Mısır'da darbe dönemi

İstihbarat paylaşımı yasal

Mısır'da darbeyle devrilen Mursi, Hamas ile Sina bölgesinde 'istihbarat paylaşmak'la suçlanıyor. Ancak Al Jazeera'nin ele geçirdiği belge istihbarat paylaşımının yasal olduğunu gösteriyor.

Konular: Ortadoğu, Mısır
Al Jazeera, Mısır'da Hamas ile diyalog kurulmasını öngören gizli bir belgeyi ele geçirdi. [Al Jazeera]

belgede yazılı anlaşmaya göre sina bölgesinde yaşanan güvenlik sorunu için hamas ile mısır istihbaratı ortak çalışmalar yapacak. belge, sina ile ilgili işbirliğinin yasal bir zeminde mısır istihbaratı ve hamas yetkilileri arasında imzalandığını ortaya koyuyor. 

filistin hükümet sözcüsü ihab gasin, yayınlanan belgenin kendilerine yönelik suçlamaların haksız olduğunu gösterdiğini ve mısır hükümetinin artık filistinlilere ve gazze’ye karşı sergilediği düşmanca tavrı bırakmasının istedi.

hamas adına açıklama yapan sami ebu zuhri de belgenin, hamas'ın sina konusunda mısır’ın içişlerine karıştığı iddialarını yalanladığını söyledi.

al jazeera, belgeyi mısır harp istihbarat dairesi'nde çalışan bir kaynağı sayesinde ele geçirdi. tümgeneral mahmud hicazi tarafından imzalanan belge, mayıs 2013 tarihinde hazırlanmış. eski savunma bakanı ve genelkurmay başkanı abdülfettah es-sisi’nin aynı zamanda dünürü olan hicazi, 27 mart’ta terfi edilerek mısır ordusu kurmay başkanı oldu.

belge 17 sayfadan oluşuyor. belge, sina bölgesinde kalıcı bir çözüm için hamas ile diyaloga geçilerek, gazze sınırında güvenliğin sağlanması için beraber çalışmalar yapılmasını öngörüyor.

belge hiçbir şekilde müslüman kardeşler teşkilatı’ndan (ihvan) bahsetmiyor. 

ordu kurmay başkanı tarafından imzalanmış olan belge ihvan ve hamas’ın sina bölgesinde yaşananlarla ilgisinin bulunmadığını ortaya koyuyor.

belge aynı zamanda hamas ile işbirliğine gidilmesini de tavsiye ederken, ihvan ile ilgili bir bilgi içermiyor.

casusluk davası

askeri darbenin ardından müslüman kardeşler teşkilatı yöneticileri, hamas’a sina bölgesi ile ilgili gizli bilgileri vererek, ülke aleyhine casusluk yapmakla suçlanmıştı.

davada halen tutuklu bulunan eski cumhurbaşkanı muhammed mursi ve ihvan lideri muhammed bedii ile birlikte çok sayıda kişi aynı suçlama ile yargılanıyor.

mursi ayrıca, halkı şiddete teşvik, cezaevinden firar etmek ve 30 haziran'da kahire'deki cumhurbaşkanlığı konutu önünde meydana gelen olaylarda 7 göstericinin öldürülmesi ile ilgili polise emir vermekle suçlanıyor. 

darbe sonrası kurulan mısır hükümeti gazze ile ilişkilerini en alt düzeye indirerek, filistin hükümeti ve hamas’ı kendi içişlerine karışmakla suçladı. hükümet ardından gazzelilerin dünya ile bağlantısını sağlayan refah sınır kapısını da kapattı.

darbeyle iktidara gelen mısır hükümeti, gazze'ye açılan ve içerisinden temel gıda maddeleri ve ilaç gibi temel ihtiyaçların karşılandığı tünelleri de bombalayarak kullanılamaz hale getirdi.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;