Çevre

İstanbul'da susuz yaz korkusu

İstanbul’da geçen yıl mayıs ayında yüzde 86,7'si dolu olan barajların şu anda sadece yüzde 27,7'si dolu.

Konular: Türkiye
27 Mayıs itibariyle İstanbul'daki barajların doluluk oranı. [İSKİ]

bu sene yağış seviyesinin azaldığı istanbul'da barajlardaki doluluk oranı da yüzde 30'un altına düştü. 2013 yılının mayıs ayında yüzde 86,7 oranında dolu olan barajların bu sene yüzde 27,7'si dolu. 

geçen sene yüzde 86,76 olan doluluk oranı temmuz ayında yüzde 64,32’ye kadar düşmüştü. bu sene de su kullanımı ve yağışlar aynı oranda gerçekleşirse, temmuz ayında istanbul’daki barajlarda doluluk oranı yüzde 5’e düşme tehlikesi var. 

istanbul'a su sağlayan on barajdaki doluluk oranı şöyle:

ömerli % 24,2, terkos % 54.03, darlık % 24,77, büyükçekmece % 26,4, alibey % 27,89, istrancalar % 23,6, sazlıdere % 16,65, kazandere % 16,54, elmalı % 17,63 ve pabuçdere % 0,55.

27 mayıs itibariyle bu barajlarda toplam 241 milyon 222 bin metreküp su bulunuyor.

İstanbul'daki barajların yıllara göre doluluk oranları
[[İSKİ]]

melen ve yeşilçay'ın kullanımı arttı 

melen ve yeşilçay projeleri ile istanbul'daki olası su problemlerine karşı alternatif yöntemler geliştirildi. yağışlarda azalma olduğunda istanbul'a buralardan su transfer ediliyor.

yağıştaki azalma nedeniyle melen ve yeşilçay suyunun kullanımında da belirgin artış yaşandı. melen ve yeşilçay’dan getirilen toplam su miktarı, 2013 yılında 281 milyon 506 bin metreküpe kadar çıktı. bu o döneme kadarki en yüksek miktardı.

2014 yılının ilk 3 ayında istanbul’a taşınan su miktarı 79 milyon 269 bin metreküpü geride bıraktı. bu sene, 2007 yılından beri taşınan suyun miktarı, en yüksek seviyeye ulaşabilir.

"istanbul'u susuz bırakmayacağız"

orman ve su işleri bakanı veysel eroğlu, kuraklık devam etse bile kentin içme suyu ihtiyacını karşılamak için alternatif plânları olduğunu açıklamıştı. istanbul'da su kesilmeyeceğini söyleyen eroğlu'na göre, istanbul halihazırda günde 3 milyon metreküp su tüketiyor. 

bakan eroğlu, bugün düzenlenen 3. istanbul uluslararası su forumu’nun ardından gazetecilere konuştu:

“sadece istanbul değil, diğer bütün şehirleri susuz bırakmamak için elimizden gelen bütün gayreti sarf ediyoruz. yatırımları zaten yapmıştık, inşallah önümüzdeki cumadan itibaren yağmurlar da geliyor. su sıkıntısı çektirmemek için azami gayreti sarf ediyoruz. geçmiş dönemler olsaydı istanbul şimdi çoktan susuz kalacaktı ama onu önledik, önlemeye devam edeceğiz”

vatandaşlara su tasarrufu çağrısında bulunan eroğlu, bu yıl ciddi bir kuraklık olduğunu ve yağışlarda yüzde 27,5 civarında azalma görüldüğünü söyledi. 

kaynak: iski ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;