İsrail - Filistin sorunu

Mescid-i Aksa kuşatma altında

İsrail güvenlik güçleri 17 Mart Pazartesi günü sabah erken saatlerden itibaren Mescid-i Aksa'nın etrafını kuşattı. İçeriye 50 yaşın altındakilerin girmesine izin verilmiyor.

İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksya'ya uyguladığı kuşatma bölgede gerginliği tekrar artırdı. [AFP]

mescid-i aksa etrafında israil güçleri tarafından yapılan kuşatmada ilk defa israil sınır güvenlik askerleri ve özel harekât personeli de yer alıyor.

israil güvenlik güçleri, kuşatmayı filistinliler ile israil güvenlik güçleri arasında 16 mart pazar günü akşam saatlerinde meydana gelen gerginliğin ardından başlattı. 

kudüs'teki islami vakıflar genel müdürü şeyh azzam el-hatib, israil güvenlik güçlerinin pazar günü 10 kapısı bulunan mescid-i aksa'nın, sadece 4 kapısının açılmasına izin verdiğini belirtmişti. azzam, "israil polisi, mescid-i aksa'nın kapılarının çoğunu kapattı ve namaz kılmak için gelen 50 yaşın altındaki kişilerin mescid'e girmesine izin vermedi" dedi.

güvenlik güçleri, mescid-i aksa'yı koruma amacıyla nöbet tutan çok sayıda genç ve dini bilimler öğrencisine göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanarak müdahale etmişti.

mescid-i aksa miras koruma vakfı ise, son zamanlarda yoğunlaşan, yahudilerin mescid-i aksa'ya girişlerinden dolayı tehlike uyarısında bulundu.

son günlerde mescid-i aksa’da yaşanan gerginlikler, yahudilerin ibrani hamursuz bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte israil’de farklı yahudi cemaat ve kurumların israil resmi kurumlarının yardımıyla hazırlıklara başladığı zamanda meydana geliyor. 

kuşatmanın amaçlarından biri, bayram hazırlıkları çerçevesinde çok sayıda yahudi yerleşimci ve polisin mescid-i aksa’ya girişini sağlamak.

ibrani hamursuz bayramı, yahudilerin eski mısır’ın zulmünden kurtulma yıldönümü olarak her yıl 15 nisan tarihinde kutlanıyor.

hamursuz bayramı, arapça'da fısıh, ibranice'de ise pesah bayramı olarak biliniyor. 

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;