Ekonomi

Merkez faizle oynamadı

Merkez Bankası, beklendiği gibi politika faizinde değişikliğe gitmeyerek yüzde 8,25’te sabit tuttu.

Konular: Finans
[Fotoğraf: Reuters]

türkiye cumhuriyet merkez bankası (tcmb) para politikası kurulu (ppk), gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 11,25'te ve borçlanma faiz oranını yüzde 7,50'de sabit tuttu. gösterge faizde ise değişikliğe gitmeyerek yüzde 8,25'te bıraktı. 

merkez bankası, faiz kararı sonrası yaptığı açıklamada, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyretmekte olduğunu ve zayıflayan küresel talebe rağmen ihracatın dengeli büyümeyi desteklemeye devam ettiğini belirtti.

değişiklik beklenmiyordu

anadolu ajansı'nın beklenti anketine göre ekonomistler politika faizinde değişiklik beklemiyor. ankete katılan ekonomistlerden 2'si piyasa yapıcısı bankalara sağlanan fonlama faiz oranında 25 ve 50 baz puan indirim beklerken, 3 ekonomist marjinal fonlama oranında 25 ve 50 baz puanlık indirimin olacağını tahmin ediyor.

merkez bankası'nın geçen ayki toplantısında marjinal fonlama oranı yüzde 12'den yüzde 11,25'e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11,50'den yüzde 10,75'e indirilmişti. merkez bankası borçlanma faiz oranı ise yüzde 7,50 ve gösterge faiz olarak kullandığı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8,25 düzeyinde sabit tutmuştu.

kaynak: anadolu ajansı ve al jazeeara

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;