İnternet yasakları

'Kapatılması kanunen mümkün değil'

Cumhurbaşkanı Gül, kendisinin de dinlenildiği iddiası için korkusunun ve kaygısının olmadığını söyledi. Twitter'ın engellenmesiyle ilgili de, "Bu tip platformların tamamen kapatılması aslında kanunen mümkün değil" dedi.

cumhurbaşkanı abdullah gül, erdoğan hükümeti'nin hazırladığı ve kendisinin de onayladığı internet yasasının içeriğinde sosyal paylaşım platformlarının tamamen kapatılmasına dair bir maddenin olmadığını söyledi.

"benim imzaladığım ilk internet yasası bir torba yasa içinde gelmişti ve içinde 156 farklı konuda, milyonlarca insanı ilgilendiren hususlar vardı. bunları düşünerek ve aynı şekilde geri gelme ihtimalini de düşünerek imzaladım ve imzalarken hükümet ile yakın temas içinde oldum. bir hafta içinde mahsurlu konuların giderilmesi için anlaştık ve bir hafta içinde yasa değişti. herhangi bir şekilde internetin ya da bu tür platformların tamamen kapatılması aslında mümkün değil. sadece ilgili içerik engellenebilir, bunun bilinmesini isterim ve bunu kimsenin istismar etmesini doğru bulmam. bazen haklı talepler söz konusu oluyor, bu tür büyük iletişim platformlarıyla ilgili sorunlar çıkabiliyor. ama bunların hemen yerinde giderilmesi için de çözüm kanallarına ihtiyaç var ve bu konuda eksiklerimiz olduğu ortada."

"twitter kapatılmış değil"

cumhurbaşkanı'na göre, türkiye'de twitter kapatılmış da değil. gül, engellemeyle birlikte kullanıcı sayısının iki misli arttığını söyledi.

"türkiye'nin bazen haklı talepleri oluyor. bunların giderilmesi lazım" diyen gül, talimatıyla birlikte twitter yönetimiyle iletişime geçildiğini belirtti. "onlardan da olumlu karşılık geldi. inanıyorum kısa sürede giderilecektir" diye konuştu.

engelleme kararının hemen ardından kendisi de twitter'dan "sosyal medya platformlarının tamamen kapatılması tasvip edilemez" diye mesaj atan gül, twitter'ın engellenmesinin 'türkiye gibi gelişmiş bir ülke için hoş olmadığı'nı da ekledi.

"korkum ve kaygım yok"

başbakan tayyip erdoğan, hatay mitinginde "bunlar cumhurbaşkanı'nı bile dinliyorlar. şu anda verileri depolamışlar. vakti gelirse onu da açıklayacaklar" demişti.

cumhurbaşkanı gül'e, hollanda'ya gitmeden önce gazeteciler başbakan erdoğan'ın bu sözlerini de sordu. gül, 'ihtimal dışı diyemem' dedi ama bir korkusunun olmadığını vurguladı. gül'ün açıklamaları şöyle:

"ortaya çıkan durum gösteriyor ki, bazı devlet görevlileri kanunların kendilerine verdiği yetkiyi aşıp kendi başlarına birçok dinlemeler yapmışlar ve bunların hepsi suç. işlemler hukuk çerçevesi içinde delillendirilmeli ve bu kişiler cezalandırılmalı. benimle ilgili de ihtimal dışı diyemem. teknolojinin geldiği noktada bu da mümkün. ama kendimle ilgili bilgim yok. korkum ve kaygım da yok. devlet görevlisi olarak görevi kanunların verdiği doğrultuda dinleme olanlar bunun ötesine geçip bu tip dinlemeleri yapıp, kanunsuz işlemler yaparlarsa kimse ihtimal dışı olamaz."

gül, dinlemelerle ilgili gerekli tedbirlerin de 'devlet ciddiyeti içinde' alınacağını söyledi.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;