Kürt sorunu

KCK sanıkları duruşmalara katılmayacak

Diyarbakır’da görülen KCK ana davasının 60. Duruşmasında sanıklar mahkemenin ‘yargılamış’ gibi yapmasına alet olmayacaklarını belirterek protesto kararı aldı. Sanıklar salonu terketti.

Konular: Türkiye, KCK

Haberin Öne Çıkanları

KCK Sanıkları duruşmayı terketti

'Yargılanmış gibi yapmayacağız'

Mahkeme'nin karar vermesi bekleniyor

kck
KCK Ana Davası'nı tahliye edilen vekiller ile BDP'nin seçilmişleri de izledi. [Aljazeera]

sanıkları arasında bdp'li siyasetçilerin de bulunduğu, pkk’nın da içerisinde bulunduğu çatı örgütü kck ana davasının 60. duruşması diyarbakır 6 ağır ceza mahkemesi’nde protestoyla başladı.

tutuklulardan hasan hüseyin erdem savunma yaparken mahkemenin ‘savunmanın iddia kapsamında yapılmadığı’ gerekçesiyle mikrofonu kapatması üzerine, salondakiler durumu alkışlarla protesto etti. bunun üzerine mahkeme heyeti duruşma düzeninin bozulduğu gerekçesiyle salonun boşaltılmasını istedi. sanıklar yargılamanın tahammül sınırlarını aştığı, adaletsizliğe ve hukuksuzluğa dönüştüğünü söyleyerek mahkemenin ayrıca 'anayasa mahkemesi’nin kararlarını uygulamaması ve sanık haklarının pervasızca ihlal edildiğini' belirterek söz konusu yargılamayı ‘yargılama’ olarak görmediklerini belirttiler. kck sanıkları mahkemenin tarafsızlığını da yitirdiğini ve yargılamayı sürdüremeyeceğini ifade ederek çekilmesi gerektiğini söyledi.

duruşmaları protesto edecekler

sanıklar bundan sonra duruşmalara katılmayacaklar, vekilleri tarafından temsil edilecekler. ancak mahkeme sanıkların duruşmalara zorla getirilmesi kararı da alabilir.

diyarbakır barosu başkanı tahir elçi mahkemenin yasal dayanağının bulunmadığını yasayla ilga edildiğini sadece geçici bir maddeyle elindeki dosyaları sürdürmekle görevli olduğunu belirtti. elçi bunun doğal yargı sürecine ve anayasa hükümlerine aykırılık durumunun söz konusu olduğunu mahkemede ifade ettiklerini kaydetti.

davayı yakından takip eden bdp eş genel başkan yardımcısı avukat meral beştaş danış ise, sanıkların, mahkemede ‘yargılama yapılmış gibi’ bir süreç işletildiğini, fakat bu yargılamanın ‘savunma yapanı, delillere cevap vereni ve tarafı’ olmayacaklarını belirttiklerini nakletti.

pensilvanya etkisi

bdp’den diyarbakır büyükşehir belediye başkan adayı olan bdp eş genel başkanı gültan kışanak da davayı izleyenler arasındaydı.

kışanak dava ile ilgili olarak; “gerçekten de hepimiz şunu çok yakından görüyoruz ve tanığız ki artık kararlar pensilvanya’dan veriliyor, dava dosyaları oraya gönderiliyor. bunlar geçmişte de bizim çokça söylediğimiz konulardır fakat sesimizi duyuramadık. bugün bunu iktidar da söylüyor, bakanlar söylüyor, yargı ile ilgili bütün kurumlar kuruluşlar söylüyor. bu kadar ayyuka çıkmış bir durumdur. bunun artık temizlenmesi lazımdır. bu yargılamaya son verilmesi kck davalarının düşmesi özel yetkili mahkemelerin ortadan kalkması gerekiyor” diye konuştu. gültan kışanak yargının siyasal bir organizasyona ve çeşitli iktidar odaklarının elinde oyuncağa dönüştüğünü savundu.

tahliye edilen vekiller de duruşmadaydı

aynı davada yargılanan ve geçtiğimiz günlerde anayasa mahkemesi kararıyla tahliye edilen bdp milletvekilleri faysal sarıyıldız, selma irmak, ibrahim ayhan, gülser yıldırım ile van bağımsız milletvekili kemal aktaş da duruşmaya izleyici olarak katıldı.

kaynak: aljazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;