Türkiye İsrail krizi

İsrail Türkiye'den özür diledi

Başbakan Erdoğan'ı arayan mevkidaşı Netanyahu, 2010 yılındaki Mavi Marmara baskınından dolayı ülkesinin tazminat ödemeyi kabul ettiğini bildirdi.

Haberin Öne Çıkanları

'Talepler karşılandı'

ABD'nin çabası

Ambargo görüşüldü

Türkiye'nin üç yıldır sürdürdüğü diplomatik girişimler, Obama'nın İsrail'i ziyareti sırasında sonuç verdi. [AFP]

FOTO GALERİ: Mavi Marmara baskını

israil başbakanı benyamin netanyahu, türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan'ı telefonla arayarak 2010 yılındaki mavi marmara baskınından dolayı özür diledi. abd başkanı barack obama'nın devreye girmesiyle erdoğan'a ulaşan netanyahu, baskında hayatını kaybeden sivillerin ailelerine de tazminat ödemeyi kabul ettiklerini iletti.

netanyahu erdoğan'a, "baskında olmuş olabilecek yanlışlardan dolayı türk halkından özür dileriz" dedi, türkiye başbakanı özrü kabul etti.

iki lider yaptıkları görüşmede, ankara ve tel aviv arasındaki ilişkilerin bundan böyle normalleşmesi konusunda mutabık olduklarını kaydetti. 

31 mayıs 2010'da türkiye'den abluka altındaki filistin toprağı gazze'ye yardım götüren mavi marmara gemisi, uluslararası sularda israil askerlerinin operasyonuyla durdurulmuş, olayda dokuz türk ölmüştü.

saldırının ardından tel aviv'deki büyükelçisini çeken türkiye, orta doğudaki en önemli statejik ortağı olan ülkeyle diplomatik ilişkilerini askıya almıştı. ankara, o günden bu yana israil'in operasyondan dolayı özür dilemesi ve tazminat ödemesi için diplomatik baskı yapıyordu. türkiye'nin beklentisi, yaklaşık üç yıl sonra sonuç verdi.

'bir asır da sürse kapanmazdı'

israil'in özrüyle ilgili konuşan dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, türkiye'nin taleplerinin karşılandığını belirterek, "özür olmasaydı, bu mesele bir asır da sürse kapanmazdı" dedi.

davutoğlu, ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda değişik kanallardan kendilerine mesajlar iletildiğine değinerek, son dönemde abd yönetimiyle bu konuda defalarca görüştüğünü söyledi.

obama da görüşmeye katıldı

israil yönetiminin özrü, abd başkanı barack obama'nın bu ülkeyi ziyaretinde geldi.

özür müzakereleri, obama'nın israil'e gittiği 20 mart gününden itibaren hız kazandı. dışişleri kaynaklarından alınan bilgiye göre, iki gün önce üzerinde anlaşma sağlanan mutabakat metni, cuma öğle saatlerinde netleşti.

bunun üzerine cuma akşam saatlerinde başbakan erdoğan'ın telefonu çaldı. netanyahu, abd lideri obama'yı tel aviv havalimanında uğurlamadan önce erdoğan'ı aradı ve 30 dakika süren görüşmenin bir bölümüne obama da katıldı.

abluka kaldırılmadı

gazze'ye yönelik ambargonun da gündeme geldiği görüşmede netanyahu, sivil halkın kullanacağı malların girişine uygulanan kısıtlamaların esas itibariyle kaldırıldığını ve sukünet sürdükçe bu durumun devam edeceği sözünü verdi.

özür ve tazminatın dışında, gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılması türkiye'nin israil'den başlıca talepleri arasındaydı. ancak israil yalnızca mevcut ambargo kurallarına güvence verdi, abluka konusunda bir adım atmadı.

obama'nın yorumu

görüşmenin ardından obama'dan bir açıklama geldi. obama, 'bölgesel barış ve güvenliği ilerletmek için türkiye ile israil arasındaki olumlu ilişkilerin yeniden tesisine büyük önem verdiklerini' bildirdi. 

yazılı açıklama yapan obama, telefon görüşmesinden duyduğu memnuniyetini ifade etti. abd'nin hem türkiye hem de israil ile yakın ortaklıklarına derinden önem verdiğini belirten obama, şu ifadeleri kullandı:

"bölgesel barış ve güvenliği ilerletmek için türkiye ile israil arasındaki olumlu ilişkilerin yeniden tesisine büyük önem veriyoruz. iki lider arasındaki bugünkü görüşmenin, onları bu konuda ve bir dizi diğer zorluk ve fırsatta daha derin işbirliğine girmeleri için imkan sağlayacağından umutluyum."

ablukayı kırmak için yola çıkmıştı

israil, gazze ablukasını kırmak için mayıs 2010’da yola çıkan mavi marmara gemisine uluslararası sularda askeri operasyon düzenleyerek, dokuz türkiye vatandaşını öldürmüştü. ankara’nın resmi özür talebine olumsuz cevap veren israil’le türkiye’nin ilişkileri kopma noktasına gelmişti.

aylar süren görüşmeler sonuç getirmeyince, defalarca ertelenen birleşmiş milletler’in (bm) mavi marmara baskınına ilişkin raporu 2011 eylül ayında açıklanmıştı.

bm'nin 105 sayfalık raporu, israil komandolarının gemide örgütlü ve şiddetli bir direnişle karşılaştıklarını belirterek askerlerin kendilerini korumak için güç kullanmaları gerektiğinin altını çizmişti.

buna karşın israil askerlerinin aşırı ve mantıksız güç kullandığını vurgulayan bm raporu, yolcuların hayatlarını kaybetmesini kabul edilemez bulmuştu ve israil askerlerinin daha sonra da yolculara kötü muamele ettiğini aktarmıştı.

rapor, israil'e üzüntüsünü uygun biçimde açıklaması ve tazminat ödemesini tavsiye etmişti.

dikkat çeken bir başka nokta ise raporun, israil'in gazze'yi deniz ablukası altında tutmasını yasalara uygun bulması olmuştu. 

raporun içeriğine sert tepki gösteren türkiye, israil ile diplomatik ilişkilerin ikinci katip düzeyine düşürülmesi de dahil olmak üzere bir dizi kararı hayata geçirmişti.

 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;