Balkanlar

Kosova sokakları karıştı

Kosova’nın başkenti Priştine’de muhalif "Kendin Karar Al Hareketi"nin çağrısı üzerine düzenlenen protestolara polis müdahale etti. 56'sı polis 100'den fazla yaralı, 31 gözaltı var.

Konular: Kosova, Balkanlar

kosova'nın kuzeyindeki mitrovitsa kenti yakınlarında bulunan "trepça" firmasına ait maden ocağının kamulaştırılmasını ve sırp kökenli topluluklar ve geri dönüş bakanı aleksandar yablanoviç'in görevden alınmasını talep eden çok sayıda kişi, öğle saatlerinde priştine merkezinde toplandı.

protestonun başlamasının ardından eylemcilerle polis arasında çatışma çıktı. muhalifler polise taş atarken polis göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla gösterilere müdahale etti, çok sayıda gösterici yaralandı.

kosova emniyet genel müdürü shpen maxhuni, başkent priştine'de olaylarda ikisi ağır 56 polisin yaralandığını, 31 göstericinin gözaltına alındığını söyledi. 

polisin olaylarda plastik mermi kullandığını ifade eden maxhuni, gözaltıların devam ettiğini belirtti.

"amaçları hükümeti yıkmak"

kosova başbakanı isa mustafa da başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı haşim taçi ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, bugünkü protestoların "hükümeti yıkmak amacıyla" düzenlendiğini öne sürdü.

protestonun kosova kanunlarına, anayasına ve mevcut düzene zarar verdiğini söyleyen mustafa, protesto esnasında kamu kurumlarına, vatandaşlara, polise ve özel mal varlıklarına zarar verilmesini kınadığını ifade etti.

mustafa, protestonun "siyasi motifli" olduğunu savunurken, bugünkü olayların kosova'ya büyük zarar verdiğini vurguladı.

başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı haşim taçi de "vatandaşların protesto hakkının bulunduğunu ancak şiddetin kabul edilemez olduğunu" ifade etti.

'belediye başkanı gözaltında'

dha'ya göre, priştine belediye başkanı şpend ahmeti gözaltına alındı.

kosova polisi, özellikle cumartesi günü düzenlenen eylemde camları kırılan hükümet binası etrafından geniş güvenlik önlemleri aldı.

kosova'nın geleceği için ittifak partisi ve kosova inisiyatifi de protestoya destek olurken, cumartesi günü düzenlenen protestoların organizatörlerinden olan bazı sivil toplum kuruluşları, cumartesi günkü eylemde kamu malına zarar verildiği ve polisle eylemciler arasında çatışma olduğu için desteklememe kararı aldı.

priştine'de cumartesi günü düzenlenen ve ülkede son yıllarda görülen en büyük protestoda da çatışma çıkmış, 19'u polis 23 kişi yaralanmıştı.

'vahşi' hakareti kızdırdı

6 ocak'ta kosova'nın batısındaki cakovica kentinde bir kiliseye ortodoks noeli kutlamaları için gelen sırpları taşıyan otobüse bir grup arnavut taşlarla saldırmıştı. iddialarına göre aralarında savaş suçu işlemiş kişiler de bulunuyordu. olayın ardından kosova topluluklar ve geri dönüş bakanı aleksandar yablanoviç bu kişileri "vahşiler" olarak adlandırmıştı.

yablanoviç'in daha sonra tüm kosova kamuoyundan özür dilemesine rağmen arnavutlar kendisinin bakanlık görevinden alınması için tepki göstermişti.

1999'da nato müdahalesi ile sırbistan'dan ayrılan kosova, 17 şubat 2008'de bağımsızlığını ilan etti ve bağımsızlığı 100'den fazla ülke tarafından tanındı.

ülkedeki yaklaşık 1.8 milyon nüfusun yüzde 90'ını arnavutlar oluşturuyor.

yolsuzluk ve suç oranlarının yüksek olduğu ülkede, resmi işsizlik rakamı yüzde 45.

kaynak: reuters, aa, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;