Türkiye İsrail krizi

Lahey'de Mavi Marmara için İsrail'e soruşturma yolu

Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıçları, Mavi Marmara gemisine baskın düzenleyen İsrail hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığı yönündeki kararı bozdu. Yargıçlar kararın yeniden incelenmesini istedi. İsrail Başbakanı Netanyahu kararı "gülünç" olarak tanımladı.

uluslararası ceza mahkemesi'nden (ucm) yapılan açıklamada, ön büro mahkemesinin, savcılardan, komor adaları adına açılan davada verdikleri soruşturma açmama kararını yeniden incelemeleri talebinde bulunduğu belirtildi. açıklamada suçun ağırlık derecesinin belirlenmesinde maddi hataların yapıldığı kaydedildi. ucm savcısı fatou bensouda, davayla ilgili geçen yıl kasım ayındaki açıklamasında, israil’in mavi marmara saldırısında savaş suçu işlediğinin tespit edildiğini ama bunun mahkemenin soruşturma yapması için yeterli yoğunlukta olmadığını ifade etmişti.

israil başbakanı benyamin netanyahu ucm'nin kararının "siyasi ve gülünç" olduğunu belirterek, "israil askerleri uluslararası hukuka uygun olarak savunma pozisyonunda hareket etmiştir" iddiasında bulundu.

ucm'nin kararı

insan hak ve hürriyetleri (ihh) insani yardım vakfı avukatları mahkemenin verdiği bu karara 29 ocak tarihinde itirazda bulunmuştu. ucm savcılığının ilk kararında yazılan esaslar dikkate alındığında, israil’in mavi marmara gemisine düzenlediği saldırının mahkemenin yetki alanına girdiğine inandıklarını belirten ihh avukatları, soruşturmaya gerek olmadığına ilişkin kararın ön büro mahkemesi tarafından kaldırılması talebinde bulunmuştu.

abluka altındaki gazze’ye yardım malzemesi götüren mavi marmara gemisi, 2010 yılında uluslararası sularda israil askerlerinin saldırısına maruz kalmış ve müdahale sonunda 10 kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı.

ihh ile mağdur aileler olaydan sonra ucm’ye yaptıkları suç duyurusunda, saldırıda rolleri olan israilli yetkililerin yargılanmasını istemişti. 

türkiye ve israil’in taraf olmadığı ucm, mavi marmara gemisi kendilerine üye komor adaları’nda kayıtlı olduğu için başvuruyu kabul etmişti.

netanyahu: siyasi ve gülünç

israil başbakanı benyamin netanyahu, uluslararası ceza mahkemesi (ucm) yargıçlarının, gazze’ye yardım malzemesi götüren mavi marmara gemisine baskın düzenleyen israil hakkında açılan davayla ilgili daha önce verilen "soruşturmaya gerek olmadığı" yönündeki kararın yeniden incelenmesini istemesini eleştirdi.

netanyahu yaptığı yazılı açıklamada, ucm'nin kararının "siyasi ve gülünç" olduğunu belirterek, "israil askerleri, bm genel sekreteri'nin atadığı ve uluslararası gözlemcilerle yargıçlardan oluşan bir komisyonun aldığı deniz ablukası kararını delmeye yönelik bir saldırıyı durdurmak için uluslararası hukuka uygun olarak savunma pozisyonunda hareket etmiştir" ifadesini kullandı.

mavi marmara'da israil askerlerinin yaptığı katliamı savunan netanyahu, şunları kaydetti:

"suriye'de esad kendi halkından on binlerce insanı katlederken, iran yüzlerce kişiyi  infaz ederken ve hamas gazze'de çocukları insan kalkanı olarak kullanırken mahkeme, gülünç siyasi nedenlerle israil ile uğraşmayı seçmiştir. bu ikiyüzlülük karşısında askerlerimiz sahada bizi savunmaya devam edecekler, biz de onları uluslararası alanda savunacağız."

kaynak: aa, ihh

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;