Suriye'de iç savaş

Lavrov: Esed'in gitmesi önşart olamaz

Moskova'da İranlı mevkidaşı Cevad Zarif'i ağırlayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'deki tutumlarında bir değişiklik olmadığını açıkladı. Lavrov, 'Esed'in gitmesinin bir önşart olarak öne sürülmesini kabul etmiyoruz' dedi.

Lavrov, Esed’in gitmesinin ön şartolarak öne sürülmesini kabul etmediğini belirtti. [Fotoğraf: AFP]

moskova’da iranlı mevkidaşı ile bir araya gelen rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, moskova’nın suriye’de bir çözüm çerçevesinde esed’in gitmesinin önşart olarak öne sürülmesini kabul etmediğini belirtti. moskova’nın suriye’deki krizin çözümü konusunda tavrında bir değişiklik olmadığını vurgulayan lavrov, suriye’nin geleceğine, dış müdahale olmaksızın suriyelilerin, cenevre çerçevesinde karar vermesi gerektiğini dile getirdi. lavrov, suriye'de geçiş hükümeti dahil tüm adımların ancak hükümet ve muhalif gruplar arasında yapılacak görüşmeler sonucu atılabileceğini savunarak, "ortaklarımızdan bazıları geçiş periyodunun ardından suriye'nin meşru devlet başkanının çekilmesini önşart olarak görüyorsa, bu tutumun rusya için kabul edilemez olduğunu belirtmek isterim" ifadesini kullandı.

iran dışişleri bakanı zarif ise suriye konusunda moskova ile aynı fikirde olduklarını söyledi. zarif, "bölgedeki tüm sorunları o ülkelerin kendi halkları çözebilir. dış güçler bu konuda onlara ancak yardımcı olabilir" şeklinde konuştu. 

iki liderin masasında putin’in işid’e karşı genişletilmiş koalisyon girişimi de yer aldı. lavrov iran nükleer anlaşmasına mutlak desteğini dile getirirken zarif zor zamanda desteğinden dolayı rusya’ya teşekkür etti.

'rusya'nın tutumunda esneme var'

moskova geçtiğimiz hafta suriyeli muhaliflerden üç önemli figür ağırlamıştı; smdk başkanı halid hoca, pyd lideri salih müslim ve suriye'nin iç mühalefetinden heysem menna.

halid hoca, lavrov'la görüşmesinin ardından rusya'nın tutumunda bir esneme gördüğünü dile getirmişti. hoca, "rusya'nın tutumunu biraz daha esnek gördük. bu tutum bu şekilde sürdürülürse siyasi çözüm konusunda yardımcı olur. biz koalisyon olarak, suriye halkının geçiş döneminde esad'ı ve rejimden suça iştirak etmiş hiç kimseyi görmek istemediğini aktardık" ifadelerini kullanmıştı.

suudilerle esed için mutabakat yok

lavrov bir hafta önce suudi dışişleri bakanı adil cübeyir ile moskova'da görüşmüştü. lavrov o görüşmede esed'in akıbetiyle ilgili iki ülkenin arasında bir fikir ayrılığı olduğunu dile getirmişti. cübeyir, sorunun bir parçası olarak nitelendirdiği esed'in, suriye'nin gleceğinde yeri olmadığını söylemişti.

kaynak: rt ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;