Haber

İsrail'den Barguti'ye hücre cezası

Müebbet hapis yatan El Fetih lideri, Filistinlileri Tel Aviv yönetimine karşı sivil direnişe çağırdığı gerekçesiyle tek kişilik hücreye konuldu.

Konular: Ortadoğu, İsrail

Haberin Öne Çıkanları

İlk cezası değil

Direniş çağrısı yapmıştı

10 yıldır tutuklu

İsrail’in tecrit edilmesinin savunan Barguti, işgalin normalleştirilmemesi gerektiği yönünde mesaj vermişti. [Reuters]

israil'de ömür boyu hapis cezası çeken filistin ulusal kurtuluş hareketi el fetih’in önde gelen liderlerinden mervan el barguti, bir haftalık hücre cezasına çarptırıldı. cezası pazartesi günü itibariyle başlayan barguti'nin hapishane kafeteryasına çıkması da yasaklandı. 

 

2002 yılından bu yana tutuklu bulunan barguti'nin, ziyaretçi kabul edip edemeyeceği de yanıt bekleyen sorulardan. eşini iki gün içinde ziyaret etmek istediğini söyleyen fedva el barguti "yaptırımlar eşimi bu haktan mahrum ediyor mu, bunu bilmiyorum" diye konuştu. 

daha önce bir çok kez hücre cezası alan barguti, 2000’deki ikinci filistin intifadası'na liderlik ettiği suçlamasıyla dört kez müebbet hapse mahkum edilmişti.

zamanlama öne çıktı

tel aviv yönetiminin kararı, barguti'nin filistin halkına kitlesel sivil direniş ve israil yönetimiyle kurulan bütün ilişkilerin kesilmesi yönündeki çağrısının ardından geldi.

israil ürünlerinin boykot edilmesini isteyen barguti, filistinlileri birlik olmaya ve işgalin sonlandırılması için halkçı ve barışçıl direnişi sürdürmeye çağırmıştı.

tel aviv'i bölgede izole etmeye çağıran barguti, filistin'in gerek resmi düzeyde gerekse toplumsal düzeyde israil tarafına siyasi, ekonomik ve diplomatik yaptırımlar uygulaması gerektiğini vurgulamıştı 

israil geçtiğimiz ekim ayında hamas'ın elinde bulunan gilad şalid isimli asker karşılığında serbest bıraktığı binden fazla filistinli mahkumun arasına mervan barguti'yi dahil etmemişti.

barguti, filistinliler arasında kapsamlı bir halk desteğinden besleniyor. cezaevine girmeden batı şeria'da fetih hareketinin genel sekreterlik görevini yürüten barguti, filistin başkanı mahmud abbas’ın muhtemel halefi olarak görülüyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;