Avrupa

İtalya'da siyasi krize son

Eski Başbakan Berlusconi'nin fikir değiştirip koalisyona destek vermesi sonrası, Letta hükümeti parlamentodan güvenoyu aldı.

Haberin Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı memnun

Piyasalar rahatladı

Berlusconi'den U dönüşü

Berlusconi salı günü hükümeti düşürmeye kararlı olduğunu söylemişti. [Reuters]

ekonomik sorunlarını geride bırakmaya çalışan italya'da siyasi kriz son buldu. italya parlamentosu, başbakan enrico letta liderliğindeki koalisyona destek verdi. 

letta hükümeti çarşamba günü senatoda 70’e karşı 235, temsilciler meclisinde ise 162’ye karşı 435 oyla güvenoyu aldı. 

oylamalardan kısa süre önce koalisyon ortağı özgürlük halkı partisi'nin (pdl) lideri ve eski başbakan silvio berlusconi fikir değiştirerek hükümeti destekleyeceğini açıklamıştı. oysa berlusconi hafta sonu beş hükümetini kabineden çekmiş, salı günü de hükümeti devirmekte kararlı olduğunu söylemişti.

italya cumhurbaşkanı giorgio napolitano ise hükümetin güvenoyu almasını memnuniyetle karşıladı. napolitano yaptığı açıklamada, “önemli olan hükümetin sınavı geçmiş olması” ifadesini kullandı. 

cumhurbaşkanının erken seçime gidilmesine karşı olduğu biliniyor.

hükümetin güvenoyu alması sonrası italya ve avrupa piyasaları rahatladı. zira italya euro bölgesinin üçüncü büyük ekonomisi ve başbakan letta bir süredir ekonomik reformlar üzerinde çalışıyor.

italya, yunanistan ve ispanya'dan sonra kamu borcu en fazla olan üçüncü euro bölgesi ülkesi. ülkede gençler arasında işsizlik oranı da yaklaşık yüzde 35.

'berlusconi kaybetti' 

italya'da, güven oylaması sonrası en çok tartışılan konu ise berlusconi’nin siyasi geleceği.

başbakan letta'nın partisi ve koalisyonun en büyük ortağı olan demokrat parti'nin (pd) genel sekreteri guglielmo epifani, son gelişmeler sonrası kaybedenin silvio berlusconi olduğunu söyledi. 

pdl'nin bazı üst düzey yetkilileri güven oylaması öncesi partinin parlamenterlerine hükümeti destekleme çağrısı yapmıştı. bu kişiler arasında içişleri bakanı ve pdl genel sekreteri angelino alfano ile ulaştırma bakanı maurizio lupi de vardı. 

dört yıl hapis cezası

berlusconi, 2006 yılında başlatılan medya şirketine yönelik soruşturma sonrası vergi kaçırmaktan suçlu bulunarak dört yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. ceza temmuz ayı sonunda onanmıştı. 76 yaşındaki eski başbakanın af yasası ile bir yıla inmesi beklenen cezası ev hapsine dönüşebilir. 

eski başbakanın senatörlüğünün düşürülmesi gündemde. 

hükümet iki ayda kuruldu

italya'da şubat ayı sonunda yapılan genel seçimlerden pd birinci parti olarak çıkmıştı. ancak merkez sol blok, sadece italya parlamentosu'nun alt kanadı olan temsilciler meclisi'nde çoğunluğu sağlayabilmişti. 

seçimden iki ay sonra pd başkan yardımcısı enrico letta, pdl'nin de desteği ile geniş tabanlı bir koalisyon hükümeti kurmuştu. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;