Haber

BM kurumuna İsrail'den rest

İsrail, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim yerlerine yönelik soruşturma komisyonu kuran BM İnsan Hakları Konseyi ile ilişkilerini kesiyor.

Haberin Öne Çıkanları

İsrail tepkili

'Giriş izni yok'

'Diplomatik terör'

İsrail, Yahudi yerleşim bölgelerinin barış görüşmeleri çerçevesinde ele alınmasını istiyor.
İsrail, Yahudi yerleşim bölgelerinin barış görüşmeleri çerçevesinde ele alınmasını istiyor. [Reuters]

Yerleşim bölgeleri çözüme engel

doğu kudüs, batı şeria’nın diğer bölgeleri ve golan tepeleri’ne kurulan yahudi yerleşim bölgeleri, barış sürecinin önündeki en önemli engellerden biri olarak görülüyor. 1967 altı gün savaşı sonrasında israil kontrolüne geçen bu bölgelerin işgal altında olduğu bm kararlarıyla belgelenmiş durumda. bm, israil’in kurduğu yerleşim bölgelerine karşı da birçok karar aldı.

bm insan hakları konseyi’nin geçtiğimiz hafta batı şeria’daki yahudi yerleşim bölgeleri ile ilgili olarak başlattığı uluslararası soruşturmanın ardından israil, söz konusu kurum ile ilişkilerini koparma kararı aldığını açıkladı.

gelişmeyi duyuran israil dışişleri bakanlığı sözcüsü yigal palmor, bu kararla bm insan hakları konseyi’nin soruşturma ekibinin, yahudi yerleşim birimlerini incelemek için batı şeria veya israil'e girmelerini izin verilmeyeceğini de duyurdu.

palmor, daha önce merkezi cenevre’de bulunan bm insan hakları konseyi’nin buluşmalarına katılan ve kurumun israil’e yönelik gezilerini organize eden hükümetin, ‘bundan sonra kurumla çalışmadığını’ söyledi. sözcü, ülkesinin diğer bm kurumları ile ilişkilerini sürdüreceğini vurguladı.

bm insan hakları konseyi’nde geçtiğimiz hafta, filistin yönetimi’nin girişimiyle düzenlenen oylamada karşı tavırdaki abd izole olmuş ve israil’e karşı beş yeni tasarı kabul edilmişti. bm kurumu ayrıca, ülkenin uluslararası hukuka aykırı bir şekilde inşasına izin verdiği yerleşim yerlerine ilişkin soruşturma yürütmek amacıyla yeni bir komisyon kurma kararı almıştı.

lieberman ‘diplomatik terör’ demişti

israil dışişleri bakanı avigdor lieberman, bm insan hakları konseyi’nin aldığı kararın filistin yönetimi’nin müzakere istemediğinin göstergesi olduğunu söylemişti. lieberman, bm nezdindeki girişimi ‘diplomatik terör’ olarak tanımlamıştı.

batı şeria’da (doğu kudüs dahil) yaklaşık 500 bin yahudi yerleşimci ile 2,5 milyon filistinli yaşıyor.

filistinliler, bm’nin en yüksek mahkemesi olan uluslararası adalet divanı’nın yerleşim bölgelerini yasa dışı ilan ettiğini belirtiyor. israil ise konunun barış görüşmelerinde ele alınmasını istiyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;