Türkiye

'İsrail ile görüşmeler etkilenmez'

Başbakan Erdoğan, Mavi Marmara baskını davasında dört eski İsralli komutan hakkında verilen yakalama kararının, kendileri açısından iki ülke arasındaki süreci etkilemeyeceğini söyledi.

başbakan recep tayyip erdoğan'a gazeteciler, "istanbul'daki mahkemenin mavi marmara baskını konusunda dört eski isralli komutan için verdiği yakalama kararı tazminat süreci ve görüşmeleri etkiler mi?" diye sordu. erdoğan şöyle cevap verdi: 

"o ayrı, görüşmeler başladığında bir şey söyledik. bizden kaynaklı bir şey olmaz. şehitlerimizin ailelerinin, yaralıların açmış olduğu dava bizim inisiyatifimizde değil. onu etkileyemeyiz. böyle bilinmesi gerekir, dedik. bunu başta da söyledik. bu bilinerek böyle bir süreç başladı. dolayısıyla şehitlerimizin yerine rücû edemeyiz. böyle bir hakkımız yok."

ak parti grup toplantısının ardından meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan erdoğan, kararın gerekçesini görmeden daha geniş açıklamada bulunmanın doğru olmayacağını söyledi. "gerekçe çıktıktan sonra adalet bakanlığı ve dışişleri bakanlığı olarak değerlendirmeyi yapacağız" dedi.  

adalet bakanlığı ne yapacak?

adalet bakanı bekir bozdağ'a da meclis'teki grup toplantısı öncesinde istanbul 7. ağır ceza mahkemesi’nin kararı soruldu. bozdağ mahkeme kararının gerekçesini inceleyip değerlendireceklerini söyledi.

adalet bakanı mahkeme kararının nasıl uygulanacağına ilişkin soruyu da yanıtladı: 

"usulle ilgili bir şey söyleme imkanım yok. ama kırmızı bülten ancak yargı kararıyla olan bir konu. yani yargı kararı olmadan böyle bir bülten çıkarılamaz. idari bir tasarrufla  yapılamaz. tabii bu karar, itiraza kabil bir karar. ilgili taraflar, avukatları itiraz eder mi? itiraz ederse mahkeme nasıl bir değerlendirme yapar? bunların hepsini görmemiz lazım."

bozdağ kararın israil'le süren tazminat görüşmelerinde gelinen aşamayı dışişleri bakanlığı'nın takip ettiğini söyledi; "bu kararın olumsuz bir etkisi ya da yansıması olur mu?" sorusuna "elbette  bu kararın birtakım etkileri olacaktır" yanıtını verdi. 

dört eski komutana yakalama kararı

istanbul'da pazartesi günü görülen duruşmada 2010 yılında gazze'ye insani yardım götüren mavi marmara gemisine düzenlenen saldırıyla ilgili gıyabında yargılanan dört israil askeri için yakalama kararı çıkmıştı. 

davaya bakan mahkeme aralarında dönemin israil genelkurmay başkanı rau aluf gabiel ashknazi, deniz kuvvetleri komutanı eliezer alfred marom, istihbarat başkanı amos yadlin ve hava kuvvetleri komutanı avishay levi için kırmızı bülten çıkartılmasına karar vermişti. 

kararı "gülünç bir provokasyon" diye niteleyen israilli bir yetkiliyse "türklerin israil'e vermek istediği mesaj buysa, mesaj net bir şekilde anlaşıldı" demişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;