Çevre

İstanbul'da susuzluk rekoru

İstanbul barajlarında doluluk oranı yüzde 30'a geriledi. 14 milyon nüfuslu kent son 10 yılın en susuz günlerini yaşıyor.

Konular: Türkiye
İstanbul barajlarındaki doluluk oranı 2014'ün ilk aylarında yüzde 30,34 olarak ölçüldü. [Güray Ervin-Al Jazeera]

2013 nisan ayında yüzde 91,17 oranı ile en yüksek seviyeye ulaşan barajların doluluk oranı bu tarihten itibaren düşüşe geçti. 

istanbul su ve kanalizasyon idaresi (iski) verilerine göre, barajlardaki doluluk oranı 2005'te yüzde 79,56 idi. 2006'da bu rakam yüzde 97,56'ya kadar çıktı. 2008'de doluluk yüzde 30,4'e iniyor. 

2014'ün ilk aylarında da oran yüzde 30,34 olarak ölçüldü.

istanbul'a su sağlayan on barajdaki doluluk oranı şöyle:

ömerli % 41, terkos % 40.52, darlık % 29,67, büyükçekmece % 28,92, alibey % 21,16, istrancalar % 18,21, sazlıdere % 16,92, kazandere % 12,68, elmalı % 6,79 ve pabuçdere % 0,21.

barajlardaki mevcut su miktarı ise 263 milyon 567 bin metreküp.

su miktarı açısından, ömerli barajı 96 milyon 496 bin metreküp ile birinci, terkos barajı 65 milyon 736 bin metreküp ile ikinci sırada yer aldı.

Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü

istanbul 'olağanüstü kurak'

meteoroloji genel müdürlüğü'nün internet sitesinde yer alan ve kasım 2013-ocak 2014 arasını gösteren kuraklık analizi raporları da istanbul'daki kuraklık artışını ortaya koyuyor. 

buna göre, küresel ısınmanın etkisiyle şubat ayında baharı yaşayan istanbul, 'olağanüstü kurak' günler yaşıyor.

"istanbul'u susuz bırakmayacağız"

orman ve su işleri bakanı veysel eroğlu, kuraklık devam etse bile kentin içme suyu ihtiyacını karşılamak için alternatif plânları olduğunu açıklamıştı. "istanbul'u susuz bırakmayacağız." dedi.

bakan eroğlu'na göre, istanbul halihazırda günde 2,5 milyon metreküp su tüketiyor. eroğlu, istanbul'da su kesilmeyeceğini söyledi.

İstanbul'un önemli su kaynaklarından Alibeyköy Barajı'nın büyük kısmı kurudu. [Güray Ervin-Al Jazeera]

"susuz yaz kapıda"

al jazeera'ye konuşan istanbul teknik üniversitesi (itü) uçak ve uzay bilimleri fakültesi meteoroloji mühendisliği bölümü'nden prof. dr. orhan şen, istanbul'u yaz aylarında büyük bir su sıkıntısının beklediğini söyledi. ocak ayında beklenen yağışın yağmadığını hatırlatan şen'e göre, istanbul'da 300 milyon metreküp su kaldığı için bu suyun yetmesi mümkün değil.

prof. şen, yağış olsa dahi barajlardaki yüzde 30 civarındaki doluluk oranının en fazla 40-45'lere çıkabileceğini belirtti. şen, istanbul'daki mevcut barajların içme suyu ihtiyacını karşılamakta zorlandığını, artık yeni barajların yapılması gerektiğini ifade etti.

itü meteoroloji mühendisliği bölümü öğretim üyesi prof. dr. mikdat kadıoğlu da, susuzluğa karşı acil tedbir alınması gerektiğini söyledi. bunun yolunun da tasarruftan geçtiğini belirtti.

kadıoğlu'na göre, su kıtlığını yalnızca iklime yani yağış azlığına bağlamak da yanlış. mikdat kadıoğlu, istanbul'da su havzalarının kapasitesinin 5-6 katı nüfus olduğunu vurguladı. "iki kat yağış olsa bile su kıtlığının yaşanabileceğini" ifade etti.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;