IŞİD

'Mahmur'dakilere kapımız açık'

Başbakan Yardımcısı Atalay, IŞİD saldırıları nedeniyle Mahmur’dan kaçan Kürtlere Türkiye’nin kapısının açık olduğunu söyledi. Kampta kalanlar 90’lı yıllarda devlet ile PKK arasındaki çatışmalardan kaçmıştı.

Atalay, Hakkari Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu ile de görüştü. [Fotoğraf:AA]

başbakan yardımcısı beşir atalay, hakkari’de yaptığı açıklamada, işid'in musul'un mahmur ilçesini ele geçirdiği yönündeki bilgilere ilişkin şunu söyledi:

"dün itibariyle mahmur kampı'nın boşaltıldığı bilgileri geldi. oradan türkiye'ye geçmek isteyenler var. çoğu zaten bizim vatandaşımız. hakkari civarından gitmiş; çukurca, uludere ilçelerinden ve köylerinden olumsuz şartlar nedeniyle gitmişlerdi. onlar geri dönerlerse kapımız açık olacaktır, sınırlarımızdan içeri gireceklerdir."

"işid'i terör örgütü olarak görüyoruz"

atalay, işid'i terör örgütü olarak gördüklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

"o konuda bizim tavrımızı herkes biliyor. bölgede ciddi kriz yaşanıyor. irak şu anda en sorunlu olan bölge. suriye'de olaylar uzun zamandır devam ediyor. gazze'de büyük katliamlar oldu, 2 bine yakın insan hayatını kaybetti. türkiye bütün bu olaylar içinde daha güvenli liman ve bölgelerin hepsine hem siyasi manada müdahalelerimiz oluyor, hem insani yardım gönderiyoruz.”

işid halen türk konsolosluk çalışanlarını elinde rehin tutuluyor.

musul’da son durum

musul’a bağlı erbil’e 80 kilometre uzaklıkta bulunan mahmur ilçesi çatışmaların ardından işid’in eline geçti. peşmergelere ağır silahlarla saldıran işid militanlarına karşı kasaba dışına kadar çekilse de, tamamen geri çekilmedi.

al jazeera'ye konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir peşmerge yetkilisi, kasaba ve köylerdeki işid yanlısı aşiretlerin saldırıları nedeniyle geri çekilmek zorunda kaldıklarını söyledi. 

mahmur’un çevresi bağdat yönetimince dün gece uçaklarla bombalandı. bombardıman bu sabah da sürdü.

1990’lı yıllarda türkiye’den kaçanların barındığı ve yaklaşık 11 bin kişinin yaşadığı kamp önceki gün boşaltıldı. kadınlar ve çocuklar erbil’e götürülürken, kampa pkk militanları yerleşmişti. kampta 300’ü aşkın pkk militanı, çevresinde de peşmergeler bulunuyor.

mahmur’dan ayrılarak erbil’deki sami abdurrahman parkına yerleşen mahmurluların bekleyişi sürüyor. al jazeera’ye konuşan bazı kamp sakinleri mahmur’a dönmelerinin artık mümkün olmadığını söyledi. mahmurlulara ranya kasabası yakınlarında kamp kurulması ya da kandil dağı'na götürülmeleri gündemde. kamp yönetimi bir çözüm bulmak için kürt yetkililerle temas halinde.

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;