Türkiye

MGK'dan Kobani ve Tel Abyad mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Suriye'deki gelişmeler ele alındı. Toplantı sonrası açıklamada "Bölgede sivil halkı hedef alan terör saldırıları ile demografik yapının değiştirilmesinden duyulan endişe dile getirilmiştir" denildi.

Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanacak. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

milli güvenlik kurulu (mgk), cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'ın başkanlığında toplandı. kurulun cumhurbaşkanlığı sarayı'ndaki haziran ayı olağan toplantısı saat 15.10'da başladı, 19:00 sularında bitti. iç ve dış meselelerin ele alındığı toplantı toplam dört saat sürdü. toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, suriye'deki gelişmelerin ele alındığı vurgulandı. bildiride suriye ile ilgili şu değerlendirme yapıldı:

"güney komşularımızdan suriye'de cereyan eden hadiseler etraflıca değerlendirilmiş, muhtemel tehditler ele alınmış, sınırlarımızda alınan ilave güvenlik tedbirleri üzerinde durulmuştur. bölgede yaşayan sivil halkı hedef alan terör saldırıları ile bölgenin demografik yapısının değiştirilmesine yönelik eylemlerden duyulan endişe dile getirilmiştir. uluslararası kamuoyunun, bölgede yaşanan insan hakları ihlallerine karşı sürdürdüğü duyarsız tutumuna dikkat çekilerek, ülkemize sığınan insanların mağduriyetinin giderilmesi için bugüne kadar yapılan insani çalışmaların kararlılıkla devam ettirileceği ifade edilmiştir. irak'ın terör örgütleri ile mücadelesi kapsamında yaşanan son gelişmeler gözden geçirilmiş, ülkemizin ve bölge ülkelerinin irak ile olan ilişkileri ele alınmış, irak sınırları içerisinde yaşayan soydaş ve akraba toplulukların durumları hassasiyetle değerlendirilmiştir."

mgk bildirisinde ismen anılmasa da 'sivil halkı hedef alan saldırılar' ifadesiyle kobani'ye işid saldırısı, 'demografik yapının değiştirilmesi' ifadesiyle de tel abyad'da ypg'nin türkmen köyleri boşalttığı yönündeki idddialara atıfta bulunuluyor.

iki hafta önce al jazeera türk’e konuşan cephe suvvar tel abyad komutanı doktor ömer dede, "türkmen köyleri 1,5 yıldır işid zulmü altındaydı. şimdi de koalisyon uçaklarının desteğiyle ilerleyen ypg tarafından açıkca köylerimizi boşaltmamız yönünde tehdit ediliyoruz" açıklamasını yapmıştı. 

işid'in geçen haftaki kobani saldırısında ise suriye insan hakları gözlemevi'ne göre 200'den fazla sivil hayatını kaybetmişti.

mgk bildirisinde türkiye'nin suriyeli mültecilerin  "uluslararası kamuoyunun bölgede yaşanan insan hakları ihlallerine karşı sürdürdüğü 'duyarsız tutumu'na dikkat çekilerek, ülkemize sığınan insanların mağduriyetinin giderilmesi için bugüne kadar yapılan insani çalışmaların kararlılıkla devam ettirileceği ifade edilmiştir."

'paralel devlet yapılanmasıyla mücadele"

hükümetin 'paralel yapı' olarak nitelendirdiği gülen cemaati'nin milli güvenlik siyaset belgesi'ne girmesinden sonraki sürece de atıfta bulunulan bildiride, "ülkemizde  ve  yurtdışında  meydana  gelen  hadiselerin  tüm  yönleriyle değerlendirilmesi suretiyle güncellenen milli güvenlik siyaseti  belgesinin bakanlar kurulu'nda kabul edilmesinin  toplumun  huzur ve barışına  önemli katkılar sağlayacağı ifade edilmiştir" denildi. 

mgk bildirisinde şöyle devam edildi:

"milletimizin kardeşlik duygularını ve bir arada yaşama iradesini zayıflatarak, ülke genelinde vatandaşlarımızın güvenliğini ve hayat hakkını ortadan kaldırmayı hedef alan terör örgütlerine yönelik mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğinin altı çizilmiştir.milli güvenliğimizi tehdit eden, başta paralel devlet yapılanması olmak üzere, tüm yasadışı oluşumlara karşı yürütülen mücadeleye kararlılıkla devam edileceği bir kez daha dile getirilmiştir.""

kaynak: anadolu ajansı, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;