Türkiye

İsmet Yılmaz Meclis Başkanı

Meclis Başkanlığı seçimi için yapılan 4. tur oylamada en yüksek oyu alan AKP Milletvekili İsmet Yılmaz yeni başkan oldu. Son turda Yılmaz 258 oy alırken, CHP Milletvekili Deniz Baykal 182 oy aldı. Davutoğlu seçim sonucuyla partiler arası blok kavramının çöktüğünü söyledi.

Konular: Türkiye, TBMM, AKP, CHP, MHP, HDP
[Fotoğraf: Zahidin Köşüş/Al Jazeera]

tbmm başkanlığı seçimlerinin dördüncü ve son turunu ak parti milletvekili ismet yılmaz kazandı. son turda akp milletvekili ismet yılmaz 258 oy alırken chp milletvekili deniz baykal 182 oy aldı. üçüncü turda en çok oyu alan yılmaz ve chp milletvekili deniz baykal son turda seçime girmişti. başbakan ahmet davutoğlu seçim sonuçlarıyla ilgili olarak yaptığı konuşmada "bu tablo blok yaklaşımının geçersiz olduğunu da ortaya koydu. blok kavramı bugün itibariyle çökmüştür. bunun ortadan kalkmasına yardımcı olan tüm milletvekillerine teşekkür ediyorum. sadece ak partili vekillerine değil, diğer vekillerimiz de bloklaşmanın türkiye'de karşılığı, herkes gereken dersleri almalıdır. taktik ayak oyunlarına kimse yönelmesin, herkes kamuoyunun önünde şeffaf şekilde gerçekleşsin" dedi. 

davutoğlu meclis başkanlığı seçimi ve koalisyon görüşmelerinin birbiriyle bağlantılı olmadığını da belirtti.

oylamaya 547 milletvekili katılırken, 29 vekil boş oy kullandı, 78 vekil ise geçersiz oy kullandı. 

yılmaz seçim sonucunun açıklanmasının ardından yaptığı teşekkür konuşmasında, görevinde tarafsız olacağını belirtti ve yeni anayasa vurgusu yaptı.

başbakan ahmet davutoğlu, türkiye büyük millet meclisi başkanlığı'na seçilen ismet yılmaz ve geçici başkan deniz baykal ile meclis başkanlığı makamında bir araya geldi ve burada devir teslim gerçekleşti.

mhp geçersiz, hdp boş oy kullandı

hdp eş genel başkanı selahattin demirtaş sonuçların ardından yaptığı açıklamada deniz baykal'a 50 vekillerinin oy verdiğini açıkladı. oy kullanan 29 hdp'li vekil ise boş oy kullandı. parti yetkilileri bunun baykal'ın geçmişine yönelik bir tepki olduğunu söyledi.

mhp lideri bahçeli, "son tura kalmasa bile yine kendi adayımıza oy vereceğiz" demişti. mhp'liler böyle hareket etti ve 78 mhp'li vekil geçersiz oy kullandı.

4. tura yılmaz ve baykal kaldı

meclis başkanlığı seçiminin üçüncü turunda en yüksek oyu akp'nin adayı ismet yılmaz ile chp'nin adayı deniz baykal aldı. bu iki isim dördüncü ve son turda yarıştı. üçüncü tur oylamada ak parti milletvekili ismet yılmaz 259 oy, chp milletvekili deniz baykal 129 oy, mhp milletvekili ekmeleddin ihsanoğlu 80 oy ve hdp milletvekili dengir mir mehmet fırat 78 oy aldı. iki milletvekili mazeretli olduğu için oy kullanmadı.

7 haziran genel seçimi sonucunda ak parti 258, chp 132, mhp ve hdp de 80'er milletvekili çıkardı.

ilk iki turdan sonuç çıkmadı

ak parti’den sivas milletvekili ismet yılmaz, chp’den antalya milletvekili deniz baykal, mhp’den istanbul milletvekili ekmeleddin ihsanoğlu ve hdp’den mersin milletvekili dengir mir mehmet fırat'ın meclis başkanlığı için yarıştığı seçimlerin ilk iki turunda 367 oy barajını hiçbir aday aşamamıştı.

ilk turdaki oylamada 545 milletvekili oy kullandı. ak parti milletvekili ismet yılmaz 256, chp milletvekili deniz baykal 125, mhp milletvekili ekmeleddin ihsanoğlu 81 ve hdp milletvekili dengir mir mehmet fırat 81 oy aldı. 2 oy boş kullanıldı, geçersiz oy yok. geçici meclis başkanı olduğu için deniz baykal da seçimde oy kullanmadı.

ak parti'den iki milletvekilinin, hdp’den de figen yüksekdağ’ın katılamadığı ilk turda, mhp ve hdp sahip oldukları milletvekili sayısından bir oy fazla aldı. bu turda chp’nin 5 fire verdiği ortaya çıktı.

ikinci turda da seçilemedi

ikinci tur oylamaya 545 milletvekili katıldı. ismet yılmaz 256, deniz baykal 128, ekmeleddin ihsanoğlu 80, dengir mir mehmet fırat 80 oy aldı. bu turda boş oy çıkmadı, 1 oy ise geçersiz sayıldı.

ikinci turda chp ilk turdaki 5 fireden 3'ünü geri aldı. ancak yine de 2 oyun hdp'ye gittiği anlaşılıyor çünkü hdp'den iki isim bu tura katılmadı.

üçüncü turda yılmaz ve baykal ilk iki sırada

saat 15.00’te başlayan üçüncü turda adaylardan birinin seçilmesi için 276 oy yeterliydi. ancak hiçbir parti mevcut milletvekili sayısıyla dışarıdan destek almadan bu barajı aşamadı. 3. tur oylamanın sonunda ismet yılmaz 259, deniz baykal 129, ekmeleddin ihsanoğlu 80, dengir mir mehmet fırat 78 oy aldı. böylece ismet yılmaz ve deniz baykal dördüncü tura katılmaya hak kazandı.

dördüncü turda 50 hdp'li 'baykal' dedi

hdp, deniz baykal ile ismet yılmaz arasında tercih yapmak durumunda kalırsa, "muhalefetten bir aday" olduğu gerekçesiyle büyük oranda baykal'a destek vereceğini açıkladı. oylamada 50 hdp milletvekili baykal'a oy verirken, 29'u boş oy kullandı.

ilk oylama öncesinde meclis'te kapalı grup toplantısı yapan halkların demokratik partisi'nde genel eğilim dördüncü turda chp'nin adayı deniz baykal'ı desteklemekten yana. toplantıda milletvekilleri ak parti'nin cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve meclis başkanlığı'nı elinde tutmasının ülke açısından sorun yarattığını dile getirdi. bazı milletvekilleri, "muhalefetten başkan olması tercihimizdir" dedi. toplantıda hdp'nin dördüncü tur oylamaya katılması kararı alındı. hdp'li vekiller ilk oylamaya bu toplantının ardından girdiler ve kendi adayları dengir mir mehmet fırat'a oy verdiler.

ikinci oylamanın sonunda gazetecilere açıklama yapan hdp eş başkanı selahattin demirtaş da toplantıdaki genel eğilimi anlattı.

"13 yıllık tek başına iktidardan sonra akp'nin parlamentoda meclis başkanlığı'nı kendi uhdesine alması durumunda muhalefet kendini sorgulamalıdır. umut ediyorum meclis başkanlığı koltuğu parti olarak el değiştirir."

demirtaş açıkça baykal'a oy vereceklerini söylemedi ama son tura ismet yılmaz ile birlikte deniz baykal'ın kalması durumunda muhalefetin adayından yana olacakları mesajını vermişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;