Ortadoğu

Kadirov Kudüs’te cami açtı

Çeçenistan Devlet Başkanı Ramazan Kadirov, Kudüs'ün Kafkasya kökenlilerin yaşadığı Ebu Guş semtinde yapımına 6 milyon dolar yardımda bulunduğu caminin açılışını yaptı.

Konular: Kafkasya, Ortadoğu
Çeçen lider Kadirov Kudüs'te açılışını yaptığı camide namaz kıldı. [AFP]

çeçen lider kadirov, osmanlı zamanında kafkasya’dan getirilerek kudüs'e 10 kilometre uzaklıktaki ebu guş bölgesine yerleştirilen çerkezleri ziyaret etti. kadirov ziyaret sırasında yapımına katkı verdiği ebu guş merkez camisi'nin açılışını yaptı.

açılış için cami önüne çeçen ve rus bayrakları asıldı. çeçen lider camide öğle namazını kıldı. kadirov'un camiden ayrılırken elinde tuttuğu küçük bir rusya bayrağı dikkat çekti.

iç dekorasyonu için türkiye’den getirilen halı, ahşap doğrama ve mermerlerle yapılan ve 3,5 dönüm arazi üzerine oturtulan cami 10 milyon dolara mal oldu. 4 minareli cami büyük ölçüde türk islam mimarisinin özelliklerini taşıyor. 

kadirov 2008 yılında da çeçenistan'ın başkenti grozni'ye istanbul’daki sultanahmet camisi'nin bir kopyası olan kadirov camisi'ni inşa ettirmişti.

‘moskova yanlısı çeçen lider’

kadirov, selefi alu alhanov'un ölümünün ardından rusya devlet başkanı vladimir putin'in desteğini alarak çeçenistan’ın üçüncü devlet başkanı oldu. devlet başkanı olmadan önce başbakanlık görevinde de bulundu. birinci rus - çeçen savaşı'nda babası ahmet kadirov'la beraber ruslara karşı savaşan ramazan kadirov, ikinci rus - çeçen savaşı'nda ise ruslarla birlikte hareket etti. kadirov'a, 2004 yılında putin tarafından rusya federasyonu kahramanlık madalyası verildi. 

ülkesinde muhalifleri tarafından insan hakları ihlâlleri ve rusya yanlısı olmakla eleştirilen kadirov, başkent grozni’de altyapı ve bayındırlık çalışmalarına büyük hız verdi. 

kaynak: aa ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;