Haber

Filistin’de ölümler artıyor

İsrailli sivil toplum örgütü B’Tselem 2011 yılı raporunda, ordunun Gazze ve Batı Şeria’da 116 Filistinliyi öldürdüğünü açıkladı.

Haberin Öne Çıkanları

Tablo dramatik

Sivil ölüm arttı

Rutin çatışmalar

Raporda, ortaya çıkan tablonun, çatışmaların rutin hale gelmesi nedeniyle dramatik olduğu vurgulanıyor. [Reuters]

israil ve filistin arasındaki çatışmalarda, 2011 yılındaki can kayıpları artış gösterdi. israilli insan hakları örgütü b’tselem, geçtiğimiz yıl israil ordusunun gazze’de düzenlediği operasyonlarda 105 filistinli’nin öldüğünü açıklarken, batı şeria ve kudüs’te bu sayı 11 olarak belirlendi.

rapora göre, gazze’de hayatınım kaybedenlerin 37’si sivil. örgütün 63 sayfalık raporunda, gazze’de 2010 yılında ölenlerin sayısının 18’i sivil olmak üzere 68 olduğu kaydediliyor.
raporda yer alan değerlendirmede, ortaya çıkan tablonun, çatışmaların rutin hale gelmesi nedeniyle dramatik olduğu vurgulanıyor.

örgüt, israil’in gazze ve batı şerria’yı işgalinin üzerinden 45 yıl geçmesine rağmen şiddet ortamında herhangi bir düzelme olmadığına dikkat çekiyor.

işgal sürüyor

israil, 1967 yılındaki altı gün savaşları’nda batı şeria, golan tepeleri, doğu kudüs ve gazze’yi işgal etmiş ancak 2005 yılında gazze’deki yerleşimcileri ve askerlerini geri çekmişti. diğer bölgelerdeki israil işgali ise devame diyor.

filistinliler, 1967 yılında israil tarafından işgal edilen batı şeria, doğu kudüs ve gazze’nin dahil olduğu topraklarda bağımsız bir devlet kurmak istiyor. ancak yaklaşık 20 yıldır süren israil-filistin müzakerelerinde bir türlü sonuç elde edilemiyor.

görüşmelerin son turu geçen yıl israil’in batı şeria’da yahudi yerleşim birimlerinin inşasına yeniden başlamasıyla çıkmaza girmişti. filistin’in bm’de tam üyelik arayışı da sorunun büyümesine neden olmuştu.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;