Haber

İsrail havadan vuruyor

Refah kenti yakınındaki tünellerin hedef alındığı saldırılarda, ikisi İslami Cihad üyesi altı Filistinli öldü.

Haberin Öne Çıkanları

Dört sivil öldü

İsrail'e dokuz roket

Mısır'dan ateşkes önerisi

Yakınları, İsrail hava saldırılarında öldürülen Muhammed Harare'nin kardeşini teselli etmeye çalıştı. [Reuters]

israil, refah yakınındaki tünelleri hedef alarak gazze’nin güneyine yönelik saldırılarını artırdı, en az altı filistinli öldü. 

israil ordusunun pazartesi günü yaptığı açıklamada, kuzeyde bir tünelin ve silah tesisinin, güneyde ise roket atılan bir bölgenin hedef alınarak bir dizi hava saldırısı düzenlendiği belirtildi. 

filistinli doktorlar, ölenlerden ikisinin islami cihad üyesi muhammed şevkani  (20) ve muhammed abid (20) olduğunu, bu kişilerin gazze'nin cebeliye kasabasına düzenlenen hava saldırısında hayatlarını kaybettiğini aktardı. saldırılarda 35 kişi de yaralandı. 

sağlık bakanlığı sözcüsü  eşref el kudra, ölen dört sivilin kimliklerini matar ebu ata (20) muhammed harare (17), ahmed harare (15), ahmed derdesavi (18) olarak açıkladı.

israil'e dokuz roket

gazzeli savaşçıların israil’in güneyine attığı roketler sonucu ölen ya da yaralanan ise olmadı.

israil polis sözcülerinden micky rosenfeld, sabah saatlerinde (tsi 08.30) filistinli savaşçılar tarafından atılan dokuz roketin israil topraklarına isabet ettiğini duyurdu.

rosenfeld, bunlardan yedisinin negev bölgesine, ikisinin ise kıyıdaki aşkelon’a atıldığını, füzelerin birinin netivot’ta bir evin bahçesine düştüğünü bildirdi.

israil sağlık kaynakları, 26 kişinin şok tedavisi gördüğünü belirtti.

kahire ise pazar günü taraflar arasında yapılacak bir ateşkes için devreye girdi. filistinli yetkililer ateşkes girişimini doğruladı ve gazze şeridi’nde etkin olan iki grup hamas ve islami cihad’ın israil’in de söz vermesi halinde olası bir ateşkesi değerlendirmeye hazır olduklarını belirtti.

hamas'ı uyarmıştı

israil ordusu, israil'in güneyine atılan roketlere misilleme olarak pazar günü eylemlerinin şiddetini arttırmıştı. hava operasyonlarına ek olarak, roket ve top ateşi açan israil güçlerinin saldırılarında beş kişi ölmüş, 35 kişi yaralanmıştı.

israil savunma bakanı ehud barak, gazze şeridi’nden israil topraklarına yapılan roket saldırılarının devam etmesi durumunda, bölgeyi kontrolü altında tutan filistinli hamas grubunun ‘ağır bedel ödeyeceğini’ belirtmişti.

hamas, 2007’den bu yana gazze’de kontrolü elinde bulunduruyor. israil ve batılı ülkeler, hamas'ın bölgedeki otoritesini, 'terör örgütü' olduğu gerekçesiyle tanımıyor. israil, bu tarihten itibaren bir buçuk milyonu aşkın nüfusa sahip gazze'ye abluka uyguluyor.

2009 yılında, sınırdaki gerginliğin benzer bir şekilde tırmandırılmasının ardından israil'in düzenlediği 'dökme kurşun operasyonu' sonucu bölgede binden fazla kişi hayatını kaybetmişti. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;