İsrail - Filistin sorunu

Kerry ile Abbas Paris’te görüştü

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Fransa’nın başkenti Paris'te Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ile görüştü. Görüşmede Ortadoğu barış sürecinin başlatılması konusu ele alındı.

Kerry ile Abbas Paris'te bir araya geldi. [AFP]

abd dışişleri bakanı john kerry, fransa'nın başkenti paris'te filistin yönetimi lideri mahmud abbas ile çalışma yemeğinde bir araya geldi.

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki, görüşmeden önce basına yaptığı açıklamada, "müzakerelerin çerçevesini belirlemek için taraflar arasındaki görüş ayrılığının azaltılması konusunda önemli bir noktadayız" ifadesini kullandı.

tunus ziyaretini yarıda keserek paris'e gelen kerry, filistin-israil ilişkilerinde yürüttüğü mekik diplomasisi kapsamında abbas ile yaptığı görüşmeden önce, fransa dışişleri bakanı laurent fabius ve ürdün dışişleri bakanı nasser judeh ile ikili görüşmeler yaptı.

heniye: tek seçenek direniş

gazze'deki hamas yönetimi başbakanı ismail heniye, ortadoğu barış süreci kapsamında abd'nin sunduğu çerçeve anlaşmasını kabul etmediklerini geçen hafta belirtmiş ve tek seçeneğin direniş olduğunu söylemişti.

israil ile filistin arasındaki barış müzakereleri, israil'in batı şeria ve kudüs'teki yerleşim faaliyetlerini durdurmayı reddetmesi üzerine ekim 2010'da kesilmiş, daha sonra abd'nin aracılığıyla geçen temmuz ayında tekrar başlamıştı. görüşmelerde israil'in "güvenlik, filistinli mültecilerin durumu, 1967 sınırlarına dönülmesi ve kudüs’ün statüsü ve paylaşımı" konularındaki tutumu, çözüm konusunda ortak zemin bulunmasını zorlaştırıyor. 

barış sürecinde mesafe alınması amacıyla bölgede mekik diplomasisi yürüten kerry'nin, müzakereler sırasında, nihai statü anlaşmasının ana hatlarını içeren bir taslak üzerinde durduğu biliniyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;