IŞİD

'Kerkük'te tekrarlanmayacak'

IŞİD'in Musul'u ele geçirmesini değerlendiren Peşmerge Bakan Yardımcısı, "Bağdat'ı uyardık, dikkate almadılar. Musul senaryosu Kerkük'te tekrarlanmayacak" dedi. Kerkük'te savunmayı güçlendiren Kürtler, Türkmenlerin yoğun yaşadığı Tuzhurmatu'yu da savunacak.

irak kürdistan bölgesel yönetimi peşmerge bakanı yardımcısı enver hacı osman, musul'da olacaklara dair daha önceden hükümeti uyardıklarını ancak gerekli önlemlerin alınmadığını söyledi. 

bakan yardımcısı osman, "musul'da olanlar kerkük'te tekrarlanmayacak. kerkük'ü kanımızın son damlasına kadar savunacağız" dedi.

osman, kenti savunmak için peşmergelerin kerkük'e kaydırıldığını söyledi.

irak ordusunun kaçarken geride bıraktığı silahların bir kısmının peşmergelerin elinde olduğunu belirten iraklı bakan yardımcısı "eğer bu silahları ele geçirmeseydik bunların hepsi işid'in eline geçecekti" ifadesini kullandı. 

tuzhurmatu belediye başkanı şalal abdul ise işid'in ele geçirdiğini açıkladığı kenti savunmak için iki peşmerge tugayının daha çarşamba günü şehre geleceğini açıkladı. tuzhurmatu türkmenlerin yoğun yaşadığı bir şehir.

irak-suriye sınırında pyd-kdp buluşması

pkk'nın suriye kolu pyd ile kürdistan demokrat partisi irak-suriye sınırında bir araya geldi. 

buluşmada irak-suriye sınırının karşılıklı taraflarını kontrol eden gruplar işid'e karşı alacakları önlemleri konuştular. 

toplantıdan iki grup arasında koordinasyon kararı çıktı.

işid: tuzhurmatu'yu ele geçirdik

irak şam islam devleti (işid) selahaddin eyaleti içerisinde yer alan tuzhurmatu kentini ele geçirdiklerini, ayrıca selahaddin'e bağlı bici kentindeki tüm silah depolarına el koyduğunu açıkladı. işid ayrıca bici ile şarkat arasındaki ulaşımı sağlayan köprüyü de ele geçirdiğini duyurdu.

musul'u ele geçiren ve selahaddin'e ilerleyen işid güçleriyle irak ordusu arasında çatışmalar kerkük kırsalına da sıçradı.

işid twitter hesabından, kerkük kırsalındaki bazı yollarda maliki güçlerine saldırı düzenlediklerini, çok sayıda askeri teçhizata el koyduklarını açıkladı.

rudaw haber kanalına göre, işid kerkük kırsalındaki zab ve abasi bölgelerini ele geçirdi. raşad'da ise çatışmalar sürüyor.

rudaw'a göre, kerkük hapishanelerinde bulunan 60 mahkûm güvenlik gerekçesiyle süleymaniye'deki hapishanelere sevk edildi.

irak başbakanı nuri maliki işid'e karşı direnemeyen orduya kürt yönetiminden yardım isteme talimatı verdi. maliki ayrıca cepheyi terk eden askerlerin askeri mahkemede yargılanacağını söyledi. 

kerkük'te gece sokağa çıkmak yasaklandı 

kerkük valiliği, kent merkeziyle bağlı ilçelerde musul'daki çatışmaların sıçrama ihtimalini gerekçe göstererek geceleri sokağa çıkma yasağı ilan etti. yasak 23.00 ile 04.00 saatleri arasında uygulanacak. 

nuceyfi abd'den yardım istedi

irak parlamentosu başkanı usame nuceyfi, irak şam islam devleti'nin (işid) musul'un merkezinde kontrolü tamamen ele geçirdiğini ve selahaddin kentine ilerlediğini söylemişti.

nuceyfi, washington yönetiminin büyükelçisinden abd'nin müdahale etmesini talep ettiğini kaydetti.

işid içerisinde birçok farklı uyruktan silahlı kişinin bulunduğunu belirten nuceyfi şöyle devam etti:

"nasıl oldu da bütün bu güvenlik güçleri terör karşısında geri kaçtı ve kenti işid'e teslim etti? güvenlik güçlerinini musul'dan kaçışı ile ilgili acil bir soruşturma başlatılmalı. bütün siyasi taraflar bu teröre karşı durmalı. teröre destek veren ülkelere karşı net tavır alınmalı."

nuceyfi ayrıca işid'in musul'a girmesi sonucu yüz binlerce insanın bölgeden kaçmaya çalıştığını belirtti.

barzani: irak ordusu başarısız olmuştur

irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) başbakanı neçirvan barzani, musul'daki çatışmalarla ilgili olarak irak ordusunun güvenliği sağlamada başarısız olduğunu belirtti.

can ve mal güvenliği olmayan musul halkının, kenti terk ederek kürdistan bölgesine geldikleri bilgisine dikkati çeken barzani, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

"iki gündür musul şehrinin güvenliğini sağlamak için birçok girişimde bulunduk ve irak ordusu ile birlikte şehri korumaya hazır olduğumuzu bildirdik. fakat maalesef bağdat yönetiminin tavrı, uyum içinde hareket edebilmemizi engelledi. halkımızdan, arap, türkmen, keldani, aşuri ve kürtlerden zor durumda kalan musul halkına sahip çıkmalarını rica ediyorum. kürdistan bölgesi halkına, musul'dan göç eden insanlara yardımcı olmaları çağrısında bulunuyorum. ellerinden geldiği kadar ve yasaların el verdiği çerçevede her türlü yardım ve desteği esirgemesinler."

türkmen mahallelerinde endişeli bekleyiş

irak türkmen cephesi başkanı ve kerkük milletvekili erşad salihi’nin verdiği bilgiye göre, musul kent merkezinde denetim işid’in elinde, polis ve asker kentten tamamen çekildi. musul merkeze bağlı reşidiyye, akkoyunlu ve karakoyunlu gibi türkmen mahallelerinde endişeli bir bekleyiş var.

irak türkmen adalet partisi'nin musul sorumlusu muhammed salih, merkezi hükümetin musul’a takviye birlikler gönderdiğini ve komutanların valilikte bir önceki gün bu konuyla ilgili bilgilendirme toplantısı yaptığını söyledi.

salihi, 9 haziran pazartesi akşam saatlerinde başlayan çatışmalar sonucunda gece saat 23:00 itibariyle musul'daki valilik binasının düştüğünü ve il meclisi üyelerinin akşam saatlerinden itibaren kenti terk ederek kürt bölgesine ve güneye kaçtıklarını belirtti.

al jazeera türk’e telefonla bilgi veren salih, musul'un banliyösü sayılan ve tamamı türkmen olan reşidiye, karakoyunlu ve akkoyunlu köylerinde durumun sakin olduğunu söyledi. ancak halkın endişeli bir şekilde gelişmeleri izlediğinin altını çizdi.

aynı endişe musul sınırına yakın telafer bölgesinde de söz konusu. nüfusunun tamamına yakını türkmen olan telafer’de sünni ve şiiler birlikte yaşıyor.

musul’daki türk başkonsolosluğu etrafında irak hükümetine ait hiçbir güvenlik unsuru kalmadı. başkonsolosluğun güvenliğini binada görevli az sayıda özel harekat memuru sağlıyor. ancak şu ana kadar herhangi bir saldırı veya çatışma yaşanmadı.

doğan haber ajansı, iskenderun limanı'ndan musul'un geyara termik santrali'ne mazot taşıyan 28 türk tır şoförünün işid tarafından rehin alındığını duyurmuştu. 

anbar üniversitesi'nde rehin alma olayı

işid, 7 haziran cumartesi günü anbar üniversitesi'ne saldırarak, bazı güvenlik görevlilerini öldürmüş, aralarında öğretim üyeleri ile öğrencilerin de bulunduğu çok sayıda kişiyi rehin almıştı. örgüt üyelerinin bir süre sonra rehin tuttuğu bin 300 öğrenciyi serbest bıraktığı duyurulmuştu.

işid, anbar eyaletinde ramadi ve felluce kentlerinde de bazı bölgeleri elinde bulunduruyor.

işid’in musul’da bazı bölgeleri ele geçirmesine kadar varan olaylar, sünni milletvekili ahmed alvani’nin 28 aralık'ta tutuklanması ve ardından anbar eyaletinin en büyük kenti ramadi'de süren hükümet karşıtı gösterilerin yapıldığı alanın irak ordusu tarafından basılmasıyla başlamıştı.

bunun üzerine ayaklanan sünni aşiretler ile irak ordusu arasında felluce ve ramadi’de çatışmalar başladı.

kaynak: al jazeera ve rudaw

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;