Karadağ

Karadağ'da azınlık bayraklarına izin

Balkan ülkelerinden Karadağ, azınlıkların kamusal alanda kendi bayraklarını asmalarını engelleyen yasağı kaldırmaya hazırlanıyor. Yasal düzenleme azınlık sembollerinin devlet binalarında yer almasını ise kapsamıyor.

Konular: Balkanlar

Haberin Öne Çıkanları

Şubat'ta görüşülecek

Hükümet destekliyor

Mecliste ve orduda yasak

2006 yılında bağımsızlığını ilan eden Karadağ'da, Arnavutlar başlıca azınlık grupları arasında yer alıyor. [AA-Arşiv]
parlamentonunun gündemindeki yasal düzenleme kabul edilirse, azınlıklar özel günlerde ve kutlamalarda kendi ulusal ve kültürel sembollerini kamusal alanda sergileyebilecek. 
 
hükümet de, ülkenin çok kültürlü yapısını desteklemek ve azınlıklıklara daha fazla özgürlük tanımak amacıyla, düzenlemenin arkasında olduğunu açıkladı. 
 
parlamento konuyu şubat ayının ilk oturumunda ele alacak. 2000 yılında kabul edilen ve halen yürürlükte olan yasaya göre azınlıklar sadece nüfuslarının yoğun olduğu ve belediye yönetimine sahip oldukları bölgelerde, özel günlerde olmak şartıyla bayraklarını asabiliyor.
 
söz konusu yasa, özellikle sırp ve arnavut azınlığın tepkisini çekiyordu. 
 
yasanın önerilen yeni halinde "devlet sembolleri, karadağ'ı ve devlete bağlılığı temsil eder, ulusal semboller ise ulusal kimliği yansıtır" ifadesi yer alıyor. 
 
insan hakları ve azınlıklar bakanlığı'ndan cuma günü yapılan açıklamada, yasa değişikliğinin azınlık sembollerinin kullanımının özel durumları kapsadığı hatırlatıldı. parlamentoda, orduda, cumhurbaşkanlığı ve hükümet binalarında ve mahkemelerde azınlıkların bayraklarının asılamayacağı belirtildi. 
 
ayrıca uluslararası toplantılarda ve karadağ'ın temsil edildiği etkinliklerde de bu sembollerin yer alamayacağı duyuruldu. 
 
yeni yasayı ihlal edeler, 2 bin ile 20 bin avro arasında para cezasına çarptırılacak. 
 
eski yugoslavya cumhuriyetlerinden olan karadağ, 2006 yılında sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmişti.
 
kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;