Enerji jeopolitiği

Kuzey Irak petrolü Ceyhan’da

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak ile Türkiye arasındaki petrol boru hattındaki petrolün Ceyhan’a geldiğini söyledi. Yıldız, ‘Test bitti, akış da tabii ki bunların arkasından başlıyor olacaktır’ dedi.

TANAP kapsamında Türkiye'de inşa edilecek boru hattı 1841 km uzunluğunda. [AA-Arsiv]

13 aralık’ta ilk petrolün boru hattına gönderilmesinin ardından, kuzey irak petrolü önce silopi'ye kadar test çalışmalarını tamamlamıştı. petrol şimdi ceyhan’a kadar geldi.

enerji bakanı taner yıldız, ‘test bitti, akış da tabii ki bunların arkasından başlıyor olacaktır’dedi. enerji bakanı, zaman konusunu bu hafta değerlendireceklerini söyledi. 

türkiye inşaat sanayicileri işveren sendikası yönetim kurulu ile görüşen yıldız, gazetecilerin sorularını yanıtladı. enerji bakanı, bağdat ile yapılan görüşmeler çerçevesinde bu petrolün boru hattından akacağını söyledi.

enerji bakanı, türkiye’nin başından bu yana merkezi irak hükümeti yetkililerinin  refakatiyle beraber bu işin başlamasını istediğini belirtti, ‘bu petrol türkiye'nin petrolü değildir. bu petrol, irak'ın petrolüdür. o yüzden her tür miktarına onların paralandırmasına kendilerinin refakat etmesi kadar tabii ve doğru bir şey yoktur’ dedi.

’10 kuruşluk artış 4 milyar dolar demek’

dolardaki artışı da değerlendiren yıldız, doların 2,0'dan 2,1'e çıkmasının 4 milyar dolarlık maliyet artışı getirdiğini söyledi. bakan yıldız, “bu çok ciddi bir rakam, maliyetlerimizi olumsuz yönde etkilemekte’dedi.

kurdaki artışa paralel olarak elektrik ve doğal gazda fiyat artışı olup olmayacağına yönelik soruya karşılık yıldız, ay sonunda değerlendirme yapacaklarını açıkladı. 

kaynak: al jazeera, ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;