Haber

Barguti'den direniş çağrısı

İsrail'deki cezaevinde 10 yıldır tutuklu bulunan Filistin davasının sembol ismi, kalabalık bir gruba okunan mesajında Tel Aviv'le tüm ilişkilerin durdurulmasını istedi.

Haberin Öne Çıkanları

Ramallah'ta okundu

BM'ye çağrı

Etkisi sürüyor

Barguti, İsrail’in tecrit edilmesi ve işgalin normalleştirilmemesi gerektiği yönünde çağrıda bulundu. [Reuters]

israil'de ömür boyu hapis cezası çeken filistin el fetih hareketi liderlerinden mervan el barguti, cezaevinden yeni mesaj gönderdi. barguti, filistin halkına kitlesel direniş ve tel aviv yönetimiyle kurulan bütün ilişkilerin kesilmesi çağrısı yaptı. 

tutuklanmasının onuncu yılı nedeniyle açıklama yapan barguti, bu süreçte başlatılacak bir direnişin filistin davasına büyük katkı yapacağını savundu.

batı şeria’daki ramallah kentinde kalabalık bir gruba karşı okunan barguti'nin mesajında, bugüne kadar başarısızlığa uğrayan müzakere sürecinin israil'in işgalini sürdürdüğünü, filisitin halkının bu yanılgıya düşmemesi gerektiği belirtildi.

israil ürünlerinin boykot etmelerini isteyen barguti, filistin'in gerek resmi düzeyde gerekse toplumsal düzeyde israil tarafına siyasi, ekonomi ve diplomatik yaptırımlar uygulamaya çağırdı. arap ve filistin'e dost diğer ülkelere de seslenen barguti, filistin'in işgalinin normalleştirilmemesi gerektiğini belirterek, tel aviv'i bölgede izole etmeye çağırdı.

barguti bm güvenlik konseyi’nden filistin'in devlet olarak tanınması destek olmaya davet etti.  

'yolsuzluklar işgalin bir parçası'

diğer yandan barguti'nin bir mesajı da fillistinli yöneticilereydi. filistinli lider, ülkedeki yolsuzluğun israil işgalinden bir farkı olamadığını belirterek, direnişin bir parçası olarak bu durumla mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. 

barguti'nin mesajları israil'in 1967 yılındaki savaştan beri işgal altında tuttuğu batı şeria'da filistinlilerin geriliminin arttığı bir döneme denk geldi. zira ekonomik şartlar, barış görüşmelerinin ve diplomasinin uzun zamandır işlemeyişiyle barış umutlarının azalması filistin halkını bunaltmış durumda.

2002 yılından beri cezaevinde bulunan barguti, filistin'de halen büyük bir halk desteğine ve etkiye sahip bir isim.

barguti’nin liderlik özelliği ve halk desteğine, 2000 yılı sonlarında patlak veren filistin intifadasının arkasındaki itici güç olarak bakılıyor. görüşleri halen filistinliler nezdinde büyük kabul gören barguti, filistinli gruplar arasında yoğun destek görüyor.

1987 yılındaki filistin intifadasıyla öne çıkan barguti, 2000 yılındaki ikinci intifadaya da öncülük etmişti.

el fetih'in silahlı kanadı el aksa tugayları'nın lideri barguti, israilli sivillere karşı canlı bomba saldırılarından sorumlu tutuluyor. 2002 yılında tutuklandıktan sonra beş kez ömür boyu hapis cezası aldı.

israil geçtiğimiz ekim ayında hamas'ın elinde bulunan gilad şalid isimli asker karşılığında serbest bıraktığı 1000'den fazla filistinli mahkumun arasında mervan barguti'yi dahil etmemişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;