türkiye'de hayata geçirilen üçüncü yargı paketinden yararlananlar arasına yeni isimler ekleniyor. 12 eylül darbesinden önce adana emniyet müdürü cevap yurdakul ile chp kayseri ve antalya il başkanlarını öldürmekten hüküm giyen muhsin kehya, serbest kaldı.
kahramanmaraş'a bağlı elbistan'daki cezaevinde tutulan kehya, adana'daki mahkemeye yaptığı başvurudan sonuç alamayınca başkent ankara'daki 3. ağır ceza mahkemesi'ne tahliye talebinde bulunmuştu. mahkemenin perşembe günü verdiği karar sonucu kehya elbistan'daki cezaevinden çıktı ve memleketi elazığ'a gitti.
aldığı üç idam cezasının ardından hapishaneden firar eden ve avrupa'ya kaçan kehya, türkiye'ye almanya tarafından iade edilmişti. özel düzenleme gerçekleşmeseydi 14 yıl daha cezaevinde tutulacak olan kehya, 1979'dan bu tarihe kadar 22 yıl cezaevinde kaldı.
üçüncü yargı paketine iktidar partisi akp ile muhalefetteki mhp tarafından eklenen özel maddeyle daha önce de ankara'nın bahçelievler semtinde yedi üniversiteliyi telle boğarak öldürmekten hapis yatan ünal osmanağaoğlu ve bünyamin adanalı, yine ankara 3. ağır ceza mahkemesi tarafından serbest bırakılmıştı.
cinayetleri 1978 ve 1979 tarihlerinde işleyen kehya'yı tahliye eden 3. ağır ceza mahkemesi başkanı ali altınkaya, osmanağaoğlu ve adanalı'yı serbest bırakan infazı durdurma kararı verirken "vicdanım sızlıyor ama yasal zorunluluk var" cümlesini kurmuştu.
başbakan erdoğan'a teşekkür etti
elbistan'daki cezaevi önünde arkadaşları tarafından karşılanan kehya, ilçedeki mhp teşkilatını ziyaret etti ve anadolu ajansı'na açıklama yaptı. muhsin kehya, "bu süreçte emeği geçen, başta başbakanımız sayın recep tayyip erdoğan olmak üzere, başbakan yardımcısı bülent arınç bey'e, ak parti manisa milletvekili selçuk özdağ bey'e ve avukatlarıma teşekkürlerimi iletiyorum. mhp milletvekillerine de teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.
kehya, memleketi elazığ'da ise türkiye bayrağı ve sloganlarla karşılandı.
milletvekillerinin talepleri reddedildi
üçüncü yargı paketinin başta cezaevindeki tutuklu milletvekillerinin tahliyesini sağlaması bekleniyordu ancak mahkemeler şimdiye kadar benzer talepleri reddetti.
diyarbakır 5. ağır ceza mahkemesi, pazartesi günü iddianameye göre pkk'yı da kapsayan çatı örgütü kürdistan toplulukları birliği (kck) davasından tutuklu bulunan bdp şanlıurfa milletvekili ibrahim ayhan'ın avukatından gelen talebi kabul etmemişti. diyarbakır 6. ağır ceza mahkemesi de, yine kck'dan tutuklanan bdp şırnak milletvekili faysal sarıyıldız'ın avukatlarının tahliye taleplerini
reddetmişti.oda tv davasından cezaevinde tutulan soner yalçın, barış terkoğlu ve barış pehlivan'ın tahliye istekleri de perşembe günü kabul görmemişti.
ergenekon davasında tutuklu bulunan eski genelkurmay başkanı orgeneral ilker başbuğ, chp milletvekilleri mustafa balbay ve mehmet haberal’ın yanı sıra hurşit tolon, doğu perinçek, tuncay özkan ve dursun çiçek gibi isimler de tahliye bekliyor.
balyoz darbe planı davasında tahliye bekleyenler arasında ise emekli orgeneraller çetin doğan, ibrahim fırtına, orgeneral bilgin balanlı, emekli oramiral özden örnek, cezaevinde mhp'den milletvekili seçilen emekli korgeneral engin alan da bulunuyor.
yürürlüğe giren yasa, adli kontrol sistemindeki üç yıl sınırını kaldırarak tutuksuz yargılama yetkisini hakim takdirine bırakıyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar