının çözümü için enformasyon bakanlığı ile devlet televizyonunun önüne kamp kurarak protesto gösterisine başladı.

14 haziran: mısır'da, abd vatandaşı bir israilli, casusluk suçlamasıyla gözaltına alındı. mısırlı yetkililer, abd'nin atlanta kentinde hukuk eğitimi alan israillinin, mısır'daki devrim esnasında israil adına casusluk yaptığını iddia etti.

25 haziran: mısır'da devrik lider mübarek ve askeri yönetim yanlıları arasında çıkan çatışmalar sonucu onlarca kişi yaralandı.

29 haziran: abd’li bir üst düzey bir yetkili, müslüman kardeşler’le görüşmeleri yeniden başlatma kararı aldıklarını söyledi.

30 haziran: mübarek ile içişleri eski bakanı habib adli'nin hızlı bir şekilde yargılanması isteğiyle meydanda toplanan yaklaşık 4 bin muhalife, polis ve asker müdahale etti. bini aşkın gösterici yaralandı.

temmuz 2011

8 temmuz: ‘intikam cuması’ protestoları kapsamında süveyş, iskenderiye ve tahrir meydanı’nda toplanan binlerce kişi, askeri yönetime, devrimin ardından beş ay geçmesine rağmen yeterli adımı atmadığı gerekçesiyle hızlanma çağrısında bulundu.

13 temmuz: mısır içişleri bakanı mansur essavi, 505 generalle 164 güvenlik yetkilisinin işlerine 1 ağustos'tan itibaren son verileceğini bildirdi.

15 temmuz: ‘son uyarı cuması’ etkinlikleri kapsamında halk tahrir meydanı’ndaydı.

18 temmuz: ülkedeki yeni protesto dalgasının taleplerine cevap vermek üzere kabinede değişiklikler yapıldı. ancak yeniliklerden tatmin olmayan muhalefet, tahrir meydanı’nda tekrar protesto gösterilerine başladı. göstericiler, mısır yüksek askeri konseyi başkanı mareşal hüseyin tantavi’nin ve başbakan şeref’in istifasını talep etti.

21 temmuz: mısır kabinesinin 14 bakanı, yüksek askeri konsey başkanı'nın önünde yemin etti.

27 temmuz: mısırlı doktorlar, devrik lider hüsnü mübarek’in yemek yemeği reddettiğini ve güçten düştüğünü açıkladı.

29 temmuz: mısır'da islamcı liderler, sabah saatlerinden itibaren gösteriler düzenledi. selefiler ve müslüman kardeşler, yüksek askeri konsey'e destek veren sloganlar atıp bildiriler dağıtırken, bazı radikal gruplar "ne laiklik, ne liberalizm; şeriat istiyoruz" şeklinde sloganlar attı.

ağustos 2011

2 ağustos: rusya dışişleri bakanlığı orta doğu ve kuzey afrika dairesi başkanı sergey verşinin, müslüman kardeşler'in mısır yasalarına uygun bir parti oluşturduğunu belirterek "kahire büyükelçiliğimiz müslüman kardeşler ile resmi ilişki kurdu. her ülke yasal sivil toplum örgütleriyle ilişki kurabilir, bu her devlet temsilcisi için doğal bir haktır" dedi.

3 ağustos: iktidarı 11 şubat 2011'de sona eren hüsnü mübarek, ilk kez hâkim karşısına çıktı. devrik lider, gösteriler sırasında 850 kişinin öldürülmesine neden olmak ve iktidarı süresince adının yolsuzluk suçlamalarına karışması nedeniyle yargılanmaya başlandı. duruşma sürerken, mübarek yanlıları gösteriler düzenledi.

6 ağustos: mısır dışişleri bakanı muhammed kamil amr’ın, 10 ağustos’ta ilk resmi yurtdışı ziyaretini türkiye'ye yapacağı açıklandı.

15 ağustos: mısır ordusunun tankları, mısır ile israil arasında imzalanan 1979 camp david antlaşması'ndan bu yana ilk defa kuzey sina'da yer alan ariş, refah ve şeyh zuvaid kentleri ile bu kentlerin çevresinde konuşlandırıldı.

eylül 2011


futbol maçında çıkan çatışmalarda yüzlerce kişi yaralandı.
[al jazeera]

7 eylül: mısır'ın başkenti kahire'de, ahli takımı taraftarlarının eski cumhurbaşkanı hüsnü mübarek aleyhine slogan atmasıyla başlayan olaylarda yüzlerce kişi yaralandı.

9 eylül: 'devrimin gidişatına yön verme cuması' adı verilen göster için çoğunluğu gençlik örgütleri üyeleri tahrir meydanı'nda toplandı. aynı gün cuma namazı vaazını veren imam "dinlerini unutmaları mısırlılar için bir utanç olur" dedi. kahire’deki israil büyükelçiliği ise, israil ile mısır arasında 32 yıl önce imzalanan barış anlaşması sonrası ilk kez saldırıya uğradı.

10 eylül: israil başbakanı binyamin netanyahu, ülkesinin kahire büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırı sonrası mısır’la barışı sürdüreceklerini söyledi.

11 eylül: mısır'ın eski lideri hüsnü mübarek’in yargılandığı dava, yüksek askeri konsey başkanı hüseyin tantavi ve diğer askeri yetkililerin ifade vermeye gelmemesi nedeniyle ertelendi.

16 eylül: muhalifler, yönetimdeki askeri konsey'in mübarek döneminin olağanüstü hal yasasını genişletme kararına karşı gösteri yaptı.

18 eylül: mısır'da meclisin alt kanadı olan halk meclisi için üç aşamalı seçim yapılacağı açıklandı. 21 kasım'da başlayıp, 3 ocak'ta sona erecek seçimin ardından, meclisin üst kanadını oluşturan danışma konseyi için ise bu tarihlerin 22 ocak ve 4 mart olaracağı duyuruldu.

25 eylül: yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen öğretmenler başkent kahire'de trafiği kapattı.

30 eylül: halk, olağanüstü hali kaldırmayan ve seçim kanunu değiştirmeyen askeri yönetimi protesto etti. abd'li oyuncu sean penn de göstericilerin arasında yer aldı.

ekim 2011


devrim öncesi yargılanan pek çok blog yazarı temyize gitti.
[al jazeera]

2 ekim: yüksek askeri konsey, siyasi partilerin sandığı boykot etme çağrısının ardından, meclisteki koltukların üçte birinin bağımsız adaylara ayrılması yönündeki beşinci maddenin değiştirilmesine karar verdi.

3 ekim: mısır’da ülkeyi geçici olarak yöneten yüksek askeri konsey’in başkanı mareşal hüseyin tantavi, ülkenin eski lideri hüsnü mübarek’in göstericilere ateş açılması için emir vermediğini söyledi.

9 ekim: başkent kahire'de bir kilisenin kapatılmasını protesto eden hristiyan göstericilere güvenlik güçleri müdahale etti. çatışmalarda üç asker öldü 20 kişi yaralandı.

11 ekim: aynı zamanda maliye bakanı da olan başbakan yardımcısı hazım beblavi, kıptilerin gösterileri sonrası hükümetin ülkede yaşananları iyi yönetemediği gerekçesiyle istifa etti.

11 ekim: üç yıl hapis cezasına çarptırılan maikel nebil isimli blog yazarının temyiz duruşmasında hakkında hatalı karar verildiği yargısına varıldı. nebil’in yeniden yargılanmasına karar verildi.

12 ekim: yüksek askeri konsey'in generallerinden mahmud hegazi, müslüman ve hristiyanlar arasında çıkan çatışmaların ardından grupları birlik olmaya çağırdı.

27 ekim: hükümete karşı protesto gösterilerinin fitilini ateşleyen isim olarak bilinen ve haziran 2010'da hayatını kaybeden 28 yaşındaki muhalif halid said’i döverek öldürmekle suçlanan polisleri yedişer yıl hapis cezasına çarptırdı.

28 ekim: hava kuvvetleri eski komutanı ve devrik lider hüsnü mübarek’in yakın müttefiki ahmed şefikcumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmak istediğini açıkladı.

30 ekim: eski cumhurbaşkanı hüsnü mübarek’in yargılandığı davanın duruşması, davanın yargıçlarının değişip değişmeyeceği konusunda karar alınması için 28 aralık’a ertelendi.

kasim 2011


tahrir meydaını'nda 19 kasım'da çatışmaya dönüşen eylemde 81
kişi yaralandı. [reuters]

1 kasım: ülkede blog yazarı bir eylemcinin askeri savcılarca sorgulanmak istenmesi üzerine, binlerce kişi tahrir meydanı’nda protesto gösterisi düzenledi.

3 kasım: ülkede siyasetinin etkin isimleri, başbakan yardımcısı ali silmi tarafından hazırlanan ilkelere itiraz etti.

14 kasım: tahrir meydanı'na yürüyen eylemciler, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasını protesto etti.

17 kasım: iktidardaki askeri yönetim ile siyasi partiler arasında anayasa ilkelerinin belirlenmesi için yürütülen çalışmalarında anlaşmazlık çıktı. askeri yönetimle yeni anayasa çalışmaları konusunda anlaşmazlığa düşen siyasi partilerin protesto gösterileri düzenleyeceği açıklandı.

19 kasım: tahrir meydanı'nda, halk ayaklanmasında ölen ya da yaralanan kişilerin yakınlarının çadır kurduğu bölgeye polisin gaz ve göz yaşartıcı bomba ile müdahale etmesi sonucunda başlayan çatışmada en az 81 kişi yaralandı.

22 kasım: uluslararası af örgütü, son sivil ölümlerin ardından askeri yönetimin mübarek döneminde yaşanan insan hakları ihlallerini sürdürdüğünü belirtti. aynı gün, mısır'ın dört bir yanında süren protestolara kulak veren askeri yönetim iktidarın, temmuza kadar halkın seçeceği cumhurbaşkanına devredileceğini açıkladı. konsey, uluslararası atom enerjisi kurumu başkanı muhammed baradey'den geçiş hükümetini kurmasını istedi.

23 kasım: yüksek askeri konsey'in ülkede yönetimi sivillere daha hızlı devretme sözü de halkı yatıştırmaya yetmedi. konsey başkanı mareşal hüseyin tantavi'nin istifası istendi.

24 kasım: yüksek askeri konsey'in, ülkedeki çatışmaları sona erdirmek için ateşkes sağlama çabası sonuçsuz kaldı. sadece bir saat süren ateşkesten sonra, başkent kahire'deki tahrir meydanı'nda çatışmalar yeniden başladı.

25 kasım:ülkede iktidarı elinde tutan yüksek askeri konsey, yeni başbakan olarak kemal canzuri’yi atadı. tahrir meydanı'nda toplanan on binler ise askeri yönetimin derhal son bulmasını talep etti

27 kasım: mısır’daki cumhurbaşkanı adaylarından ve ülkenin önde gelen siyasi figürlerinden olan muhammed baradey, yüksek askeri konsey'in izin vermesi halinde bu adaylığından çekilerek geçiş hükümetinde başbakan olarak görev alabileceğini ilan etti. askeri konsey’in başındaki isim hüseyin tantavi ise, ülkenin içinde bulunduğu krizi aşamamasının ciddi sorunlar doğuracağını söyledi.

28 kasım: mübarek’in 30 yıllık rejiminin devrilmesinin ardından ülke ilk kez demokratik seçimlere gitti. ilk meclis seçimlerine 40 parti ve 6 bin aday kayıt oldu.

30 kasım: mısır’da siyasi yasağı kalkan ve meclis seçimlerine katılan müslüman kardeşler, kurdukları özgürlük ve adalet partisi’nin liderliğindeki koalisyonun seçim sonuçlarına göre önde olduğunu açıkladı.

aralik 2011


seçimlerde halkın yarısı sandık başına gitti. [reuters]

3 aralık: açıklanan ilk seçim sonuçlarına göre önde görünen müslüman kardeşler, rakiplerine mısır halkının kararına saygı duymaları ve seçim sonuçlarını kabul etmeleri çağrısında bulundu.

5 aralık: mısır seçim komisyonu, önceki hafta düzenlenen genel seçimlerin ilk aşamasına katılımın yüzde 52 olduğunu duyurdu.

7 aralık: yüksek askeri konsey, bazı cumhurbaşkanlığı yetkilerini yeni başbakan canzuri'ye devreden bir kararname yayımladı.

16 aralık: halkın, dokuz bölgede halk meclisi üyelerinin belirlenmesi için sandık başına gittiği mısır'da, sandıkların kapanmasından sonra oy sayımına başlandı. ilk sonuçlar, müslüman kardeşler örgütünün siyasi kanadı olan özgürlük ve adalet partisi'nin liderliğini yaptığı demokratik ittifak'ın önde gittiğine işaret etti.

17 aralık: askeri konsey'in yönetimi sivillere devretmesini isteyen göstericiler, kahire’de günlerce sürecek gösteriler düzenledi.

19 aralık: gösterilerin üçüncü gününde silahsız protestoculara yönelik şiddet görüntüleri ortaya çıktı.

20 aralık: abd dışişleri bakanı hillary clinton, mısır'daki gösterilerde kadınlara yönelik şiddetin "ülkenin şerefini lekelediğini" söyledi. tahrir meydanı'ndaki çatışamların beşinci gününde, yüzlerce göstericiye karşı ateşli silah, cop ve gözyaşartıcı gaz kullanıldı. ancak müdahaleler, kadınlara yönelik şiddete karşı düzenlenen gösterilerin önüne geçmedi.

22 aralık: protestocular ile asker ve polis arasındaki çatışmalarda en az 9 kişi öldü, 300’den fazla kişi yaralandı.

23 aralık: mısır’da meclis seçimleri yarışında ilk sırada yer alan özgürlük ve adalet partisi’nin temelini oluşturan müslüman kardeşler hareketi, ülkede cumhurbaşkanlığı seçiminin erken yapılmasına karşı olduklarını açıkladı.

24 aralık: muhalifler, askeri yönetime karşı ‘onuru geri alma cuması’ adı altında tahrir meydanı'nda gösteri yaparken, askeri yönetimin geçiş döneminde iş başında kalmasını isteyen bir grup ise abbasiye meydanı'nda toplandı. öte yandan, mısır’da açıklanmaya başlanan ikinci tur seçim sonuçlarında islami partiler meclisin yüzde 65’inde temsil hakkını garantiledi.

29 aralık: mısır'da polisin 17 sivil toplum kuruluşunun bürolarına baskın düzenlediğinin ve arama yaptığının öğrenilmesinin ardından abd, konu sebebiyle derin endişe duyduğunu bildirdi.

ocak 2012

8 ocak: mısır’da meclis seçimlerinin son aşaması olan üçüncü turun sonunda zafer yine islamcıların oldu. özgürlük ve adalet partisi dokuz bölgenin yedisinde birinci gelerek mecliste yüzde 41’lik temsil hakkı elde etti. bağımsızlar için ayrılan 50 sandalyeden altısı da yine bu partinin desteklediği adaylar tarafından kazanıldı.

12 ocak: meclis seçimlerinde ilk sırayı alan müslüman kardeşler, selefi nur partisi'yle hükümet kurmaya sıcak baktığını açıkladı.

14 ocak: mübarek iktidarının sona ermesiyle öne çıkan muhalif isimlerden uluslararası atom enerjisi kurumu’nun (uaek) eski başkanı muhammed baradey, ülkesinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmayacağını açıkladı.

22 ocak: mısır'da devrimin ardından düzenlenen ilk demokratik seçimin resmi sonuçları açıklandı. müslüman kardeşler cemaati tarafından kurulan özgürlük ve adalet partisi, meclisin alt kanadı olan halk meclisi için yapılan üç aşamalı seçimlerde oyların yüzde 47'sini aldı.

23 ocak: seçimle belirlenen mısır halk meclisi ilk kez toplandı.

24 ocak: halk meclisi'nin başkanlığına öap genel sekreteri muhammed saad katatni seçildi.

yüksek askeri konsey, ülkede yıllardır geçerli olan olağanüstü halin kaldırılacağını açıkladı.

25 ocak: ülkeyi 30 yıl boyunca yöneten hüsnü mübarek’in iktidardan düşmesiyle sonuçlanan halk ayaklanmasının birinci yıl dönümünde kutlamalar yapıldı.

27 ocak: mısırlı muhalifler 25 ocak devrimi’nin birinci yıldönümünün ardından ‘öfke cuması’ adı altında tahrir meydanı'nda askeri yönetimi eleştirdi.

29 ocak: müslüman kardeşler'in zafer elde ettiği meclisin alt kanat seçimlerinin ardından halk, şura konseyi için sandık başına gitti.

şubat 2012


port said stadındaki şiddet sokaklara taştı. [reuters]

1 şubat: port said kentinde bir futbol karşılaşmasında çıkan çatışmalarda 74 kişi hayatını kaybetti.

2 şubat: futbol maçı sırasında çıkan çatışmalar, ülke çapında protestolara sebep oldu.

6 şubat: mısır’da 44 kişinin, yardım kuruluşlarına yasadışı yöntemlerle kaynak sağlamak suçlamasıyla yargılanacağı açıklandı. port said kentindeki futbol karşılaşmasında çıkan çatışmaların ardından başlayan protestolar beşinci gününe girdi. olaylarda, 12 kişi hayatını kaybetti, üç bine yakın gösterici ile polis yaralandı.

9 şubat: mısır geçici hükümetinin başbakanı kemal canzuri, yüksek askeri konsey'in, görevini 30 haziran 2012 tarihinde devredeceğini söyledi.

11 şubat: mısırlı aktivistler, ülke çapında genel grev çağrısı yaptı. muhalif gruplar tarafından açıklanan ortak metinde, tüm mısır halkından ‘adil, özgür ve onurlu bir ülkenin inşası yolunda greve destek vermesi ‘istendi.

15 şubat: parlamento ilişkileri ve yerel gelişme bakanı attiye, mübarek'in ardından cumhurbaşkanı olacak ismin mayıs ayında belirleneceğini açıkladı.

22 şubat: hüsnü mübarek'in yargılandığı davada kararın 2 haziran'da açıklanacağı bildirildi.

23 şubat: cumhurbaşkanı adaylarından abdulmunim ebu el futuh, gece saatlerinde saldırıya uğradı.

29 şubat: mısır seçim kurulu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 23-24 mayıs tarihlerinde yapılacağını duyurdu.

mart 2012

13 mart: halk meclisi, israil büyükelçisinin ülkeden çıkarılması ve bu ülkeye doğalgaz ihracatının durdurulması konusunu oyladı.

31 mart: özgürlük ve adalet partisi, ülkedeki cumhurbaşkanlığı seçiminde grubun önemli isimlerinden hayrat şatır'ı aday gösterme kararı aldı.

nisan 2012

9 nisan: mısır seçim komisyonu, ilk turu mayıs ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde 23 kişinin aday olduğunu açıkladı. adaylar arasında arap birliği eski genel sekreteri amr musa, müslüman kardeşler'den hayrat şatır, abdulmuneym ebul futuh, devrik cumhurbaşkanı hüsnü mübarek döneminin son başbakanı ahmed şefik ve istihbarat eski şefi ömer süleyman da bulunuyordu.

aynı gün, ömer süleyman'ın, ülkede cumhurbaşkanlığına aday olması, müslüman kardeşler cemaatinin tepkisini çekti. hareketin adayı hayrat şatır, süleyman’ın seçimlerde aday olmasının mısır devrimine hakaret olduğunu söyledi.

10 nisan: cumhurbaşkanı adayı olan ve mısır’ın istihbarat servisi eski başkanı ömer süleyman, ülkesinin lideri seçilmesi halinde eski rejimi yeniden inşa etmeye çalışmayacağını söyledi.

11 nisan: kahire idari mahkemesi, yeni anayasayı kaleme almakla yükümlü 100 üyeden oluşan komisyonun çalışmalarını durdurma kararı aldı.

12 nisan: annesinin abd vatandaşlığı aldığı kanıtlanamayan ebu ismail’in cumhurbaşkanlığı adaylığının önü açıldı.

13 nisan: mübarek'e yakın isimlere 10 yıl siyasi yasak getiren tasarı mecliste kabul edildi. kararın ardından binlerce kişi, halk meclisi'nden 12 nisan'da geçen ve devrik lider hüsnü mübarek döneminin yetkililerinin cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışmasının yasaklanmasını öngören yasaya destek için sokaklara döküldü.

17 nisan: mısır'da seçime katılmaları yasaklanan ancak itiraz başvurusunda bulunan, aralarında istihbarat eski şefi ömer süleyman ve müslüman kardeşler'in adayı şatır'ın da bulunduğu 10 ismin itirazına ret geldi


süleyman, mübarek'in istihbarat şefiydi. [reuters]

24 nisan: halk meclisi'nden sonra yüksek askeri konsey'in de onayıyla, devrik liderle çalışan yetkililerin cumhurbaşkanı adayı olmasını engelleyen düzenleme yürürlüğe girdi.

26 nisan: 23-24 mayıs tarihlerinde cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun yapılacağı mısır'da, eski lider hüsnü mübarek'in son başbakanı ahmed şefik'in aday olabilmek için yaptığı temyiz başvurusu kabul edildi.

30 nisan: müslüman kardeşler cemaatinin öncülüğünde kurulan özgürlük ve adalet partisi'nin çoğunluğunu oluşturduğu mecliste 48 saat içerisinde görev değişiklikleri yapılacağı bildirildi.

mayis 2012

2 mayıs: başkent kahire'deki savunma bakanlığı önünde oturma eylemi yapan göstericilere kimliği belirsiz kişiler tarafından ateş açıldı.

3 mayıs: askeri yönetim, iktidarı 1 temmuz’dan itibaren sivil bir hükümete devretmeye hazır olduklarını bildirdi.

4 mayıs: demokrasi yanlısı sivil toplum örgütleri ve siyasi oluşumların, askeri yönetime karşı düzenlediği geniş çaplı protesto polisin sert müdahalesine sahne oldu. çıkan olaylarda en az bir kişi yaşamını yitirirken, 373 kişi ise yaralandı.

seçim komisyonu, bazı milletvekillerinin meclis oturumundaki 'hakaretleri' yüzünden cumhurbaşkanı adaylarıyla toplantısını iptal etti.

10 mayıs: mısır idari mahkemesi, yüksek seçim kurulu'nun cumhurbaşkanlığı seçimleri için seçmenleri oy vermeye çağıran kararının yürütmesini durdurdu.

11 mayıs: mısırlılar, 23-24 mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ilk kez canlı yayında bir seçim tartışmasına tanıklık etti.

12 mayıs: mısır yüksek idare mahkemesi, cumhurbaşkanlığı seçiminin planlandığı gibi 23-24 mayıs’ta yapılmasına karar verdi.

23 mayıs: 30 yıllık mübarek rejiminin ardından gerçekleşen ilk demokratik seçimlerde halk yerel saatle 09.00'dan itibaren sandık başına gitti.


şefik ve mursi liderlik için yarıştı. [reuters]

26 mayıs: cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda üçüncü sırada yer alan solcu aday hamdin sabbahi, süreçte usulsüzlük yapıldığı iddiasını seçim komisyonu'na taşıyacağını açıkladı.

27 mayıs: eski cumhurbaşkanı mübarek’in özel kalem müdürü zekeriya azmi, yargılandığı yolsuzluk davasında suçlu bulunarak yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı.

28 mayıs: cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu ilk iki sırada bitiren muhammed mursi ile ahmet şefik'in ikinci turda karşı karşıya geleceği açıklandı.

29 mayıs: devrik lider mübarek'in son başbakanı olan ve cumhurbaşkanlığı yarışında ikinci tura kalan ahmed şefik'in seçim merkezi kundaklandı.

haziran 2012

1 haziran: 31 yıldır yürürlükte olan olağanüstü hal yasası kaldırıldı.

2 haziran: hüsnü mübarek, ülkedeki barışçıl gösterilerde 'protestocuların öldürülmesine karışmak' suçundan müebbet hapis cezası aldı. mübarek'e verilen ömür boyu hapis cezasını yetersiz bulan halk cumartesi gecesi başkent kahire’deki tahrir meydanı’nda toplanarak mahkemenin kararını protesto etti.

6 haziran: devrik lider mübarek'in son başbakanı ahmed şefik’in cumhurbaşkanlığı adaylığını protesto edildi.

8 haziran: siyasi gruplar yeni bir anayasa meclisi kurulması konusunda anlaşmaya vardı. anlaşmayla daha önce oluşturulan 100 üyeli meclisin dağıtılmasına karar verildi.

9 haziran: başkent kahire'de, mübarek döneminin başbakanı ahmed şefik'in cumhurbaşkanlığı adaylığını protesto eden göstericiler tahrir meydanı'nda toplandı. müslüman kardeşler ve selefi nur partisi de göstericilere destek verdi.

11 haziran: mısırlı liberaller yeni anayasanın hazırlaması amacıyla oluşturulan komisyonun toplantısını terk etti. laik devlet yanlısı liberal partiler, islamcıları, komisyondaki sandalyelerini gasp etmeye çalışmakla suçladı.

12 haziran: halk ve şura meclislerinden oluşan mısır meclisi'nin, anayasa komisyonu'nun 100 üyesinin seçimi için yapılan oturumu, liberal milletvekilleri tarafından boykot edildi.

14 haziran: anayasa mahkemesi, ülkede ocak 2012'de yapılan genel seçimlerde anayasanın ihlal edildiğine ve meclisin alt kanadı olan halk meclisi’ndekilerin milletvekilliklerinin üçte birinin meşru olmadığına hükmetti.

15 haziran: müslüman kardeşler cemaati, anayasa mahkemesi’nin, meclisin alt kanadını feshetme ve mübarek döneminin simge isimlerinden ahmed şefik’in adaylığının önünün açılması yönündeki kararını eleştirdi.

16 haziran: cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oy verme işlemi başladı.

18 haziran: ilk sonuçlar sonrası, cumhurbaşkanlığı için yarışan iki aday zafer ilan etti.


ülkenin ilk demokratik seçiminin galibi mursi oldu. [reuters]

19 haziran: abd yönetimi, mısır'da iktidarı elinde tutan yüksek askeri konsey'den yönetimi hızla sivillere devretmesini istedi.

21 haziran: cumhurbaşkanlığı yarışının kesin sonuçlarının açıklanmaması üzerine binlerce kişi başkent kahire'de bir araya geldi.

24 haziran: mısır'ın yeni cumhurbaşkanının, müslüman kardeşler cemaatinin adayı muhammed mursi olduğu ilan edildi. cumhurbaşkanı mursi, zafer konuşmasında 'ulusal birlik' çağrısı yaptı.

26 haziran: ülke tarihinin ilk demokratik cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan muhammed mursi, hükümet kurma çalışmalarına başladı.

27 haziran: kahire'de idari mahkeme, ordu destekli geçici hükümetin, askere sivilleri tutuklama yetkisi veren kararını iptal etti.

temmuz 2012

1 temmuz: cumhurbaşkanı muhammed mursi, başkent kahire’deki anayasa mahkemesi binasında yemin ederek resmen göreve başladı.

9 temmuz: mısır cumhurbaşkanı halk meclisi'ni yeniden göreve çağırdı.

10 haziran: anayasa mahkemesi, meclisin alt kanadı halk meclisi’nin fesih kararının 'kesin ve bağlayıcı olduğunu', bu kararın geri döndürülemeyeceğini bildirdi.

11 temmuz: anayasa mahkemesi, cumhurbaşkanı muhammed mursi’nin meclisi yeniden göreve çağırma kararının dondurulmasına hükmetti.

15 temmuz: abd dışişleri bakanı hillary clinton, cumhurbaşkanı mursi ile kahire’de bir araya geldi. clinton, toplantının ardından mısır'daki demokratik değişimi desteklediğini belirterek, abd'nin ülkeye 250 milyon dolar yardımda bulunacağını söyledi.

ağustos 2012

2 ağustos: başbakan hişam kandil liderliğindeki yeni hükümet göreve başladı. hükümet üyeleri, cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin önünde yemin etti.

6 ağustos: mısır'ın israil sınırındaki güvenlik kontrol noktasına silahlı kişilerce düzenlenen saldırı sonucu 16 görevli yaşamını yitirdi.

10 ağustos: mısır'ın israil sınırındaki güvenlik kontrol noktasına silahlı kişilerce düzenlenen saldırının ardından gazze'deki hamas hükümetinin başbakanı ismail haniye, mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi’ye fetih kapısı’nın yeniden açılması çağrısında bulundu.

13 ağustos: cumhurbaşkanı muhammed mursi, mübarek rejiminin devrilmesinin ardından geçiş döneminde iktidarı üstlenen yüksek askeri konsey başkanı ve yeni kabinenin savunma bakanı hüseyin tantavi ile genelkurmay başkanı sami annan'ı emekliye sevk etti.

28 ağustos: mursi'nin, göreve geldikten sonra arap ülkeleri dışındaki ilk yurtdışı ziyaretini çin'e gerçekleştireceği açıklandı.

eylül 2012

3 eylül: mısır'da ilk kez, başı örtülü bir kadın spikerin devlet televizyonunda haber sunmasına izin verildi.

9 eylül: 16 askerin öldüğü güvenlik noktasına yönelik saldırının ardından sina yarımadası'ndaki operasyonlarda 32 kişi öldürüldü, 38 kişi de tutuklandı.

24 eylül: yüksek mahkeme, devrik lider mübarek'in ardından feshedilen ulusal demokrat parti üyelerinin halk meclisi seçimlerinde aday olabileceklerini bildirdi.

ekim 2012

12 ekim: kahire'deki tahrir meydanı'nda gösteri yapan liberal ve solcularla, cumhurbaşkanını savunanlar arasında yaşanan çatışmalarda 100’den fazla kişi yaralandı.

kasim 2012

4 kasım: mısır’da bir mahkeme 14 kişiyi, önceki yıl sina yarımadası’nda askerlere ve polislere düzenledikleri saldırılar nedeniyle idam cezasına çarptırdı.

16 kasım: gazze'de yaşananları 'insanlığa karşı açık bir saldırganlık' sözleriyle eleştiren cumhurbaşkanı mursi, bölge halkını yalnız bırakmayacaklarını söyledi.

22 kasım: muhammed mursi'nin olağanüstü yetkilerle donandığını açıkladığı yeni kararların ardından, destekçileri ve karşıtları cuma günü ülke genelinde birbirine rakip gösteriler düzenledi.

25 kasım: ülkenin en üst düzey yargıçlarından oluşan yüksek yargı konseyi, mursi'yi kararı nedeniyle kınayarak, ülke çapında hukuk alanında greve gidilmesi çağrısı yaptı.

27 kasım: cumhurbaşkanı mursi, 26 aralık akşamı kendisine tepkili yüksek yargı konseyi üyeleriyle yaptığı görüşmede, önceki hafta çıkardığı kararnameyi savundu. konsey üyelerine, alınan önlemlerin geçici olduğunu söyleyen mursi, yargıçlara "sizin yetkilerinize dokunulmuyor" dedi.

28 kasım: mursi'nin yetkilerini büyük ölçüde arttıran kararnameye muhalif grupların tepkileri büyüdü. başkent kahire'deki tahrir meydanı’nda mursi ve müslüman kardeşler’in protesto edildiği gösteriye yaklaşık 200 bin kişi katıldı.

30 kasım: islamcıların çoğunluğu oluşturduğu kurucu meclis, yeni anayasa taslağına onay verdi.

aralik 2012

1 aralık: kurucu meclis'in tartışmalı anayasa taslağını onaylamasının ardından, karşıt gruplar kahire'nin farklı noktalarında sokaklara döküldü.

2 aralık: mursi yandaşlarının engellemeleri nedeniyle toplanamayan anayasa mahkemesi, 'psikolojik baskı altında kaldığını' belirterek, tüm çalışmalarını süresiz olarak durdurdu.

3 aralık: yüksek yargı konseyi, yeni anayasayı oylamak üzere 15 aralık'ta yapılması planlanan referandumu denetleyeceğini açıkladı.

5 aralık: muhammed mursi'nin anayasa taslağını hızla referanduma sunmasına tepkili göstericiler, başkanlık sarayı dışında polisle çatıştı.

6 aralık: cumhurbaşkanının karşıtları ve destekçileri arasında çıkan çatışmalar şiddetlenirken, ordu başkanlık sarayı önünde önlem aldı.

7 aralık: mursi, protestoların merkezinde yer alan yeni anayasa referandumunun zamanında yapılacağını duyurdu.

cumhurbaşkanının ulusal diyalog çağrısına olumsuz yanıt veren muhalifler, başkanlık sarayı önünde gösteri düzenledi.

8 aralık: mursi'nin görüşme isteğinin muhaliflerden karşılık bulmadığı ülkede bildiri yayımlayan ordu, şiddet eylemlerine izin vermeyeceğini duyurdu.

9 aralık: mısır cumhurbaşkanı, 22 kasım'da yayımladığı ve büyük tepki çeken kararnameyi iptal etti.

ülkede önde gelen muhalif gruplarından ulusal selamet cephesi, mursi'nin yetkilerini artıran kararnameyi iptal etmesinin yeterli olmadığını bildirdi. muhalif grup, mursi'den, anayasa taslağının oylanacağı referandumun ertelenmesini istedi.

10 aralık: cumhurbaşkanlığı, yüksek seçim kurulu'nun talebi doğrultusunda orduyu, referandum sonuçlanana kadar ülkede güvenliği sağlama ve kamu kurumlarını korumakla görevlendirdi. buna göre orduya sivilleri tutuklama yetkisi verildi.

11-12 aralık: mursi’nin karşıtları ve destekçileri, 15 aralık’ta yapılacak referandum öncesi yeniden başkent kahire'deki başkanlık sarayı önünde gösteriler düzenledi.

14 aralık: ülkenin en büyük ikinci kenti iskenderiye'de, islamcılar ve muhalifler çatıştı, olaylarda en az 15 kişi yaralandı.

Mısır'ın 1971 Anayasası ile bugünkü metnin karşılaştırılması

15 aralık: mısır halkı, anayasaya ilişkin referandumda oy kullanmak için 10 kentteki 6 bin 371 seçim merkezinde sandık başına gitti. 

16 aralık: ilk sonuçlara göre, seçmenlerin yüzde 56,5'inin yeni anayasa taslağına 'evet' oyu verdiği duyuruldu.

17 aralık: referandumunda usulsüzlük yapıldığını iddia eden muhalif ulusal kurtuluş cephesi, 22 aralık'ta yapılacak referandumun ikinci ayağının protesto edilmesini istedi. 

18 aralık: cumhurbaşkanı mursi tarafından atandığı için tepki toplayan mısır başsavcısı talat ibrahim istifa etti. 

20 aralık: yüksek seçim kurulu (ysk) genel sekreteri zaglul belşi, usulsüzlükler yapıldığı iddia edilen referandumun ardından, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek görevi bıraktı.

21 aralık: iskenderiye'de yeni anayasaya destek verenlerle muhalifler arasında çatışma çıktı. olaylarda onlarca kişi yaralandı. 

22 aralık: mısır halkı, yeni anayasa taslağının oylandığı referandumun ikinci aşaması için sandık başına geçti. 

23 aralık: resmi olmayan sonuçlara göre, yeni anayasa taslağının halkın çoğunluğu tarafından onaylandı. 

24 aralık: kredi derecelendirme kuruluşu s&p, siyasi gerginlikler nedeniyle ülkenin kredi notunu bir basamak düşürerek b-'ye indirdi.

28 aralık: mısır’da başsavcılık, ülkedeki muhalefet aleyhine, cumhurbaşkanı muhammed mursi’yi ‘devirmeye çalışmak ve meşru düzeni bozmak’ suçlamasıyla muhalif liderler muhammed baradey, amr musa ve hamdi sabahi’yi hedef alan soruşturma başlattı. 

29 aralık: cumhurbaşkanı mursi, ülke ekonomisinin asla iflasa sürüklenmeyeceğini söyledi.

31 aralık: mursi, referandumda halkın çoğunluğu tarafından kabul eden anayasa taslağına onay verdi. bu gelişme, birkaç ay içerisinde genel seçim yapılmasının önünü açtı. 

31 aralık: mısır başbakanı hişam kandil, ulaşım, iletişim, elektrik, kanuni işler, parlamento işleri, maliye, yerel yapılanma, tarım ve arz bakanlıklarını yapan isimlerin değişeceğini açıkladı.

ocak 2013

6 ocak: kabinedeki 10 bakanın yerine yeni isimler geçti. böylelikle hükümette müslüman kardeşler’e mensup bakan sayısı sekize çıkmış oldu.

13 ocak: başkanlık sarayı önünde toplanan mursi karşıtlarının üzerine molotofkokteyli atıldı, açılan ateşte en az 14 gösterici yaralandı.

25 ocak: devrimin ikinci yıl dönümünde tahrir'de toplanan muhalifler, 'ekmek, özgürlük ve adalet' sloganları attı. polisle göstericiler arasında yaşanan çatışmada 16 kişi yaralandı.

26 ocak: devrimin yıldönümüyle birlikte ülke genelinde göstericilerle polis arasında çıkan çatışmalarda en az yedi kişi yaşamını yitirdi. cumhurbaşkanı mursi, sorumluların yakalanması emr verdi. 

aynı gün, 74 seyircinin öldüğü futbol maçı için 21 kişiye verilen idam cezasını protesto edenler ile kutlayanların karşı karşıya geldi. olaylarda en az 32 kişi hayatını kaybetti.

28 ocak: cumhurbaşkanı mursi, ülke genelindeki şiddet olayları sonrası port said, ismailiye ve süveyş'te 30 gün boyunca gece sokağa çıkılmasını yasakladı.


yasağa rağmen kalabalıklar sokağa döküldü.[afp]

29 ocak: olağanüstü hal kararı ve sokağa çıkma yasağı ilk günden ihlal edildi. mursi'nin istifasını isteyen binlerce kişi ve polis arasında çıkan çatışmalarda en az üç kişi öldü. olayların üzerine açıklama yapan savunma bakanı ve genelkurmay başkanı abdulfettah sisi, ülkenin çöküşe sürüklenebileceği uyarısında bulundu.

30 ocak: muhalif ulusal kurtuluş cephesi’nin liderlerinden muhammed baradey, ülkede şiddet olaylarının son bulması için tüm tarafların 'acilen görüşmeler yapması' çağrısında bulundu.

31 ocak: ülkedeki karışıklığa çözüm bulmak adına bir araya gelen siyasi temsilciler, diyaloğun desteklenmesi yönünde çağrı yaptı.

şubat 2013

5 şubat: islam devrimi'nden bu yana ilk kez bir iran cumhurbaşkanı mısır'a gitti. mahmud ahmedinejad, islam işbirliği teşkilatı zirvesi'ne katıldı.

11 şubat: mısır’da, eski cumhurbaşkanı hüsnü mübarek'in istifasının ikinci yıldönümünde hükümet karşıtı gösteriler düzenlendi. başkent kahire'de göstericiler ile polis arasında çatışma çıktı.

22 şubat: cumhurbaşkanı mursi, iç karışıklığın hakim olduğu ülkede nisan ayı sonundan itibaren dört aşamada sandığa gidileceğini duyurdu.

23 şubat: ülkedeki muhalif grupları bünyesinde bulunduran ulusal kurtuluş cephesi liderlerinden muhammed baradey, halka 27 nisan'da yapılması planlanan genel seçimleri boykot etmesi yönünde çağrıda bulundu.

26 şubat: mısır'da muhalefet seçimleri boykot edeceğini açıkladı.

27 şubat: mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi, ''seçimlerin, şeffaflık ve tarafsızlık içerisinde gerçekleşmesi sorumluluğunu üstleniyorum'' dedi.

mart 2013

3 mart: abd dışişleri bakanı john kerry, resmi temaslarda bulunduğu mısır’da, washington’ın kahire yönetimine mali yardımda bulunacağı sözünü verdi.

7 mart: mısır idare mahkemesi, cumhurbaşkanı  muhammed mursi'nin meclis seçimlerinin 22 nisan'dan itibaren yapılmasını öngören kararnamesini iptal etti.

23 mart: mısır'ın başkentindeki müslüman kardeşler binası önüne gelen muhaliflerle grubun destekçileri arasındaki çatışmada en az 200 kişi yaralandı.

nisan 2013

5 nisan: kahire yakınlarındaki kalyubiye bölgesine bağlı kusuş kasabasında, hristiyan kıptiler ile müslümanlar arasında çıkan çatışmada en az beş kişi öldü, 18 kişi de yaralandı.


kalyubiye'deki çatışmalarda çok sayıda araç ateşe
verildi. [afp]

7 nisan: cumhurbaşkanı mursi, kahire yakınlarında hristiyan kıptiler ile müslümanlarasında çıkan çatışmalarla ilgili soruşturma emri verdi.

13 nisan: 25 ocak devrimi sırasında göstericilerin öldürülmesi emrini vermekle suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılan devrik lider hüsnü mübarek'in, temyizin ardından görülen ilk duruşması başlar başlamaz davanın hakiminden çekilme kararı geldi.

21 nisan: al jazeera'ye konuşan mısır cumhurbaşkanı, halkın taleplerini karşılamak için bazı bakanlıklarda değişikliğe gideceğini söyledi.

mayis 2013

7 mayıs: mısır başbakanı hişam kandil, kabinesindeki bakanlardan dokuzunu değiştirdi. böylelikle, müslüman kardeşler hareketine üye bakan sayısı sekizden 10'a çıktı. 

11 mayıs: devrim sırasında 850 göstericinin ölümününden sorumlu tutulan eski cumhurbaşkanı mübarek, bir kez daha hakim karşısına çıktı.

22 mayıs: sina yarımadası’nda kaçırılan altı polis memuru ve bir sınır güvenlik görevlisi serbest bırakıldı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;