İsrail - Filistin sorunu

İsrail'den 1967 sınırlarına dönüşe ret

Pazartesi günü İtalya'da ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile görüşecek olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, barış görüşmelerinde öngörülen 1967 sınırlarına dönüş seçeneğine karşı durduklarını söyledi.

İsrail dünyanın tepkisine ve uluslararası hukuka rağmen Batı Şeria'daki yerleşim faaliyetlerinde hız kesmiyor. [Fotoğraf: AFP-Arşiv]

israil başbakanı binyamin netanyahu, "şimdiye kadar radikal islamcılardan gelen saldırılara karşı dik duruş sergiledik. şimdi de birleşmiş milletlerin (bm) bizden iki yıl içinde 1967 sınırlarına dönmemizi istemesi ihtimali gibi diplomatik saldırılara karşı duruyoruz" dedi.

netanyahu kabine toplantısı başlangıcında da yaptığı konuşmada, bugün bakanlar kurulu'nda, yeni genelkurmay başkanı gadi eizenkot'ın atama kararına onay verileceğini söyledi.

italya'yı ziyareti kapsamında pazartesi günü italya başbakanı matteo renzi ve abd dışişleri bakanı john kerry ile görüşeceğini kaydeden netanyahu, "şimdiye kadar 'radikal islamcılardan' gelen saldırılara karşı dik duruş sergiledik. şimdi de bm'nin bizden iki yıl içinde 1967 sınırlarına dönmemizi istemesi ihtimali gibi diplomatik saldırılara karşı duruyoruz" ifadelerini kullandı.

kerry ile görüşecek

netanyahu pazartesi günü abd dişişleri bakanı john kerry ile bir araya gelecek.

afp'ye konuşan diplomatlara göre, israil-filistin barış görüşmelerini yeniden canlandırmak için birleşmiş milletler önergesi üzerindeki müzakerelerde küçük de olsa ilerleme kaydedildi. filistin'in devlet olarak tanınması ile ilgili hazırlanan tasarıların parlamentolarından geçtiği avrupa ülkeleri ise abd'nin bu konudaki tavrını açıklamasını bekliyor.

arap birliği dışişleri bakanları kasım ayının sonlarında mısır'ın başkenti kahire'de, filistin devlet başkanı mahmud abbas'ın da katılımıyla olağanüstü toplanmıştı. toplantıdan filistin'in devlet olarak kurulmasını öngören tasarısının bm güvenlik konseyi'ne sunulması kararı çıktı.

son olarak bm güvenlik konseyi geçici üyesi olan ürdün, konsey'e 2016 yılının kasım ayına kadar filistin topraklarındaki israil işgaline son verilmesini içeren bir metin sunmuştu.

ancak söz konusu metne daha öncekilerde olduğu gibi konsey'de veto hakkı bulunan washington yönetimi itiraz etmiş ve tasarı oylamaya sunulmamıştı.

fransa geçtiğimiz ay ingiltere ve almanya ile birlikte konsey'e bir öneri sunmuştu.

filistinliler ise yıl sonundan önce bir karar taslağının oylamaya sunulmasını istiyor.

iki devletli çözüm için iki yıl

tasarı israil ve filistin'in iki devletli çözüm presibinde müzakerelere yeniden başlaması çağrısı yapıyor. iki yıllık bir takvim belirlenerek müzakerelerin sonucu vardırılması hedefleniyor.

kerry perşembe günü konu hakkında uluslararası bir konferans düzenlenmesini ve bu konferansa ev sahipliği yapmayı öneren fransa'nın dışişleri bakanı laurent fabius ile görüşmüştü. peru'nun başkenti lima'da gerçekleşen görüşmede ortadoğu'daki son gelişmeler ele alınmıştı.

tasarının destekçileri bu yeni girişimde abd'nin desteğini almayı ya da en azından washington'ın öneriye itirraz etmeyeceğini umuyor. eğer tasarı onaylanırsa 2009'dan bu yana israil-filistin sorunuyla ilgili konsey tarafından kabul edilen ilk metin olacak.

kaynak: al jazeera, afp ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;