Lübnan

Lübnan’da yeni hükümete güvenoyu

Hükümet beyannamesi krizi son gün aşıldı. Temam Selam başkanlığındaki yeni hükümet parlamentodan güvenoyu aldı.

Konular: Ortadoğu, Lübnan
Lübnan Başbakanı Temam Selam'ın başkanlığındaki hükümet parlamentodan güvenoyu aldı. [Reuters-Arşiv]

yeni hükümet dörde karşı 96 oyla güvenoyu aldı. bir milletvekili ise çekimser kaldı. mecliste yaşanan tartışmaların ardından yapılan oylamaya 128 milletvekilinin 101’i katıldı.

başbakan selam, oylamadan önce parlamentodaki konuşmasında hükümetin yerine getiremeyeceği hiçbir söz vermeyeceğini söyledi.

selam, "öncelikli konularla ilgili elimizden gelen her şeyi yapacağız. kimse bizden mucize beklememeli" dedi. 

beyanname son gün sunuldu

lübnan’da yaklaşık 10 ay süren müzakerelerin ardından şubat ayından temam selam başkanlığında yeni hükümet kurulmuştu.

lübnan anayasasına göre, yeni hükümetin 30 gün içerisinde hükümet beyannamesini hazırlayarak güvenoyuna sunması gerekiyordu.

ancak beyanname üzerinde uzlaşıya varılamaması sebebiyle hükümetin düşme ihtimali gündeme geldi. en son lübnan parlamentosu hükümete beyannamenin üzerinde uzlaşıya varılması için üç günlük ek süre vermişti. üç günlük süre perşembe günü gece yarısı doluyordu.

24 bakandan oluşan yeni hükümette sekizer bakan hizbullahın başını çektiği 8 mart grubu ve hariri’nin başını çektiği 14 mart grubu tarafından belirlendi. kalan sekiz bakan ise cumhurbaşkanı mişel süleyman, başbakan temam selam ve ilerici sosyalist parti başkanı velid canbolat tarafından belirlendi.

yeni hükümette dışişleri ve maliye bakanlıkları hizbullah’ın başını çektiği 8 mart grubuna verildi. içişleri bakanlığı ise eski başbakan saad hariri’nin başını çektiği 14 mart grubunun oldu. savunma bakanı’nı ise cumhurbaşkanı mişel süleyman belirledi.

lübnan cumhurbaşkanı mişel süleyman, 6 nisan 2013’te temam selam’ı yeni hükümeti kurmakla görevlendirmişti. 

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;