Yeni Anayasa

Komisyonda yumruk yumruğa kavga

Dokunulmazlıkların görüşüldüğü Anayasa komisyonunda yeniden kavga çıktı. HDP'liler aranın ardından yeniden toplanan komisyonu terk etti. Anayasa değişikliği AKP, CHP ve MHP'nin oylarıyla geçti.

dokunulmazlıkların görüşüldüğü anayasa komisyonunda akp ve hdp'liler bir kez daha yumruk yumruğa kavga etti. bazı milletvekilleri yaralandı. yaralananlara meclis ambulansları ile müdahale edildi. verilen aranın ardından hdp'lilerin toplantının ertelenmesi talebi oy çokluğu ile reddedildi.

hdp'li milletvekilleri, aranın ardından toplanan anayasa değişiklik teklifinin görüşüldüğü tbmm anayasa komisyonu'nu ilerleyen saatlerde terk etti. komisyon toplantısına diğer partilerin milletvekilleri ile devam edildi.

hdp'li vekillerin komisyonu terk etmesinin ardından, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi, ak parti, chp ve mhp'li vekillerin oylarıyla kabul edildi. 

üçüncü kavga 

kavgada hdp'li idris baluken'in omuzu çıktı. hastanede müdahale edilen baluken, al jazeera'ya yaptığı açıklamada "böyle giderse daha da felaket olaylar olur" dedi.

kavga, adalet bakanı bekir bozdağ'ın konuşması esnasında başladı. bozdağ'ın önceki toplantıda bazı danışmanların önceki oturumda çıkan kavgaya karıştığını söylemesinin ardında hdp milletvekili garo paylan'ın "hayır yalan söylüyorsunuz" diye bağırdı. hdp milletvekili ayşe acar başaran'ın olan biteni cep telefonuna kaydetmesine tepki gösteren ak parti milletvekillerinin tepki göstermesiyle kavga başladı. komisyon toplantısına 18:30'a kadar ara verildi ancak buna rağmen tartışma sona ermedi.

kavga anı chp milletvekili ali şeker ve hdp mileltvekili ayşe acar tarafından baştan sona kaydedildi ve sosyal medyada yayınlandı.

komisyonun perşembe günü yapılan toplantısında da taraflar kavga etmişti. 

öncesinde toplantı yapılmıştı

ak parti istanbul milletvekili mustafa şentop başkanlığında toplanan komisyon, geçen hafta görüşülmeye başlanan ve kavga nedeniyle ertelenen teklifi ele alıyor. toplantının yapıldığı, yeni halkla ilişkiler binasındaki komisyon salonunda yeni bir düzen sağlandı. milletvekillerinin ayakta kalmaması için basına sınırlı yer ayrıldı. meclis'te görev yapan sivil polisler komisyon toplantısının yapıldığı salonun önünde koridor oluştururken, milletvekilleri de bu koridordan içeriye alındı.

toplantı salonuna önce ak parti grup başkanvekili bülent turan ve çok sayıda ak parti milletvekili girdi. salona adalet bakanlığı görevlileri ve komisyon uzmanları da alındı.

hdp milletvekillerinin toplu olarak katıldığı toplantıya sadece komisyon üyesi milletvekillerinin danışmanları alınıyor.
içeriye meclis tv'nin kameramanı alındı. dokunulmazlıkların görüşüleceği komisyon toplantısında 124 sandalye var ancak yine de çok sayıda milletvekili ve gazeteci ayakta kaldı.

şentop, toplantı öncesinde, ak parti, chp, hdp ve mhp'nin komisyon sözcüsü üyeleriyle bir toplantı yaptı. toplantıya, daha sonra adalet bakanı bekir bozdağ da katıldı.

"çok zor koşullarda çalışıyoruz"

komisyon toplantısı öncesi hdp'li idris baluken, "şiddet ve kavganın değil hdp'nin sözlerinin tartışılmasını istiyoruz" diye konuştu.
hdp mardin milletvekili mithat sancar gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "toplantıda, komisyon görüşmelerinin meclis tv tarafından kapalı devre yayınlanması, toplantının daha geniş bir salonda yapılması ve teklifin alt komisyona gönderilmesini önerdik. önerimiz akp ve mhp tarafından kabul görmedi. chp de alt komisyon istedi" dedi.

açılışta konuşan komisyon başkanı şentop, bir önceki toplantının istenmeyen sebeplerden dolayı ertelendiğini belirterek, hdp mardin milletvekili mithat sancar'ın anayasaya aykırılıkla ilgili verdiği önergenin görüşüleceğini hatırlattı.

şentop daha sonra söz talebinde bulunan milletvekillerine söz verdi.

ilk sözü hdp adana milletvekili meral danış beştaş aldı. beştaş, salonun tıkış tıkış olduğunu ve nefes almakta zorlandıklarını belirterek, "bu toplantının diğer toplantılardan çok önemli farkı olduğunu, milletvekillerinin yoğun şekilde bulunma isteğinde bulunacağını söyledik. çok zor koşullarda çalışıyoruz. şu anda içerde sadece yazılı basın var. bunu tekrar değerlendirmemiz gerekiyor. yer konusunu, meclis başkanlığı ile daha rahat bir çalışma yapabileceğimiz yeri konuşalım" dedi.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;