Türkiye

Kürtçe seçmeli ders oluyor

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, ilköğretim okullarındaki yeni uygulamaya 17 Eylül'den itibaren başlanacağını açıkladı.

Haberin Öne Çıkanları

'Tarihi bir adım'

Din dersleri geliyor

Yeni çizelge

Erdoğan farklı dinlerin mensubu olan öğrencilerin isterlerse 'temel dini bilgiler' alabileceğini söyledi. [AA]

türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan, yeterli sayıda öğrencinin talep etmesi halinde kürtçe'nin seçmeli ders olacağını açıkladı.

erdoğan'ın yaptığı açıklamaya göre, kürtçe ilköğretim okullarında seçmeli ders olacak. uygulamaya ise yeni öğretim yılı ile birlikte 17 eylül tarihinden itibaren başlanacak.

salı günü partisinin meclis grubu toplantısında konuşan ve kademeli eğitim sistemiyle ilgili yeni ders çizelgesini anlatan erdoğan, öğrencilere ’yaşayan diller ve lehçeler’ adı altında, yerel dil ve lehçeleri öğrenme imkanı sağlanacağını belirtti. 
 
 
kürtçenin bir seçmeli ders olarak alınmasının tarihi bir adım olduğunu söyleyen erdoğan "ihtiyaç ve talep durumuna göre farklı anadillere sahip vatandaşlarımız bu kapsamda dillerini geliştirebilecekler" dedi.
 
seçmeli derslerin haftalık iki ila dört saat arasında olması planlanıyor.
 
erdoğan’ın, kürtçenin seçmeli dil olacağı yönündeki açıklamaları, kürtlerin yoğun olarak yaşadığı diyarbakır’da olumlu karşılandı.  kentte bulunan al jazeera türk muhabiri mahmut bozarslan'ın aktardığı bilgilere göre vatandaşlar, kararın özellikle çocuklar için olumlu olduğunu söyledi.
 
'ibretle izleyin'
 

erdoğan, "kürt kökenli vatandaşlardan bu adıma karşı verilecek tepkileri ibretle izlemelerini istiyorum" derken, "bugüne kadar attığımız her türlü adımı boşa çıkarmaya çalışan, küçümseyen, yok sayan, kandırmaca gibi gösteren terör örgütü ve yandaşları şimdiden tepki göstermeye, bu adımı da boşa çıkarmaya çalışıyorlar. biz kürt kökenli kardeşlerimizin haklarını geliştirmenin gayreti içindeyken, istismar siyaseti yapanlar, bırakın destek olmayı, hükümeti taşa tutuyorlar. kimin hakları geliştirmeye çalıştığı, kiminse bunları istismar edip ön kesmeye çalıştığı bir kez daha görülüyor" şeklinde konuştu.

erdoğan yeni ders çizelgesiyle, ’temel dini bilgiler’ seçmeli dersinin öğrencileri tercihine sunulacağını belirtti. başbakan, "bu derste farklı dinlerin mensubu, örneğin hristiyan ve musevi öğrencilerimiz diledikleri takdirde, kendi dinlerini öğrenebilecekler" sözlerini kullandı.

yeni ders çizelgesini oluştururken, ab üyesi ülkeler başta olmak üzere, uluslararası karşılaştırmalar yaptıklarını, analizler gerçekleştirdiklerini ve türkiye’ye en uygun, milli eğitim sistemine en uygun çizelgeyi hazırladıklarını anlatan erdoğan, "kimi derslerin haftalık saatini azaltıyor, kimilerini artırıyor, farklı sınıflara göre farklı ders saati yoğunlukları getiriyoruz" dedi.

ilk mezunlar 2015'te

türkiye'de ilk kürt dili enstitüsü ile kürt dili ve edebiyatı bölümü geçen yıl mardin artuklu üniversitesi'nde ve muş alpaslan üniversitesi'nde kuruldu.

böylece ilk kez lisans ve yüksek lisans seviyesinde kürtçe eğitim verilmeye başlandı.

batman üniversitesi'nde de yakında kürt dili ve edebiyatı bölümü açılması bekleniyor. 

mardin ve muş'taki üniversitelerin ilgili bölümleri ise ilk mezunlarını 2015'te verecek. mezunlar dört yıllık eğitimin ardından alan öğretmeni olabiliyorlar.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;