Haber

Kerry: İsrail yerleşimleri kanunsuz

İsrail-Filistin görüşmelerini canlandırmak amacıyla bölge turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı, Batı Şeria'da yaptığı açıklamada Yahudi yerleşimlerini eleştirdi.

Filistin'in barış görüşmeleri için durdurulmasını şart koştuğu Yahudi yerleşimleri işgal altındaki topraklarda inşa ediliyor. [Reuters]
abd dışişleri bakanı john kerry, israil'in filistin topraklarındaki yerleşim birimlerinin yasadışı olduğunu ve iki taraf arasındaki barış görüşmelerine yapıcı katkısı olmadığını söyledi. 
 
çarşamba günü filistin yönetimi lideri mahmud abbas'ı ziyaret eden kerry, batı şeria'nın beytüllahim kentinde düzenlediği basın toplantısında, "abd'nin yahudi yerleşimleri konusunda duruşu bugün söylediğimiz gibi hep aynı olmuştur, yerleşimler yasadışıdır" dedi. 
 
kerry, filistinlilerin barış masasına dönmek için yerleşim birimleri inşasının durmasını şart koşmasında haklı olduğunu da vurguladı. 
 
israil yönetimi son olarak geçen hafta, işgal altındaki batı şeria'da 3 bin 500 yerleşim birimi daha inşa edileceğini açıklamıştı. israil'in yerleşim faatliyetleri sürdürdüğü batı şeria ve doğu kudüs, 1967 savaşı'nda işgal edilen topraklar. bu işgal, uluslararası toplumun çoğunluğu tarafından yasadışı olarak kabul ediliyor. 
 
kerry'nin israil yerleşim birimleriyle ilgili sözleri, üst düzey bir abd'li yetkilinin bu konuda takındığı en sert tavır olarak dikkat çekiyor. washington yönetimi bugüne kadar yerleşimlerle ilgili görüşünü 'barışa bir faydası yok' şeklinde ifade ediyordu. 
 
daha erken saatlerde kudüs'te israil başbakanı binyamin netenyahu ve israil cumhurbaşkanı şimon peres'le görüşen kerry, iki lidere barış görüşmelerinin zora girdiğini ve iki tarafın 'anlayışına ve iyi niyetine' ihtiyacı olduğunu söylemişti. 
 
umutsuz konuşan netanyahu ise, "gidişattan endişeliyim, çünkü filistinlilerin kışkırtmaları ve suni kriz yaratma çabaları devam ediyor. gerçek anlamda barışın sağlanması için tarihi kararlar vermekten kaçınıyorlar" ifadelerini kullanmıştı. 
 
aylardır israil ile filistin yönetimi arasında mekik diplomasisi yapan kerry, iki tarafı yaklaşık beş yıl aradan sonra barış görüşmelerini yeniden başlatmaya ikna etmişti. barışın sağlanması umuduyla israil ve filistin dokuz aylık bir müzakere süreci yürütmeyi kabul etmişti.
 
israil görüşmelere başlanması karşılığında cezaevlerindeki 104 filistinli tutsağı serbest bırakacağını açıklamıştı. 
 
kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;