Türkiye - İsrail ilişkileri

Mahkeme anlaşmayı soracak

Mavi Marmara davasının 12. duruşması görüldü. Türkiye ile İsrail arasında imzalanan anlaşmanın yürürlüğe girip girmediğinin araştırılmasına, sonuca ulaşılamaması durumunda anlaşmanın yürürlüğe girip girmediğinin ilgili yerlerden sorulmasına karar verildi.

[Fotoğraf: AA / Arşiv]

türkiye ile israil arasında ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla imzalanan anlaşmanın ardından ilk duruşma istanbul 7. ağır ceza mahkemesi'nde görüldü. duruşmada müştekiler tanıklıklarını anlatmaya devam etti.

sanık avukatları, "türkiye ile israil arasında tazminata ilişkin usûl anlaşması" gereği davanın düşürülmesini talep etti. müşteki avukatları da anlaşmaya ilişkin beyanda bulunmak için süre istedi.

anlaşmanın yürürlüğe girip girmediği sorulacak

talepleri karara bağlayan mahkeme heyeti, duruşmada dinlenilen dört müştekinin davaya katılma talebinin kabulüne karar verdi. heyet, "türkiye cumhuriyeti ile israil devleti arasında tazminata ilişkin usûl anlaşması"nın 6. maddesinde yürürlüğe girme şartlarının belirtildiğini ifade etti. anlaşmanın yürürlüğe girip girmediği ve girmişse girme tarihinin araştırılmasına, duruşma arasında yapılacak araştırmalarla sonuca ulaşılamaması durumunda anlaşmanın yürürlüğe girip girmediği konusunun ilgili yerden sorulmasına hükmetti.

heyet, katılan avukatlarına anlaşmanın davaya etkisinin olup olmadığı konusunda beyanda bulunmaları için süre vererek, duruşmayı 19 ekim'e erteledi.

türkiye ile israil arasında "tazminata ilişkin usûl anlaşması" 9 eylül’de resmi gazete'de yayımlandı.

"israil verdiği sözü tutmadı"

ihh genel başkanı bülent yıldırım, duruşma öncesinde çağlayan'daki istanbul adalet sarayı önünde gazetecilere açıklama yaptı.

türkiye ile israil arasındaki anlaşmaya değinen yıldırım, türkiye'nin tüm iyi niyetine, meclis'in çabalarına rağmen israil'in verdiği sözü tutmadığını, anlaşmanın hemen ardından gazze'ye ve mescid-i aksa'ya saldırdığını söyledi. yıldırım, hak arayışlarından vazgeçmeyeceklerini ifade etti.

"israil, '20 milyon doları veriyorum' diyor, bir taraftan da bir türk firmasına 40 milyon dolar sebepsiz yere para cezası kesiyor."

bülent yıldırım ispanya'dan sadece kadınların olduğu bir filonun gazze'ye gideceğini, kendilerinin de bu organizasyonun bir parçası olduklarını açıkladı.

"davalar düşmedi, çünkü bu bir ceza davası"

mavi marmara davasının müşteki-mağdur avukatlarından cihat gökdemir de herkesin anlaşmadan sonra davanın düşmesini beklediğini belirterek, ''ancak dava düşmedi. çünkü bu bir ceza davası. tazminat davaları düşebilir ancak ceza davaları, beraat veya mahkumiyetle sonuçlanıncaya kadar düşmez. eğer düşürülürse hem türkiye'de hem de uluslararası arenada hak arayışımızı sonuna kadar sürdüreceğiz'' diye konuştu.

adalet bakanlığı'ndan henüz bu anlaşmayla ilgili mahkemeye gelen bir şey olmadığını belirten gökdemir, "bu yazı gelirse mahkemenin tavrı ne olacak, hepimiz göreceğiz. mahkemenin bu davayı düşürmeyeceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

mavi marmara davasında dönemin israil genelkurmay başkanı rau aluf gabiel ashknazi, deniz kuvvetleri komutanı eliezer alfred marom, istihbarat başkanı amos yadlin ve hava kuvvetleri komutanı avishay levi yargılanıyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;