Türkiye

İstanbul'un su rezervi yarıya indi

Yağışsız geçen kışın da etkisiyle, şehre su sağlayan 10 barajın toplam doluluk oranı son altı yılın en az seviyesine indi.

Konular: Türkiye

istanbul su ve kanalizasyon idaresi'nin (iski) istatistikleri, istanbul'a su sağlayan ömerli, darlık, elmalı, terkos, alibey, büyükçekmece, sazlıdere, istrancalar, kazandere ve pabuçdere barajlarının son durumunu ortaya koydu.

toplam su rezervi, 303 milyon 73 bin metreküp olarak kaydedilen barajların doluluk oranı, 2013'ün nisan ayından itibaren düşüşe geçerek, bugün itibarıyla yüzde 34,72 olarak ölçüldü. 

barajlardaki rezervin bu oranda düşmesinde kurak geçen kışın etkisi büyük.

üç baraj susuz

kente su sağlayan elmalı, papuçdere ve kazandere barajlarında su tükenmiş durumda.

alibey barajı ise yağmur miktarının yeterli seviyede olmaması nedeniyle geçen yıla oranla üç metre çekildi. 

resmi veriler en dolu barajın yüzde 51 ile istrancalar olduğunu gösteriyor.

barajlardan anadolu yakasına günlük 813 bin 562 metreküp, avrupa yakasına ise günlük 1 milyon 592 bin 63 metreküp temiz su veriliyor.

'su sorununu çözeceğiz'

istanbul’un su probleminin yapımı süren melen barajı sayesinde çözüleceğini belirten orman ve su işleri bakanı veysel eroğlu, "sadece istanbul’a değil hiçbir şehrimize su problemi yaşatmayacağız" dedi.

istanbul büyükşehir belediye beşkanı başkan kadir topbaş ile basın toplantısı düzenleyen eroğlu, istanbul’un su probleminin yapımı süren melen barajı’nın tamamlanmasıyla birlikte son bulacağını ve resmi temel atma töreninin ocak ayında gerçekleştirileceğini ifade etti.

istanbul’da yaz aylarında günde üç milyon metreküp su tüketimi olduğunu belirten başkan topbaş, "içme kalitesinin avrupa standartlarının üstünde olan içme suyu istanbulluların kullanımına getiriliyor" dedi. 

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;