Yemen

Kral Selman'dan Yemen'de diyalog şartı

Suudi Arabistan Kralı Selman, bazı şartlar karşılığında Yemen’deki Körfez İşbirliği Konseyi çatısı altında tüm siyasi tarafların katılacağı görüşmelere açık olduklarını söyledi.

Konular: Ortadoğu
Kral Selman, Yemen’deki bütün tarafların KİK çatısı altında diyalog çabalarına katılmasına açık olduklarını belirtti. [Fotoğraf: Reuters]

kral selman’ın açıklaması riyad’daki kabine toplantısında duyuruldu.

selman, yemen’deki bütün tarafların kik çatısı altında diyalog çabalarına katılmasına açık olduklarını belirtti.

kral selman, yemen'in birliği ve istikrarını gözetecek her siyasi grubun görüşmelerde yer alabileceğini söyledi, görüşmelere katılma şartı olarak da tarafların silahlarını devlet otoritesine teslim etmeleri ve yemen'in komşularının güvenliğinin tehdit edilmemesini vurguladı.

'husilere baskı artacak'

suudi arabistan öncülüğünde yemen'e başlatılan "kararlılık fırtınası" operasyonunun sözcüsü tuğgeneral asiri, suudi arabistan'ın başkenti riyad'daki hava üssünde düzenlediği basın toplantısında, koalisyon güçlerinin yemen topraklarını havadan kontrol altına aldığını, aden yakınlarında sürekli devriye uçuşları yaptığını söylemişti.

husilerin, aden çevresindeki her hareketlenmesinin uçakların hedefinde olacağını ve gelecek günlerde baskınların artacağını dile getiren asiri, "gelecek günlerde husi milis toplulukları için güvenli hiçbir yer kalmayacak" dedi.

yemen-suudi arabistan sınırındaki sivillerin durumuna dair asiri, "şu an suudi arabistan sınırında durum güvenli. bölge halkını korumak için bir plan var. olayların gelişimine göre bölgenin boşaltılması gerekir mi gerekmez mi değerlendirilecektir" dedi.

operasyon beşinci gününde

siyasi krizin yaşandığı yemen'de husilerin başkent sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi, aden'i "geçici merkez" ilan etmiş ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarda bulunmuştu.

bu gelişmelerden sonra husilerin aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine hadi yönetiminin üst düzey yetkililerinin arap birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısının ardından suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon, husilere yönelik hava harekâtı başlatmıştı.

operasyona suudi arabistan, bahreyn, katar, kuveyt ve birleşik arap emirlikleri'nden oluşan körfez ülkelerinin yanı sıra sudan, ürdün ve mısır da katılıyor.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;